E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο «Εξοικονομώ ‑ Αυτονομώ»

Ποιοι το δικαιούνται και ποιες είναι οι προυποθέσεις

Δημοσίευση 4/8/2020 | 11:19

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο «Εξοικονομώ ‑ Αυτονομώ»
Pexels

Πιο απλό και διευρυμένο ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους είναι το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για το οποίο οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τις 2 Νοεμβρίου και σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με την περιφέρεια.

Το νέο Εξοικονομώ - Αυτονομώ, όπως είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος που αντικαθιστά το περίφημο Εξοικονομώ κατ᾽ οίκον θέτει ως στόχο την αναβάθμιση των κατοικιών κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες. Αυξάνει τα βασικά ποσοστά επιχορήγησης, που μαζί με τα premium μπορούν να φτάσουν στο 85% ενώ ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει περισσότερες αιτήσεις. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι οι 50 χιλιάδες ευρώ ανά κατοικία ή 100 χιλιάδες ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου.

Στις καινοτομίες του προγράμματος περιλαμβάνονται οι νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις για ενεργειακή αυτονομία, συστήματα smart home, ενώ για πρώτη φορά επιδοτούνται παρεμβάσεις και σε ανελκυστήρες πολυκατοικιών.

Ως προς τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παραμένει η ίδια όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή ο ενεργειακός επιθεωρητής θα προτείνει τις αιτούμενες παρεμβάσεις και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει την αγορά για την υλοποίηση επενδύσεων σε κτιριακές υποδομές και να στηρίξει τον κατασκευαστικό κλάδο με πάνω από 3,4 δισ. ευρώ αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων έως το 2030. Αναμένεται να δημιουργηθούν την επόμενη δεκαετία πάνω από 22 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στον κτιριακό απόθεμα της χώρας πάνω από 8 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα μειώσει κατά περίπου 9,7% την κατανάλωση ενέργειας ενώ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα τονώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Χρονοδιάγραμμα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 850 εκατ. ευρώ για το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2021. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα γίνει το Νοέμβριο σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε περιφέρεια. Η αρχή θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου με τις περιφέρειες Κρήτης, Β. Αιγαίου και Ν. Αιγαίου. Οι αιτήσεις για την κεντρική Μακεδονία θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου και για την Αττική στις 23 Νοεμβρίου. Για τις πολυκατοικίες θα υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός και η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει το Δεκέμβριο.

Ποιοι δικαιούνται

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του Προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα που πληρούν 4 προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία
-Υφίστανται νόμιμα.
-Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
-Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στιγμές τρόμου για άνδρα στη Μαγούλα ‑ Η στιγμή που του επιτίθεται τσοπανόσκυλο

Ελλάδα 21.02.2026
«Αν με είχε δαγκώσει στον λαιμό, θα ήμουν νεκρός»

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τέσσερις τραυματίες

Ελλάδα 21.02.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον δράστη

Αθλήτρια πατινάζ ταxύτητας παραλίγο να χάσει το μάτι της από την λεπίδα πατινιού αντιπάλου

Αθλητικά Νέα 21.02.2026
Σοκαριστικό βίντεο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Συνελήφθη 25χρονος στη Θεσσαλονίκη που έτρεχε με 186 χλμ την ώρα σε δρόμο με όριο τα 90

Ελλάδα 21.02.2026
Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε 41χρονο που εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες να οδηγεί στην Τούμπα, υπό την επήρεια μέθης

Νεκρή 27χρονη Βραζιλιάνα influencer μετά από επιπλοκές αισθητικής επέμβασης

Κόσμος 21.02.2026
Η Μπιάνκα Ντίας υπέστη πνευμονική εμβολή και δύο επιληπτικές κρίσεις κατά την ανάρρωση στο σπίτι της κοντά στο Σάο Πάολο

«Βιβλικό δικαίωμα» του Ισραήλ να καταλάβει όλη τη Μέση Ανατολή, λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην περιοχή

Κόσμος 21.02.2026
«Θα ήταν μια χαρά αν έπαιρνε όλα τα εδάφη» είπε ο Μάικ Χάκαμπι σε συνέντευξη, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος Χτες
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός Χτες
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές