E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Στο αποκορύφωμα κρούσματα και μέτρα

Εντός της ημέρας οι αποφάσεις

Δημοσίευση 10/8/2020 | 08:52

Κορωνοϊός: Στο αποκορύφωμα κρούσματα και μέτρα

Στην κλιμάκωση των μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία φαίνεται πως προσανατολίζεται τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, καθώς τα 203 νέα κρούσματα χθες συνιστούν όχι μόνο απότομη κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, αλλά και αριθμό -ρεκόρ και μάλιστα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων με ορίζοντα την μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Σαββάτου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση, καθώς στις 11.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεκτιμώντας μαζί με τους ειδικούς και τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το γεγονός, πάντως, ότι το επίπεδο συναγερμού για την κυβέρνηση έχει ανέβει κατακόρυφα επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας πως «παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά». Ο ίδιος περιέγραψε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», αριθμός, ωστόσο που άγγιξε τους 22 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ χθες, για πρώτη φορά από την περασμένη Άνοιξη.

Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό των λοιμωξιολόγων για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα εντείνει και η γεωγραφική διασπορά του ιού, οδηγώντας μοιραία ολόκληρες περιοχές σε τοπικές μορφές καραντίνας. Συγκεκριμένα, μετά το «μοντέλο Πόρου», όπου εφαρμόστηκε η εφαρμογή περιορισμών ως προς την κυκλοφορία, τη χρήση μάσκας και το ωράριο, τη σκυτάλη έλαβε χθες ο Αμπελώνας Λάρισας, όπου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής περιοριστικά μέτρα:

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, ενώ τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, δηλαδή από τις 06.00 σήμερα το πρωί έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

Εκτός από την μεταφορά του «μοντέλου Πόρου» και σε άλλες περιοχές της χώρας με υψηλά επιδημιολογικά φορτία, το κυβερνητικό επιτελείο έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα «ευρύ μενού» περιορισμών ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο τελευταίος εξήγησε πως «υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο» και πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις».

Στα σενάρια, μάλιστα, που μελετώνται τις τελευταίες ώρες, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν η γενίκευση της χρήσης μάσκας (η οποία προεξοφλήθηκε εν πολλοίς με την έκδοση σε ΦΕΚ της σχετικής απόφασης το Σάββατο), η πιθανή μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές (γάμοι, βαφτίσια κτλ), αλλά και η επιτήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης με εντατικότερους ελέγχους και πρόστιμα.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκαν οι λιτανείες σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Όπως αναγράφεται στο περιεχόμενό της, αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση έχει ισχύ μέχρι και την 31η Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκτασή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων