E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος εποχής: Τι καταργείται στο δημόσιο με νόμο

Άργησε λίγο

Δημοσίευση 10/9/2020 | 12:32

Τέλος εποχής: Τι καταργείται στο δημόσιο με νόμο

Τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή σηματοδοτεί η χθεσινή κατάθεση προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 232 άρθρα και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση σε λίγες ημέρες (από 1ης Οκτωβρίου) της διακίνησης μέσω τηλεομοιοτυπίας (φαξ), εγγράφων, διοικητικών και μη, μεταξύ των φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και των υπηρεσιών του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Επίσης, προβλέπει την καθιέρωση της ψηφιακής θυρίδας κάθε πολίτη και φορέα και του προσωπικού αριθμού (Π.Α.) ως αριθμού υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο.

Στις θυρίδες των χρηστών τηρούνται τα έγγραφα που εκδίδουν τα φυσικά πρόσωπα μέσα από την πλατφόρμα, καθώς και τα δημόσια έγραφα που εκδίδονται από τους φορείς του Δημοσίου κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων.

Ετσι, οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να στέλνουν δημόσια έγγραφα στη θυρίδα του χρήστη κατόπιν αίτησής του.

Επίσης, καθιερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός που θα αποτελείται από δώδεκα αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα εννέα που είναι αριθμητικά, θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ και χορηγείται μια φορά στο φυσικό πρόσωπο. Η διαδικασία απόδοσης του Π.Α. αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την καθιέρωση δημιουργίας των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων σε περίπου δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι ο ΠΑ θα χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο από τη γέννησή του και θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ εντός διετίας.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η ίδρυση της εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» που θα αξιοποιήσει το «Ταμείο Φαιστός» με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στις τεχνολογίες 5G. Σημειώνεται πως το «Φαιστός” θα έχει ως αρχικό κεφάλαιο το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τη δημοπρασία που θα διεξάγει η ΕΕΤΤ για τις άδειες 5G, δηλαδή περίπου 90 εκατ. ευρώ..

Άλλες διατάξεις ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Συγκεκριμένα, απλοποιείται η διαδικασία για τους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίοι θα δηλώνουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου τους.

Τα υπόλοιπα στοιχεία του δικαιούχου θα αντλούνται ηλεκτρονικά. Ακόμη, ο αριθμός των περιοχών υπερδιπλασιάζεται καθώς από τις περίπου 400 του αρχικού προγράμματος ξεπερνά πια τις 900, ενώ επεκτείνεται στα 8 χρόνια η εγγύηση του σχετικού εξοπλισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν