E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φυλή των Ινδιάνων που πήρε πίσω τη γη των προγόνων της μετά από 250 χρόνια

Θα καταφέρουν να διατηρήσουν την περιοχή όπως ήταν πριν από αιώνες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/9/2020 | 00:41

Η φυλή των Ινδιάνων που πήρε πίσω τη γη των προγόνων της μετά από 250 χρόνια
@pantilat.wordpress.com

Η φυλή των ιθαγενών της Αμερικής Esselen από την βόρεια Καλιφόρνια, κατάφερε μετά από 250 χρόνια να πάρει πίσω ένα μέρος της γης των προγόνων της.

Η φυλή Esselen μετρά πλέον λίγα περισσότερα από 200 άτομα. Πριν από 250 χρόνια, οι Ισπανοί στρατιώτες και οι Φραγκισκανοί μοναχοί έφτασαν στην περιοχή, ιδρύοντας μοναστήρια όπου πολλά μέλη της φυλής βαπτίστηκαν Καθολικοί χωρίς την θέλησή τους. Στις αρχές του 19ου αιώνα, όλη η υπόλοιπη φυλή αποδεκατίστηκε από ασθένειες. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν δεν είχαν πια ούτε γη, ούτε γλώσσα, ούτε δικό τους πολιτισμό.

Αλλά πριν από περίπου έναν μήνα, η φυλή κατάφερε να πάρει πίσω ένα μέρος της γης των προγόνων της, μετά από συμφωνία με το κράτος και μια περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα το Όρεγκον η οποία περιελάμβανε ένα ποσό κοντά στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Η γη βρίσκεται κοντά στο Big Sur και έχει έκταση 4,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

https://eu.thecalifornian.com/story/news/2020/07/31/california-tribe-buys-land-back-after-250-years-landless/5557247002/

@thecalifornian.com

Η συμφωνία θα διατηρήσει την προστασία της απειλούμενης άγριας φύσης της περιοχής , όπως τον κόνδορα της Καλιφόρνιας, τα κόκκινα βατράχια αλλά και τον ποταμό Little Sur, ένα πολύ σημαντικό μέρος για την αναπαραγωγή της πέστροφας.

Οι ηγέτες της φυλής αναφέρουν πως θα χρησιμοποιήσουν τη γη για εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς σκοπούς, χτίζοντας ένα παραδοσιακό χωριό. «Είμαστε οι γνήσιοι συνοδοί της γης αυτής. Και τώρα επιστρέψαμε», δήλωσε στη Santa Cruz Sentinel ο πρόεδρος της φυλής. «Θα την διατηρήσουμε και θα την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας».

Η γη από την δεκαετία του 1950 ανήκε σε έναν Σουηδό μετανάστη, τον Axel Adler. Μετά τον θάνατό του το 2004, η οικογένειά του την έθεσε προς πώληση για 15 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, η περιβαλλοντική οργάνωση από το Πόρτλαντ κατάφερε να την αποκτήσει και να την δώσει και δουλεύοντας για λογαριασμό της φυλής , εξασφάλισε 4,5 εκατομμύρια δολάρια California Natural Resources Agency ώστε η γη να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Και ενώ η γη ήταν προγραμματισμένη να χωριστεί στα 5 και να αξιοποιηθεί, η συμφωνία που πέτυχε η φυλή Esselen θα την διατηρήσει όπως ήταν. Ανέπαφη, φυσική, όμορφη, όπως ήταν και πριν από αιώνες, όταν οι Esselen ζούσαν εκεί ειρηνικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 1.Hero 04.05.2026
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Χτες
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

E-Daily 3.Left Χτες
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

E-Daily 3.Left Χτες
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Ήθελαν να τον βραβεύσουν και ανακάλυψαν ότι έλειπε από τη δουλειά 6 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Ο «αφοσιωμένος» μηχανικός εκμεταλλεύτηκε μια γραφειοκρατική σύγχυση στο έπακρο