E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε η εμβληματική μορφή της ιταλικής Αριστεράς

Στήριξε ενεργά την ελληνική αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2020 | 19:57

Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε η εμβληματική μορφή της ιταλικής Αριστεράς

Η Ροσάνα Ροσάντα – εκ των ιδρυτών της ιστορικής εφημερίδας της ιταλικής αριστεράς Il Manifesto, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 96 ετών την Κυριακή (20.09.2020) στη Ρώμη.

Διαυγέστατη μέχρι το τέλος, η Ροσάνα Ροσάντα, το 1969 εξέφρασε ανοικτά την διαφωνία της με την γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν και τα γεγονότα στην Τσεχοσλοβακία) διεγράφη και προχώρησε στην ίδρυση του περιοδικού Il Manifesto, που μετατράπηκε σύντομα σε καθημερινή εφημερίδα. Συνοδοιπόροι της ήταν, μεταξύ άλλων, η Λουτσιάνα Καστελίνα, o Βαλεντίνο Παρλάτο και ο Λουίτζι Πιντόρ.

Ήταν μια “αιρετική αριστερή”, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica. Με ενεργό ρόλο στην αντίσταση κατά του φασισμού, στην τελευταία της συνέντευξη δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι “φταίει και η αριστερά, για το ό,τι στην Ιταλία κερδίζει η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι…”. “Διότι διέψευσε ένα μέρος από τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί”.

Ροσάνα Ροσάντα: Κατά της χούντας της 21ης Απριλίου 1967

Διανοούμενη, με ευρύτατη πολιτική μόρφωση και όχι μόνο, η Ροσάνα Ροσάντα στήριξε ενεργά την ελληνική αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, προσφέροντας αλληλεγγύη και έμπρακτη βοήθεια σε φοιτητές, καλλιτέχνες και εργαζόμενους κατατρεγμένους από την χούντα, που είχε βρει καταφύγιο στην Ιταλία.

Μια από τις κύριες θέσεις της, ήταν ότι όποιος συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή, πρέπει να ξέρει και να αναγνωρίζει τα λάθη του. Αναγνώριζε, πάντως, “την εντυπωσιακή συμβουλή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής της χώρας, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60”.

Η “αιρετική” της στάση, είχε γίνει σαφής και στην περίοδο των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η τοποθέτησή της, ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες, είχε κοινά στοιχεία με τις σταλινικές κατηχήσεις και το όλο κλίμα της αρχής της δεκαετίας του ’50. Παράλληλα, η Il Manifesto δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της διαπραγμάτευσης με τα μέλη των “Brigate Rosse”, για να σωθεί η ζωή του απαχθέντα χριστιανοδημοκράτη ηγέτη, Άλντο Μόρο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ροσάνα Ροσάντα παρακολουθούσε από “απόσταση ασφαλείας” τα πολιτικά γεγονότα της χώρας, της. Πιθανώς επειδή θεωρούσε ότι ήταν “μια κοπέλα του περασμένου αιώνα”, κατά τον τίτλο της αυτοβιογραφίας της.

Η ιταλική αριστερά, αλλά και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος της χώρας, υπογραμμίζει ότι η συνέπεια και το βάθος της σκέψης της, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα, για όποιον συνεχίζει να πιστεύει στην κοινωνική χρησιμότητα και αναγκαιότητα της πολιτικής δράσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλκιδική: Υπερχείλισαν χείμαρροι λόγω κακοκαιρίας – Διακοπές κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα

Ελενα Τοπαλίδου: Συνελήφθη η γνωστή ηθοποιός και χορεύτρια για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στα χέρια των αρχών τα ξημερώματα της Παρασκευής

Ρουμανία: Αρκούδα επιτέθηκε σε τουρίστα που προσπάθησε να την ταΐσει ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 05.06.2026
Να σημειωθεί ότι η αρκούδα και το μικρό της είναι καλά στην υγεία τους

Νταντάδες της Γειτονιάς: Πώς θα λάβετε έως 500 ευρώ τον μήνα

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος που έκανε τον Spiderman και έκλεψε τη γιαγιά του

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ο άνδρας αναρρίχηθηκε στην πολυκατοικία και αφαίρεσε 500 ευρώ από το διαμέρισμα της ηλικιωμένης

Καλλιθέα: Ιδιοκτήτης κυνήγησε με ρόπαλο υποψήφιους διαρρήκτες – Συλλήψεις και για τους τρεις

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Σκηνές έντασης στην Καλλιθέα: Αντιπαράθεση ιδιοκτήτη με δύο νεαρούς κατέληξε σε τραυματισμό και χειροπέδες και για τους τρεις εμπλεκόμενους

Αυτοκτόνησε στις φυλακές η πρώην σύζυγος και ηθική αυτουργός στη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε νεκρή η γυναίκα που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του πρώην συζύγου της

Φιλοθέη: Συνελήφθη 45χρονος μελισσοκόμος για τη φωτιά στο Αλσος Βεΐκου

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.557,81 ευρώ - Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Χανιά: Έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε 40χρονος – Είχε πάει για εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Η κινητοποίηση ήταν άμεση αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Κορυφώνεται η αγωνία στη Γαλλία: Σε παιδί με ρούχα που θυμίζουν της Lyhanna ανήκει η σορός

Κόσμος 05.06.2026
Δυσοίωνες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης της 11χρονης μαθήτριας

Ζελένσκι καλεί Πούτιν σε συνάντηση και εκεχειρία

Κόσμος 05.06.2026
Ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο αμοιβαίων υποχωρήσεων