E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Νέα σενάρια για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Τι λένε υπουργείο και επιδημιολόγοι

Δημοσίευση 14/8/2020 | 09:50

Κορωνοϊός: Νέα σενάρια για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στον «αέρα» βρίσκεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς, εν μέσω έξαρσης πανδημίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι ο προγραμματισμός, ο οποίος θέλει το πρώτο κουδούνι να χτυπάει στις 7 Σεπτεμβρίου, παραμένει αμετάβλητος.

Ο τριψήφιος αριθμός μολύνσεων που καταγράφεται πλέον καθημερινά δημιουργεί νέο τοπίο και με την ανησυχία ότι η διασπορά του κορωνοϊού ενδεχομένως να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, μετά την επιστροφή των εκδρομέων από τους καλοκαιρινούς προορισμούς, πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για αργότερα το πρώτο κουδούνι.

Παρότι το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι εμμένει στην αρχική απόφαση τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, δεν παραλείπει να τονίσει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν και πάλι από τις 15 Αυγούστου και μετά μέχρι τέλος Αυγούστου, οπότε και θα κινηθεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους «με ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού. «Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας επίσης στον Σκάι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος λέγοντας πως με βάση αυτό που βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι να έρχεται, αν δεν δράσουμε όλοι για να ανακοπεί η επιδημία, θα είναι λεπτομέρεια το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. «Θα έχουμε πολύ σοβαρότερα κοινωνικά και οικονομικά θέματα να μας απασχολούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα νέα σενάρια

Όσον αφορά στα δύο σενάρια για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με την του υπουργείου Παιδείας, σχεδιάζεται στην πρώτη περίπτωση να διεξάγονται μαθήματα με πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικο», ανέφερε και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το δεύτερο σενάριο παραπέμπει στην κατάσταση που διαμορφώθηκε και πριν από λίγους μήνες, δηλαδή στην εκ περιτροπής λειτουργία.

Η σύσκεψη της 20ής Αυγούστου

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, Νίκος Κωνσταντίνου, στις 20 Αυγούστου υπάρχει προγραμματισμός για κρίσιμη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν προκύψει μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

Κόσμος Χτες
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

Ελλάδα Χτες
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα