E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δένδιας: «Παρέδωσα επιστολή του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΟΗΕ»

«Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/9/2020 | 20:49

Δένδιας: «Παρέδωσα επιστολή του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΟΗΕ»

«Έχουμε δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας» υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στην κατοικία της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρίας Θεοφίλη, και όχι στα Ηνωμένα Εθνη, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό που ισχύουν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η κίνηση του κ. Γκουτέρες να πάει στην ελληνική κατοικία αξιολογείται τόσο ως συμβολική όσο και ως ουσιαστική.

Ν. Δένδιας: "Διαπραγματεύσεις μόνο εάν φύγουν τα τουρκικά πλοία"

Ο κ. Δένδιας έφτασε το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, έπειτα από άδεια που του δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και έμεινε μόλις τέσσερις ώρες. Η συνάντηση, η οποία διήρκησε 45 λεπτά, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ΟΗΕ, που αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ενημέρωση για την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και τα Βαρώσια.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον κ. Γκουτέρες τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην σταθερότητα στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας το έγγραφο που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ , Γενς Στόλτενμπεργκ, σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ελληνική θέση, τονίζοντας: «Διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει, μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας ήταν μόλις ο δεύτερος ΥΠΕΞ που συνάντησε ο κ. Γκουτέρες από τον περασμένο Μάριο, μετά τον Αμερικανό υπουργό Μάικ Πομπέο.

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

H πλήρης δήλωση του κ. Δένδια στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Γκουτιέρες έχει ως εξής:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, κ. Υπουργέ, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: https://www.skai.gr/index.php/news/politics/dendias-apo-oie-i-ellada-den-diapragmateyetai-me-tin-tourkia
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία