E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φυλή των Ινδιάνων που πήρε πίσω τη γη των προγόνων της μετά από 250 χρόνια

Θα καταφέρουν να διατηρήσουν την περιοχή όπως ήταν πριν από αιώνες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/9/2020 | 00:41

Η φυλή των Ινδιάνων που πήρε πίσω τη γη των προγόνων της μετά από 250 χρόνια
@pantilat.wordpress.com

Η φυλή των ιθαγενών της Αμερικής Esselen από την βόρεια Καλιφόρνια, κατάφερε μετά από 250 χρόνια να πάρει πίσω ένα μέρος της γης των προγόνων της.

Η φυλή Esselen μετρά πλέον λίγα περισσότερα από 200 άτομα. Πριν από 250 χρόνια, οι Ισπανοί στρατιώτες και οι Φραγκισκανοί μοναχοί έφτασαν στην περιοχή, ιδρύοντας μοναστήρια όπου πολλά μέλη της φυλής βαπτίστηκαν Καθολικοί χωρίς την θέλησή τους. Στις αρχές του 19ου αιώνα, όλη η υπόλοιπη φυλή αποδεκατίστηκε από ασθένειες. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν δεν είχαν πια ούτε γη, ούτε γλώσσα, ούτε δικό τους πολιτισμό.

Αλλά πριν από περίπου έναν μήνα, η φυλή κατάφερε να πάρει πίσω ένα μέρος της γης των προγόνων της, μετά από συμφωνία με το κράτος και μια περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα το Όρεγκον η οποία περιελάμβανε ένα ποσό κοντά στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Η γη βρίσκεται κοντά στο Big Sur και έχει έκταση 4,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

https://eu.thecalifornian.com/story/news/2020/07/31/california-tribe-buys-land-back-after-250-years-landless/5557247002/

@thecalifornian.com

Η συμφωνία θα διατηρήσει την προστασία της απειλούμενης άγριας φύσης της περιοχής , όπως τον κόνδορα της Καλιφόρνιας, τα κόκκινα βατράχια αλλά και τον ποταμό Little Sur, ένα πολύ σημαντικό μέρος για την αναπαραγωγή της πέστροφας.

Οι ηγέτες της φυλής αναφέρουν πως θα χρησιμοποιήσουν τη γη για εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς σκοπούς, χτίζοντας ένα παραδοσιακό χωριό. «Είμαστε οι γνήσιοι συνοδοί της γης αυτής. Και τώρα επιστρέψαμε», δήλωσε στη Santa Cruz Sentinel ο πρόεδρος της φυλής. «Θα την διατηρήσουμε και θα την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας».

Η γη από την δεκαετία του 1950 ανήκε σε έναν Σουηδό μετανάστη, τον Axel Adler. Μετά τον θάνατό του το 2004, η οικογένειά του την έθεσε προς πώληση για 15 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, η περιβαλλοντική οργάνωση από το Πόρτλαντ κατάφερε να την αποκτήσει και να την δώσει και δουλεύοντας για λογαριασμό της φυλής , εξασφάλισε 4,5 εκατομμύρια δολάρια California Natural Resources Agency ώστε η γη να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Και ενώ η γη ήταν προγραμματισμένη να χωριστεί στα 5 και να αξιοποιηθεί, η συμφωνία που πέτυχε η φυλή Esselen θα την διατηρήσει όπως ήταν. Ανέπαφη, φυσική, όμορφη, όπως ήταν και πριν από αιώνες, όταν οι Esselen ζούσαν εκεί ειρηνικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ψυχολόγοι σε παρακαλούν: Ξεκίνα να παίρνεις τηλέφωνα, και σταμάτα τα μηνύματα

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Μια μικρή συνήθεια που αλλάζει περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε

Ο πασίγνωστος πρωταγωνιστής που έγινε ηθοποιός από μια τυχαία αγγελία

E-Daily 1.Hero 23.05.2026
Ο μάγκας του ελληνικού σινεμά που λάτρευε τα βιβλία

Αυτή η καθηγήτρια άλλαξε την τιμωρία με πεζοπορίες ‑ και οι μαθητές τη λάτρεψαν

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Πώς μια καθηγήτρια στο Μέιν «έστειλε» την πειθαρχία στο βουνό

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

E-Daily 3.Left 23.05.2026
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα

Η κωφή γυναίκα από την Κρήτη που πήγε σε 89 χώρες του κόσμου

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Η Κούλα Σωμαράκη απέδειξε ότι η σιωπή δεν είναι περιορισμός αλλά δύναμη – και έγραψε το δικό της ταξιδιωτικό παραμύθι

Φωτογραφίες από την ιστορία που θα σε καθηλώσουν

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Η ιστορία ανθρώπων που δεν ξεχάστηκε

Το νησί που... πρέπει να σπρώχνεται από βάρκες για να ξεκολλήσει από τη στεριά!

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Σχεδόν κάθε χρόνο, δεκάδες ντόπιοι ιδιοκτήτες σκαφών συνεργάζονται για να το απομακρύνουν από μια γέφυρα

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουν οι φάλαινες;

E-Daily 1.Hero 23.05.2026
Το φαινόμενο που ονομάζεται «whale fall»

Το «Αηδόνι της Ινδίας» που άλλαξε την ιστορία: Η ποιήτρια που έγινε σύμβολο ελευθερίας και γυναικείας δύναμης

Πρόσωπα Χτες
Η Σαροτζίνι Ναϊντού δεν ήταν μόνο μία σπουδαία ποιήτρια, αλλά και μία από τις σημαντικότερες μορφές της ινδικής ανεξαρτησίας και του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών

Η πρόβλεψη του Έλον Μασκ που ανησυχεί οικονομολόγους και κυβερνήσεις

E-Daily 3.Left Χτες
Η δημογραφική κατάρρευση είναι εδώ

Γιατί οι εκατομμυριούχοι «σφάζονται» για παλιά σκαλοπάτια του Αιφελ

E-Daily 3.Left Χτες
Η σιδερένια σκάλα που έγινε σύμβολο επένδυσης για εκατομμυριούχους συλλέκτες