E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα σχολείων

Έρχεται κρίσιμο 10ήμερο σύμφωνα με τους ειδικούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/8/2020 | 10:03

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα σχολείων

Την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και για τους τρόπους εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες, ενώ υπάρχει μια 17χρονη διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο όπως εξηγεί ο ίδιος είναι αναμενόμενο όσο μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες ενώ ανησυχία προκαλούν και τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ανεβούν οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα δεν σταθεροποιούνται κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα ενώ σχετικά με τα νέα μέτρα σημείωσε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα είναι επαρκή καθώς θα πρέπει να φανεί μια σταθεροποίηση των τις επόμενες 10 ημέρες.

Ανοιγμα σχολείων

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω 2ου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Προφυλάξεις για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και αναφερόμενος στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, δήλωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων.

Όπως ανέφερε «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα». 

Πέρα όμως από τα κρούσματα, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο αριθμός των νοσούντων. «Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες. Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων. Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Τα νέα μέτρα από το πρωί της Δευτέρας

Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Οι εν λόγω περιοχές είναι:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Χθες, ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 230 κρούσματα σε όλη τη χώρα από τα οποία τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο