E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε η εμβληματική μορφή της ιταλικής Αριστεράς

Στήριξε ενεργά την ελληνική αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2020 | 19:57

Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε η εμβληματική μορφή της ιταλικής Αριστεράς

Η Ροσάνα Ροσάντα – εκ των ιδρυτών της ιστορικής εφημερίδας της ιταλικής αριστεράς Il Manifesto, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 96 ετών την Κυριακή (20.09.2020) στη Ρώμη.

Διαυγέστατη μέχρι το τέλος, η Ροσάνα Ροσάντα, το 1969 εξέφρασε ανοικτά την διαφωνία της με την γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν και τα γεγονότα στην Τσεχοσλοβακία) διεγράφη και προχώρησε στην ίδρυση του περιοδικού Il Manifesto, που μετατράπηκε σύντομα σε καθημερινή εφημερίδα. Συνοδοιπόροι της ήταν, μεταξύ άλλων, η Λουτσιάνα Καστελίνα, o Βαλεντίνο Παρλάτο και ο Λουίτζι Πιντόρ.

Ήταν μια “αιρετική αριστερή”, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica. Με ενεργό ρόλο στην αντίσταση κατά του φασισμού, στην τελευταία της συνέντευξη δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι “φταίει και η αριστερά, για το ό,τι στην Ιταλία κερδίζει η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι…”. “Διότι διέψευσε ένα μέρος από τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί”.

Ροσάνα Ροσάντα: Κατά της χούντας της 21ης Απριλίου 1967

Διανοούμενη, με ευρύτατη πολιτική μόρφωση και όχι μόνο, η Ροσάνα Ροσάντα στήριξε ενεργά την ελληνική αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, προσφέροντας αλληλεγγύη και έμπρακτη βοήθεια σε φοιτητές, καλλιτέχνες και εργαζόμενους κατατρεγμένους από την χούντα, που είχε βρει καταφύγιο στην Ιταλία.

Μια από τις κύριες θέσεις της, ήταν ότι όποιος συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή, πρέπει να ξέρει και να αναγνωρίζει τα λάθη του. Αναγνώριζε, πάντως, “την εντυπωσιακή συμβουλή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής της χώρας, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60”.

Η “αιρετική” της στάση, είχε γίνει σαφής και στην περίοδο των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η τοποθέτησή της, ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες, είχε κοινά στοιχεία με τις σταλινικές κατηχήσεις και το όλο κλίμα της αρχής της δεκαετίας του ’50. Παράλληλα, η Il Manifesto δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της διαπραγμάτευσης με τα μέλη των “Brigate Rosse”, για να σωθεί η ζωή του απαχθέντα χριστιανοδημοκράτη ηγέτη, Άλντο Μόρο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ροσάνα Ροσάντα παρακολουθούσε από “απόσταση ασφαλείας” τα πολιτικά γεγονότα της χώρας, της. Πιθανώς επειδή θεωρούσε ότι ήταν “μια κοπέλα του περασμένου αιώνα”, κατά τον τίτλο της αυτοβιογραφίας της.

Η ιταλική αριστερά, αλλά και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος της χώρας, υπογραμμίζει ότι η συνέπεια και το βάθος της σκέψης της, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα, για όποιον συνεχίζει να πιστεύει στην κοινωνική χρησιμότητα και αναγκαιότητα της πολιτικής δράσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο με τον θάνατο αντιπροσώπου σερβικής εταιρείας όπλων στη Μόσχα

Κόσμος 16.12.2025
Τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα που δημοσίευσε η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας με τις σερβικές εταιρείες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυρομαχικά

Ανατροπή στη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Delarosa στο Λος Αντζελες

Κόσμος 16.12.2025
Παιδικοί φίλοι πίσω από την παγίδα θανάτου

Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα 16.12.2025
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Κουτσούμπας σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Αυτή είστε!

Ελλάδα 16.12.2025
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε όλα τα κόμματα για φιλονατοϊκή στάση – Αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Έσπασε τζαμαρίες σούπερ μάρκετ και βγήκε στο δρόμο ημίγυμνος, συνελήφθη άνδρας στο Ηράκλειο

Ελλάδα 16.12.2025
Ο αλλοδαπός φέρεται να χειροδίκησε σε δικαστικό επιμελητή και στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή

Μιχάλης Κατρίνης: Δίωξη για 3 πλημμελήματα στον 16χρονο γιο του που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα

Ελλάδα 16.12.2025
«Ο νόμος ισχύει για όλους» έγραψε νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης

Jet Oil: Παγώνει τους λογαριασμούς της ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης μετά το προσωρινό λουκέτο

Ελλάδα 16.12.2025
Ενεργοποιήθηκαν οι περιορισμοί που προβλέπονται από ευρωπαϊκή οδηγία σε εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αποφασίστηκε το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι δύο κατηγορούμενοι ‑ Απολογούνται οι πρώτοι επτά στον Ευρωπαίο ανακριτή

Ελλάδα 16.12.2025
Οι δύο κατηγορούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι φέρονται να ισχυρίστηκαν πως έλαβαν επιδοτήσεις, για τις οποίες όμως δε γνώριζαν ότι έχουν δοθεί παρατύπως

Πέθανε ο Τζο Ίλι, τραγουδιστής θρύλος της κάντρι‑ροκ μουσικής

Κόσμος 16.12.2025
Ο ίδιος έκανε περιοδεία με τους Rolling Stones, τους Clash, τους Pretenders, τους Kinks, με τους Tom Petty and the Heartbreakers 17 φορές και με τις Στίβι Νικς και Λίντα Ρόντσταντ

Κυψέλη: Αποκαλύψεις για το παρελθόν της 16χρονης που μαχαίρωσε 14χρονη

Ελλάδα 16.12.2025
Η 16χρονη έχει εμπλακεί σε ακόμη μερικές υποθέσεις, σε Γκύζη και Αγιο Παντελεήμονα

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίνουμε τη μάχη με την παλιά Ελλάδα που μας πλήγωσε

Πολιτική 16.12.2025
Διακομματική επιτροπή για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα