E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα Τουρκική πρόκληση: Εξέδωσε Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο

Ξανά εν πλω ο τουρκικός στόλος

Δημοσίευση 10/8/2020 | 08:13

Νέα Τουρκική πρόκληση: Εξέδωσε Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ξαναστείλει ερευνητικά πλοία για σεισμικές έρευνες, δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και έχουν αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα σε δύο περιοχές: μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου αλλά και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουρκικών ναυτικών μονάδων.

Για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλλει άσκηση του πολεμικού ναυτικού τους με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου και μάλιστα έχουν εκδόσει και σχετική Navtex. Δεν είναι ωστόσο η συγκεκριμένη αγγελία προς ναυτιλλομένους που ανησυχεί τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο η μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη.

Από ελληνικής πλευράς επίσης έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.
Κινητοποίηση επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία.

Η κατάσταση θυμίζει ένα περίεργο deja vus, αφού είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες που ο ελληνικός στόλος αναπτύσσεται στο Αιγαίο θέλοντας να προλάβει πιθανή προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων. Την προηγούμενη φορά, μετά την τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελλόριζου, κινητοποιήθηκε το σύνολο του ελληνικού στόλου, παράλληλα με την διπλωματική κινητοποίηση από «λυτούς και δεμένους» που οδήγησαν τον Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση να αναστείλει τις ερευνητικές εργασίες εν όψει της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου με αιχμή τις διερευνητικές συνομιλίες.

Η συνομολόγηση τμηματικής συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος έχει ξαναβγάλει στο Αιγαίο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία. Είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην σκακιέρα ούτε και μπορεί να προβλεφθεί εύκολα αν η Άγκυρα θα πειστεί να αυτοσυγκρατηθεί από παραινέσεις ισχυρών δυνάμεων όπως η Γερμανία που ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα εκδηλωθούν ούτε και μπορεί να προεξοφληθεί ακόμη και αν επιθυμούν να εμπλακούν εκ νέου σε μια δυνητική, δεύτερη, ελληνοτουρκική κρίση μέσα σε διάστημα 20 ημερών.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ρόδου δεκάδες τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η περίπλοκη κατάσταση παρακολουθείται στενά από τους αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έκλεισε για κάποιες ώρες τον πομπό του, κίνηση που -εφ' όσον επαναληφθεί σε συνδυασμό με απόφαση για απόπλου του από το λιμάνι της Αττάλειας- σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να είναι γνωστό ποια είναι η ακριβής θέση του σεισμογραφικού πλοίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε Γερμανός μέσα στο σπίτι του

Ελλάδα 23.11.2025
Ο θάνατος του άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια

Μις Υφήλιος: Στην εντατική η Μις Τζαμάικα μετά την πτώση της από τη σκηνή ‑ Δεν τα πάει καλά

Κόσμος 23.11.2025
Παραμένει στην εντατική με τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο

Πένθος στο NBA: Πέθανε ο Ρόντνεϊ Ρότζερς

Αθλητικά Νέα 23.11.2025
Στο πένθος βυθίστηκε το NBA, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ρόντνεϊ Ρότζερς.

Λουτράκι: «Ίσως να είχα εμπάθεια με το παιδάκι, αλλά με θώπευσε», λέει η δασκάλα

Ελλάδα 23.11.2025
Η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο μαθητή για θώπευση στο Λουτράκι, παραδέχτηκε πιθανή υπερβολική αυστηρότητα, αλλά τόνισε ότι το περιστατικό συνέβη

Ήπειρος: Εικόνες Βιβλικής καταστροφής ‑ Κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Ελλάδα 23.11.2025
Με δυσκολία συνεχίζεται η αποκατάσταση την ώρα που από τη Δευτέρα νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη Δυτική Ελλάδα

Τραγικός θάνατος 64χρονης: Της επιτέθηκε ελάφι που φρόντιζε επί χρόνια

Κόσμος 23.11.2025
Η γυναίκα ήταν γνωστή φιλόζωος και διατηρούσε στη φάρμα της πολλά ελάφια

ΗΠΑ: Δεύτερος νεκρός από την γρίπη των πτηνών

Κόσμος 23.11.2025
Ο ασθενής, που περιγράφτηκε ως «ηλικιωμένο πρόσωπο με υποκείμενα νοσήματα», είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στην αρχή του μήνα, ανέφερε προχθές Παρασκευή το πολιτειακό υπουργείο Υγείας.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου και το επίδομα των 250 ευρώ ‑ Όλες οι πληρωμές

Οικονομία 23.11.2025
Επίδομα 250 ευρώ, συντάξεις Δεκεμβρίου και όλα τα επιδόματα

Νέο Ηράκλειο: Συμπλοκή μαθητών με μαχαίρι ‑ Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Ελλάδα 23.11.2025
Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ που έφτασαν στο σημείο δεν βρήκαν κανέναν από τους μαθητές, οι οποίοι είχαν σκορπίσει προς διαφορετικές κατευθύνσεις

Σικάγο: Πυροβολισμοί στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου – Ένας 14χρονος νεκρός, αρκετοί τραυματίες

Κόσμος 23.11.2025
Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο περιστατικό ισχυριζόμενος ότι σημειώθηκαν μαζικά εγκλήματα και ταραχές

Πέθανε ο Πολ Κοστέλο

Κόσμος 23.11.2025
Ο Ιρλανδός σχεδιαστής μόδας Πολ Κοστέλο πέθανε σε ηλικία 80 ετών