E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβόλιο γρίπης: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Δημοσίευση 28/9/2020 | 08:43

Εμβόλιο γρίπης: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Με τη διπλή απειλή από δύο θανατηφόρους ιούς φέτος -του ιού της γρίπης και του κορονοϊού- ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη για την οποία υπάρχει εμβόλιο, καθίσταται φέτος ιδιαίτερα σημαντικός για τον καλύτερο έλεγχο της Δημόσιας Υγείας.

Σήμερα Δευτέρα 27/9 αρχίζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και η έναρξη χορήγησής του μετά τις 15 Οκτωβρίου. Με την αφορμή αυτή στις 2:00 το μεσημέρι, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας, για τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσουν τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα, αλλά και τις ειδικές οδηγίες που θα πρέπει να ισχύσουν φέτος σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.

Ενδέχεται μάλιστα να ανακοινωθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει σταδιακή χορήγηση του εμβολίου με προηγούμενη πρόσκληση ανά ηλικιακή ομάδα και βαθμό επικινδυνότητας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος στους μαθητές.

Την περασμένη Παρασκευή, πάντως, η πρόεδρος κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη υποχρεωτικότητα διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό Sars-CoV-2, ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων“.

Δείτε επίσης - Προσοχή! Δεν απαιτείται τεστ κορονοϊού πριν το αντιγριπικό εμβόλιο
Σε όλα τα παραπάνω και με σκοπό να δοθούν σαφείς διευκρινίσεις θα παρίσταται στο Υπουργείο Υγείας -εκτός από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη- ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και λοιμωξιολόγοι.

Να σημειωθεί ότι παρά την πανδημία του κορονοϊού, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο, ενώ για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου θα απαιτείται απαραιτήτως η προσκόμιση ηλεκτρονικής συνταγής στον φαρμακοποιό. Η συνταγογράφηση ξεκινά σήμερα και το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν σε όσους έχουν ένδειξη χορήγησης.

Αντιγριπικός εμβολιασμός: 4.200.000 δόσεις έχει εξασφαλίσει η χώρα μας, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, θα παραλάβει φέτος επιπλέον 1.200.000 αντιγριπικά εμβόλια σε σχέση με πέρυσι, έτσι συνολικά αναμένεται να διατεθούν στους έλληνες πολίτες περίπου 4.200.000 δόσεις. Αν και θα υπάρξει επάρκεια εμβολίων, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, αρκετοί πολίτες έπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν προκράτηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη την Παρασκευή, δεν θα πρέπει να σπεύσουν οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο από τις πρώτες μέρες που αυτό θα διατεθεί στα φαρμακεία, αλλά όσο το δυνατόν πιο αργά.

Όπως είπε, η έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας παρουσιάζει εμφανίζεται από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. «Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολα θα χτίσουμε τοίχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ποιες ομάδες θα λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο κατά προτεραιότητα
Όσον αφορά στο ποιοι θα λάβουν φέτος το εμβόλιο κατά προτεραιότητα; Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα στο iatropedia.gr πριν από λίγες μέρες, για να δημιουργήσουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στον ιό της γρίπης, καλό θα ήταν να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αφού προηγουμένως, όμως όπως ανέφερε, καλυφθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ευπαθείς ομάδες.

Η προτεραιότητα -σύμφωνα με τον κ. Σύψα- είναι η εξής:

“Προηγούνται οι υγειονομικοί, δηλαδή εμείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ακολουθούν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και όλες οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι πνευμονοπαθείς κ.α. Και μετά είναι και οι εργαζόμενοι στον στρατό, στα σώματα ασφαλείας κλπ. Μετά από όλους αυτούς, εγώ θα εμβολίαζα και τα υγιή παιδιά, γιατί η γρίπη αντίθετα με τον COVID-19 στα σχολεία πολλαπλασιάζεται, δηλαδή διασπείρεται. Επομένως όσον αφορά στη γρίπη, νομίζω ότι τα παιδιά είναι καλή ιδέα να εμβολιαστούν”.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η γρίπη δεν είναι μια απλή “ίωση”. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σοβαρή νόσος, που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλείες, ΜΕΘ, ή ακόμη και στον θάνατο.

Φέτος, όμως, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς αν δημιουργήσουμε “ανοσία αγέλης” θα περιορίσουμε την απειλή από δύο ταυτόχρονες λοιμώξεις. Το εμβόλιο της γρίπης είναι σημαντικό, όχι μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι ενήλικες, πάντως, με υψηλό κίνδυνο νόσησης από τον ιό της γρίπης διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο COVID-19. Έτσι, η επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού έχει ως στόχο να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από τον ιό της γρίπης με σκοπό να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες νοσοκομειακής φροντίδας, που πιέζονται, ήδη, από την πανδημία του κορονοϊού.

Facebook Twitter

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί