E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σου απαντώ με έξι λέξεις

Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

Δημοσίευση 4/9/2020 | 12:02

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σου απαντώ με έξι λέξεις

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Αυτές ήταν οι έξι «καθαρές λέξεις», όπως τις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που απηύθυνε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί, απ’ όσα, εμπρηστικά, έχει πει ο Τούρκος πρόεδρος όλες αυτές τις μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να του απαντήσει έτσι: πως αν θέλει διάλογο, πρέπει να σταματήσει να προκαλεί.

Το μήνυμα Μητσοτάκη εστάλη στην Άγκυρα κατά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου, το πρωί της Παρασκευής (04.09.2020) με τον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ της Κίνας, στον οποίο περιέγραψε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» ήταν η καταληκτική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Επιστολή τον ΟΗΕ

Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας, η χώρα μας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν, πλέον, σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχη, ένα χώρο ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο και τις επικοινωνίες.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά μια πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης αλλά και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Και συνεπώς η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί μια διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μας μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της υπερασπίζεται την καλή γειτονία. Θεωρώ τη διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου γι’ αυτό από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν θα θυμίσω μόνο μια: αυτή που μιλάει για διάλογο. Και σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις. Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν