E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιανός: Όλα τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης για τους κατοίκους και άλλα

Δημοσίευση 23/9/2020 | 16:13

Ιανός: Όλα τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Έξι μέτρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταγραφές είναι αποκαρδιωτικά.

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κλιμάκια 300 μηχανικών κάνουν αυτοψίες για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια των Δήμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Ιανού. Έως το τέλος της χτεσινής ημέρας (22 Σεπτεμβρίου 2020), είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 1.097 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 59 βρέθηκαν χωρίς ζημιές.

Θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα gov.gr.

Θα γίνει στη συνέχεια βεβαίως έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων και τυχόν παραβάτες θα πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα.

Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις.

Άμεσα θα διατεθεί επίσης από 1 εκ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των πληγέντων
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικό κέντρο, με δέκα γραμμές, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πληγέντων.

Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210-6509300 τις ώρες 8:00 – 21:00.

Έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Προστασίας ύψους 39 εκ ευρώ σε Θεσσαλία και 40 εκ ευρώ σε Φθιώτιδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επειγόντων έργων, προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών πλησίον των αυτοκινητοδρόμων, που υλοποιήθηκαν με συμβάσεις παραχώρησης.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, ο παραχωρησιούχος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 (δηλαδή η Κεντρική Οδός) θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα έργα ύψους 39 εκ. ευρώ στην περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα έργα αυτά ειδικότερα αφορούν:
· Στη διευθέτηση του ποταμού Καλέντζη σε μήκος 16 χλμ και του Συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (νοτιοδυτικά της πόλης της Καρδίτσας), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16 εκ. ευρώ.

· Στη διευθέτηση του ποταμού Ιταλικού (μήκους 20χλμ) και των δύο τάφρων (μήκους έξι και δύο χλμ), που συμβάλλουν σε αυτόν, μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό, προϋπολογισμού περίπου 5,6 εκ. ευρώ.

· Σε αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ. Ειδικότερα πρόκειται για εργασίες στα επτά τελευταία χλμ μέχρι την εκβολή του στον Πηνειό, ξεκινώντας από το Μουζάκι.

Επίσης, στην περιοχή της Φθιώτιδας, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο Σπερχειό ποταμό, ύψους 18 εκ. ευρώ. Επιπλέον, στην περιοχή του Σπερχειού θα εκτελεσθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και από την ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 21 εκ. ευρώ, στα τμήματα εμπλοκής του αυτοκινητόδρομου με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Από σήμερα κανονικά τα δρομολόγια τρένων Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Ο ΟΣΕ έδωσε αργά χθες το βράδυ σε κυκλοφορία τη μία γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα 23 Σεπτεμβρίου εκτελεί και πάλι τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη χωρίς ενδιάμεση διακοπή.

Στο Παλαιοφάρσαλο, η δεύτερη γραμμή θα αποκατασταθεί από συνεργεία του ΟΣΕ έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε το δρομολόγιο στη μια γραμμή θα γίνεται από Λιανοκλάδι έως το σταθμό Αγίου Στεφάνου (Δομοκός).

Όσον αφορά στη δεύτερη γραμμή στη σήραγγα της Όθρυος, ο σχεδιασμός που έχει γίνει από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και κοινοπραξία είναι να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στις επόμενες 15 ημέρες.

Αντικατάσταση εντύπων αδειών οδήγησης και διαγραφή από το Μητρώο οχημάτων, που καταστράφηκαν από τον «Ιανό»
Οι πληγέντες σε Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Κόρινθο και Φάρσαλα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλων στις περιπτώσεις αντικατάστασης των αδειών οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες .

Επίσης, επιτρέπεται η οριστική διαγραφή από το Μητρώο ΙΧ αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αυτών σε εταιρεία ανακύκλωσης .

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πληγέντες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, χωρίς την καταβολή παραβόλων.

Ειδικότερα, οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» είχαν ως συνέπεια την καταστροφή/απώλεια εντύπων αδειών οδήγησης πολιτών στις εξής περιφερειακές ενότητες:

· Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

· Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

· Καρδίτσας και Μαγνησίας και στο Δήμο Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας

· Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης, θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 «Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε.» της υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄ 3056), εκτός από εκείνα που αφορούν στα παράβολα.

Για την απαλλαγή από την καταβολή των παραβόλων απαιτείται η προσκόμιση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιπροσθέτως, δήλωσης απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα, η οποία απαιτείται να έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα το αργότερο έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διευθύντρια σχολείου σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα πολυκατοικίας στον Κολωνό

Ελλάδα 28.04.2026
Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό

Απόδειξη θανάτου: Ξέθαψε την αδερφή του και πήγε με τον σκελετό της στην τράπεζα για ανάληψη

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Ο άνδρας ως αναλφάβητος, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαδικασία που απαιτείται όταν πεθάνει ο δικαιούχος ενός τραπεζικού λογαριασμού και έπραξε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν

Σεισμός τώρα: 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σκιάθου

Ελλάδα 28.04.2026
Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική

ΕΦΚΑ: Η στιγμή που ο 89χρονος με την καραμπίνα βγαίνει από το υποκατάστημα ενώ έχει πυροβολήσει

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Ο ηλικιωμένος παραμένει ασύλληπτος ενώ πραγματοποίησε και δεύτερη επίθεση λίγο αργότερα στο Εφετείο Αθηνών

Προφυλακίστηκε ο 20χρονος για τη δολοφονία του 27χρονου – «Δεν ήθελε να τον σκοτώσει, επιχείρησε να αυτοκτονήσει»

Ελλάδα 28.04.2026
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια σήμερα στο Ναυτοδικείο Πειραιά

Πέθανε η ηθοποιός, Ελπίδα Μαζαράκη

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στο νέο κοιμητήριο Γλυφάδας

Ξεκινά το πρόγραμμα «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» για την ενίσχυση του τουρισμού – Πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών στους δικαιούχους

Σοκ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Διεθνής διαιτητής της UEFA κατηγορείται για σeξουαλική επίθεση σε ανήλικο

Κόσμος 28.04.2026
Διεθνής διαιτητής και αστυνομικές αρχές βρίσκονται στο επίκεντρο σοβαρής έρευνας μετά από καταγγελίες για σeξουαλική επίθεση σε έφηβο

Διεκόπη η δίκη για τα Τέμπη ‑ Στις 27 Μαΐου η επόμενη δικάσιμος

Ελλάδα 28.04.2026
Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου

Δίκη για τα Τέμπη: Μήνυση σε Κυρανάκη καταθέτει ο κατηγορούμενος Νικολάου

Ελλάδα 28.04.2026
Για τον πρώην επιθεωρητή του ΟΣΕ, το Ελληνικό Δημόσιο όπως και για τρεις ακόμη κατηγορούμενους έχει υποβάλλει δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα