E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την εξέλιξη της πανδημίας

Δημοσίευση 18/8/2020 | 09:18

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων από Σεπτέμβρη και για το εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορονοϊού, αλλά και μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Για τα σχολεία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα λειτουργήσουν από 7 Σεπτέμβρη, οπότε είναι και η ημερομηνία έναρξής τους μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη:

  • Πλήρη κανονικότητα με μάσκες. «Νομίζω η πιθανότητα να ανοίξουν με πλήρη κανονικότητα χωρίς μάσκες, δεν υπάρχει» τόνισε.
  • Εκ περιτροπής, πάλι με μάσκες, τα μεγάλα παιδιά (πάνω από 10 ετών)
  • Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πολλά είναι τα εμβόλια που έχουν βγει, αλλά όλα βρίσκονται σε πειραματικές δοκιμές.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Ρωσίας δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι τότε, ο καθηγητής συνιστά υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Αναφορικά με μελέτες που δείχνουν κάποια μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. «Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος. Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά .

Για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί, υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση στο χρόνο επιβολής τους και πως η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί από την κίνηση της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους