E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρούσματα κορωνοϊού: «Πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει» ο ιός στην Ελλάδα

Σε εγρήγορση οι ειδικοί

Δημοσίευση 2/9/2020 | 17:26

Κρούσματα κορωνοϊού: «Πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει» ο ιός στην Ελλάδα

Μπορεί το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα να είναι μικρό σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά (όπως χαρακτηριστικά είπε στη σημερινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός, μόνο χθες έγιναν 17.000 τεστ!), ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό και αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζουν με κάθ ευκαιρία οι ειδικοί.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι μπορούν με ευκολία να διασπείρουν ανεξέλέγκτα τον ιό.

Την αγωνία που έχουν οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού περιέγραψε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Και τόνισε ότι «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων».

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας μίλησε σήμερα για τη χρήση μάσκας, η οποία αν γίνει με λάθος τρόπο, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο «Οpen» η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση της από τους μικρούς μαθητές, αφενός γιατί ειδικά οι μαθητές του Δημοτικού έχει βρεθεί πως είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα ως προς την πανδημία και αφετέρου τα παιδιά ακούν πολύ τους δασκάλους τους και «μιμούνται» τα άλλα παιδιά γύρω τους, επομένως η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ φάνηκε αισιόδοξος πως η χρήση της μάσκας θα γίνει σύντομα ρουτίνα ακόμη για τα πολύ μικρά παιδιά.

Ο Νίκος Σύψας δήλωσε, επίσης, ότι οι αποφάσεις και οι οδηγίες των επιστημόνων για την πανδημία αλλάζουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε φορά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα

Ελλάδα 02.05.2024
Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων

Ο Μακρόν επιμένει: «Δεν πρέπει να αποκλείουμε χερσαία επέμβαση της Δύσης στην Ουκρανία»

Κόσμος 02.05.2024
«Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει», ανέφερε ξανά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Πέννυ Ρόγκα ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο

Αθλητικά Νέα 02.05.2024
Στην πιο μεγάλη της μάχη, η Πέννυ θα νικήσει

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες λήστεψαν και ξυλοκόπησαν 14χρονη

Ελλάδα 02.05.2024
Η 15χρονη πλησίασε το θύμα και υπό την απειλή μαχαιριού της άρπαξε το κινητό της τηλέφωνο

Αγριο έγκλημα στη Βόρεια Ήπειρο ‑ Δυο Έλληνες νεκροί

Ελλάδα 02.05.2024
Οι ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν νεκροί με χτυπήματα στα κεφάλια τους

ΗΠΑ: Ξυλοδαρμός μεταξύ μαμάδων στην Disneyland – Τα παιδιά τις έβλεπαν σαστισμένα

Κόσμος 02.05.2024
Η Disneyland είναι ένα χαρούμενο μέρος όπου γονείς και παιδιά περνούν ξέγνοιαστες στιγμές, όμως όχι πάντα!

Κιλκίς: 51χρονος επιτέθηκε με τσεκούρια σε αστυνομικούς όταν πήγαν να τον συλλάβουν για ενδοοικογενειακή βiα

Ελλάδα 02.05.2024
Απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενδοοικογενειακή βiα, απείθεια, οπλοφορία και οπλοχρησία οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Γιατί έχει συννεφιά ο ουρανός τη Μεγάλη Παρασκευή; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Καιρός 02.05.2024
Ο Θοδωρής Κολυδάς καταθέτει τα επιστημονικά δεδομένα για τον καιρό

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Πώς θα επηρεάσει την Κυριακή του Πάσχα

Καιρός 02.05.2024
Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες