E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για Χάλκη: Ετσι έγινε το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος

Δημοσίευση 26/8/2020 | 14:22

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για Χάλκη: Ετσι έγινε το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για το διπλό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στη Χάλκη με τουρκική ακταιωρό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα αναφέρεται ότι «σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες χθες βρίσκεται ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Υπενθυμίζεται ότι τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα στο Λιμενικό Σώμα, όταν χθες βράδυ εμπόδισε τις προσπάθειες που γίνονταν για να διασωθούν μετανάστες από ναυάγιο ταχύπλοου έξω από τη Χάλκη. Συγκεκριμένα, η τουρκική ακταιωρός προκάλεσε διπλό επεισόδιο: Αφενός τύφλωνε με λέιζερ το ελικόπτερο Super Puma που συμμετείχε στην επιχείρηση, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει και σκάφος του Λιμενικού.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στο Λιμενικό για την άμεση και αποτελεσματική αντίδρασή του.

Σύμφωνα με το Λιμενικό «μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέγει σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε μεταφέρθηκαν στη ν. Κάρπαθο, εβδομήντα δύο (72) στη ν. Ρόδο ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής».

Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τεστ για τον COVID-19 και μπήκαν καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε γι'αυτό το σκοπό.

Το Λιμενικό στην ανακοίνωσή του συνεχίζει:
«Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.
Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.
Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια
Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί.
Τονίζεται ότι, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται.
Η χώρα μας - και με αυτή την επιχείρηση - αποδεικνύει ότι, αφενός φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, και αφετέρου σώζει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι, η αυξημένη επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιείται από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών καθώς και αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά (μείωση κατά 95% σε σύγκριση με το περασμένο έτος 2019).

Και αυτή η προσπάθεια είναι τιτάνια, καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τελευταία, μάλιστα, κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό την διασπορά τους στην Ευρώπη και την αποβίβασή τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Ν. Ιταλίας.
Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά, τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της FRONTEX προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από είκοσι πέντε (25) τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι Ελληνικές, όσο και οι Ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί οι Τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής επιχείρησης προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων, κατέφθασαν στην περιοχή δύο (02) τουρκικές ακταιωροί. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, (19) συνολικά διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ότι χρειάζεται για τη φύλαξη των συνόρων της και της Ευρώπης και την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση