E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιανός: Όλα τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης για τους κατοίκους και άλλα

Δημοσίευση 23/9/2020 | 16:13

Ιανός: Όλα τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Έξι μέτρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταγραφές είναι αποκαρδιωτικά.

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κλιμάκια 300 μηχανικών κάνουν αυτοψίες για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια των Δήμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Ιανού. Έως το τέλος της χτεσινής ημέρας (22 Σεπτεμβρίου 2020), είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 1.097 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 59 βρέθηκαν χωρίς ζημιές.

Θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα gov.gr.

Θα γίνει στη συνέχεια βεβαίως έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων και τυχόν παραβάτες θα πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα.

Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις.

Άμεσα θα διατεθεί επίσης από 1 εκ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των πληγέντων
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικό κέντρο, με δέκα γραμμές, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πληγέντων.

Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210-6509300 τις ώρες 8:00 – 21:00.

Έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Προστασίας ύψους 39 εκ ευρώ σε Θεσσαλία και 40 εκ ευρώ σε Φθιώτιδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επειγόντων έργων, προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών πλησίον των αυτοκινητοδρόμων, που υλοποιήθηκαν με συμβάσεις παραχώρησης.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, ο παραχωρησιούχος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 (δηλαδή η Κεντρική Οδός) θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα έργα ύψους 39 εκ. ευρώ στην περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα έργα αυτά ειδικότερα αφορούν:
· Στη διευθέτηση του ποταμού Καλέντζη σε μήκος 16 χλμ και του Συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (νοτιοδυτικά της πόλης της Καρδίτσας), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16 εκ. ευρώ.

· Στη διευθέτηση του ποταμού Ιταλικού (μήκους 20χλμ) και των δύο τάφρων (μήκους έξι και δύο χλμ), που συμβάλλουν σε αυτόν, μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό, προϋπολογισμού περίπου 5,6 εκ. ευρώ.

· Σε αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ. Ειδικότερα πρόκειται για εργασίες στα επτά τελευταία χλμ μέχρι την εκβολή του στον Πηνειό, ξεκινώντας από το Μουζάκι.

Επίσης, στην περιοχή της Φθιώτιδας, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο Σπερχειό ποταμό, ύψους 18 εκ. ευρώ. Επιπλέον, στην περιοχή του Σπερχειού θα εκτελεσθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και από την ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 21 εκ. ευρώ, στα τμήματα εμπλοκής του αυτοκινητόδρομου με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Από σήμερα κανονικά τα δρομολόγια τρένων Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Ο ΟΣΕ έδωσε αργά χθες το βράδυ σε κυκλοφορία τη μία γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα 23 Σεπτεμβρίου εκτελεί και πάλι τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη χωρίς ενδιάμεση διακοπή.

Στο Παλαιοφάρσαλο, η δεύτερη γραμμή θα αποκατασταθεί από συνεργεία του ΟΣΕ έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε το δρομολόγιο στη μια γραμμή θα γίνεται από Λιανοκλάδι έως το σταθμό Αγίου Στεφάνου (Δομοκός).

Όσον αφορά στη δεύτερη γραμμή στη σήραγγα της Όθρυος, ο σχεδιασμός που έχει γίνει από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και κοινοπραξία είναι να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στις επόμενες 15 ημέρες.

Αντικατάσταση εντύπων αδειών οδήγησης και διαγραφή από το Μητρώο οχημάτων, που καταστράφηκαν από τον «Ιανό»
Οι πληγέντες σε Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Κόρινθο και Φάρσαλα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλων στις περιπτώσεις αντικατάστασης των αδειών οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες .

Επίσης, επιτρέπεται η οριστική διαγραφή από το Μητρώο ΙΧ αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αυτών σε εταιρεία ανακύκλωσης .

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πληγέντες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, χωρίς την καταβολή παραβόλων.

Ειδικότερα, οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» είχαν ως συνέπεια την καταστροφή/απώλεια εντύπων αδειών οδήγησης πολιτών στις εξής περιφερειακές ενότητες:

· Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

· Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

· Καρδίτσας και Μαγνησίας και στο Δήμο Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας

· Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης, θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 «Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε.» της υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄ 3056), εκτός από εκείνα που αφορούν στα παράβολα.

Για την απαλλαγή από την καταβολή των παραβόλων απαιτείται η προσκόμιση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιπροσθέτως, δήλωσης απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα, η οποία απαιτείται να έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα το αργότερο έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Final 4 Euroleague 2026: O Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του

E-Daily 1.Hero 24.05.2026
Οι «Ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Οι αντιδράσεις του Αντετοκούνμπο μέσα στο T‑ Center

E-Daily 3.Left 24.05.2026
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA δεν έκρυψε τα συναισθήματά του

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά