E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιανός: Όλα τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης για τους κατοίκους και άλλα

Δημοσίευση 23/9/2020 | 16:13

Ιανός: Όλα τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Έξι μέτρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταγραφές είναι αποκαρδιωτικά.

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κλιμάκια 300 μηχανικών κάνουν αυτοψίες για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια των Δήμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Ιανού. Έως το τέλος της χτεσινής ημέρας (22 Σεπτεμβρίου 2020), είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 1.097 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 59 βρέθηκαν χωρίς ζημιές.

Θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα gov.gr.

Θα γίνει στη συνέχεια βεβαίως έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων και τυχόν παραβάτες θα πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα.

Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις.

Άμεσα θα διατεθεί επίσης από 1 εκ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των πληγέντων
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικό κέντρο, με δέκα γραμμές, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πληγέντων.

Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210-6509300 τις ώρες 8:00 – 21:00.

Έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Προστασίας ύψους 39 εκ ευρώ σε Θεσσαλία και 40 εκ ευρώ σε Φθιώτιδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επειγόντων έργων, προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών πλησίον των αυτοκινητοδρόμων, που υλοποιήθηκαν με συμβάσεις παραχώρησης.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, ο παραχωρησιούχος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 (δηλαδή η Κεντρική Οδός) θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα έργα ύψους 39 εκ. ευρώ στην περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα έργα αυτά ειδικότερα αφορούν:
· Στη διευθέτηση του ποταμού Καλέντζη σε μήκος 16 χλμ και του Συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (νοτιοδυτικά της πόλης της Καρδίτσας), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16 εκ. ευρώ.

· Στη διευθέτηση του ποταμού Ιταλικού (μήκους 20χλμ) και των δύο τάφρων (μήκους έξι και δύο χλμ), που συμβάλλουν σε αυτόν, μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό, προϋπολογισμού περίπου 5,6 εκ. ευρώ.

· Σε αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ. Ειδικότερα πρόκειται για εργασίες στα επτά τελευταία χλμ μέχρι την εκβολή του στον Πηνειό, ξεκινώντας από το Μουζάκι.

Επίσης, στην περιοχή της Φθιώτιδας, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο Σπερχειό ποταμό, ύψους 18 εκ. ευρώ. Επιπλέον, στην περιοχή του Σπερχειού θα εκτελεσθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και από την ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 21 εκ. ευρώ, στα τμήματα εμπλοκής του αυτοκινητόδρομου με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Από σήμερα κανονικά τα δρομολόγια τρένων Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Ο ΟΣΕ έδωσε αργά χθες το βράδυ σε κυκλοφορία τη μία γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα 23 Σεπτεμβρίου εκτελεί και πάλι τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη χωρίς ενδιάμεση διακοπή.

Στο Παλαιοφάρσαλο, η δεύτερη γραμμή θα αποκατασταθεί από συνεργεία του ΟΣΕ έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε το δρομολόγιο στη μια γραμμή θα γίνεται από Λιανοκλάδι έως το σταθμό Αγίου Στεφάνου (Δομοκός).

Όσον αφορά στη δεύτερη γραμμή στη σήραγγα της Όθρυος, ο σχεδιασμός που έχει γίνει από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και κοινοπραξία είναι να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στις επόμενες 15 ημέρες.

Αντικατάσταση εντύπων αδειών οδήγησης και διαγραφή από το Μητρώο οχημάτων, που καταστράφηκαν από τον «Ιανό»
Οι πληγέντες σε Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Κόρινθο και Φάρσαλα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλων στις περιπτώσεις αντικατάστασης των αδειών οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες .

Επίσης, επιτρέπεται η οριστική διαγραφή από το Μητρώο ΙΧ αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αυτών σε εταιρεία ανακύκλωσης .

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πληγέντες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, χωρίς την καταβολή παραβόλων.

Ειδικότερα, οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» είχαν ως συνέπεια την καταστροφή/απώλεια εντύπων αδειών οδήγησης πολιτών στις εξής περιφερειακές ενότητες:

· Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

· Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

· Καρδίτσας και Μαγνησίας και στο Δήμο Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας

· Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης, θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 «Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε.» της υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄ 3056), εκτός από εκείνα που αφορούν στα παράβολα.

Για την απαλλαγή από την καταβολή των παραβόλων απαιτείται η προσκόμιση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιπροσθέτως, δήλωσης απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα, η οποία απαιτείται να έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα το αργότερο έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλάνδρι: Εγκεφαλικά νεκρός ο 17χρονος που έπεσε από μπαλκόνι μετά από κατανάλωση αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συνελήφθη ο υπάλληλος περιπτέρου που τους πούλησε το αλκοόλ, αφού εκείνοι έδειξαν πλαστό δίπλωμα οδήγησης - Ο 17χρονος βρισκόταν με την οικογένειά του στη χώρα μας για διακοπές

Χαλάνδρι: Συνελήφθη υπάλληλος περιπτέρου που πούλησε αλκοόλ στον 17χρονο που έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Προκειμένου μάλιστα να τους επιτραπεί η αγορά επέδειξαν πλαστό δίπλωμα οδήγησης - Το ατύχημα που οδήγησε στον σοβαρότατο τραυματισμό του 17χρονου συνέβη σήμερα τα ξημερώματα

Κρήτη: Επικίνδυνος οδηγός βυτιοφόρου «έπαιζε τα φώτα» και έκανε παράνομη προσπέραση κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο αποτυπώνει όσα γίνονται τόσο από την πίσω, όσο και από την μπροστινή πλευρά του αυτοκινήτου, πριν και μετά την προσπέραση

Πώς σκαρφάλωσε το ζευγάρι στην κορυφή του Εmpire State Building χωρίς να τους καταλάβει κανείς;

Κόσμος 03.07.2026
Το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο μετά την ακρόαση στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν, αντιμέτωπο με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που προβλέπουν ποινή έως επτά ετών.

Γάμοι, βαπτίσεις και δεξιώσεις στο ψηφιακό «ραντάρ» της ΑΑΔΕ

Οικονομία 03.07.2026
Ηλεκτρονική καταγραφή συναλλαγών και διασταυρώσεις με το myDATA για τον εντοπισμό αποκρυμμένων εσόδων

Χαλάνδρι: 17χρονος έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τα αίτια της πτώσης του εξετάζονται

Μεσσηνία: Πώς έγινε η τραγωδία με τον πνιγμό του 6χρονου στην πισίνα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Δραματικές στιγμές ζει η μητέρα του 6χρονου παιδιού που πνίγηκε σε πισίνα στη Μεσσηνία με την 32χρονη να μην μπορεί να πιστέψει ότι το μικρό της αγγελούδι δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Γνωστός τράπερ, διάσημο μοντέλο‑επιχειρηματίας και influencer κατηγορούνται για παράνομη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορική επικοινωνία τυχερών παιγνίων που διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, ως διαφημιστές, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

Εθνικιστικό ντελίριο στον τουρκικό Τύπο για το Κυπριακό

Κόσμος 03.07.2026
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα ανησυχίας και να προλάβουν τυχόν εξελίξεις στο Κυπριακό επιδίδονται κορυφαίοι αρθρογράφοι του τουρκικού

Πάνω από τρεις οι δράστες του φονικού χτυπήματος σε βάρος στελεχών της ΝΔ: Tα στοιχεία που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Ελλάδα 03.07.2026
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τα ευρήματα από τα σημεία των επιθέσεων, αλλά και το υλικό που έχει συλλεχθεί, προκειμένου να φτάσουν στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων

«Πού είναι οι γονείς σου;»: 8χρονος έκανε μόνος του τζετ σκι στον ωκεανό

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Ο πατέρας του παιδιού παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως η οδήγηση ήταν πιθανώς παράνομη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλημμέλημα.

Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες: Ποιος νόμος καταργείται μετά από 97 χρόνια και τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Κατάτμηση και ένωση διαμερισμάτων, είσπραξη κοινοχρήστων και υπερεξουσίες διαχειριστών στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το φθινόπωρο.