E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο «Εξοικονομώ ‑ Αυτονομώ»

Ποιοι το δικαιούνται και ποιες είναι οι προυποθέσεις

Δημοσίευση 4/8/2020 | 11:19

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο «Εξοικονομώ ‑ Αυτονομώ»
Pexels

Πιο απλό και διευρυμένο ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους είναι το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για το οποίο οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τις 2 Νοεμβρίου και σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με την περιφέρεια.

Το νέο Εξοικονομώ - Αυτονομώ, όπως είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος που αντικαθιστά το περίφημο Εξοικονομώ κατ᾽ οίκον θέτει ως στόχο την αναβάθμιση των κατοικιών κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες. Αυξάνει τα βασικά ποσοστά επιχορήγησης, που μαζί με τα premium μπορούν να φτάσουν στο 85% ενώ ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει περισσότερες αιτήσεις. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι οι 50 χιλιάδες ευρώ ανά κατοικία ή 100 χιλιάδες ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου.

Στις καινοτομίες του προγράμματος περιλαμβάνονται οι νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις για ενεργειακή αυτονομία, συστήματα smart home, ενώ για πρώτη φορά επιδοτούνται παρεμβάσεις και σε ανελκυστήρες πολυκατοικιών.

Ως προς τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παραμένει η ίδια όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή ο ενεργειακός επιθεωρητής θα προτείνει τις αιτούμενες παρεμβάσεις και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει την αγορά για την υλοποίηση επενδύσεων σε κτιριακές υποδομές και να στηρίξει τον κατασκευαστικό κλάδο με πάνω από 3,4 δισ. ευρώ αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων έως το 2030. Αναμένεται να δημιουργηθούν την επόμενη δεκαετία πάνω από 22 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στον κτιριακό απόθεμα της χώρας πάνω από 8 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα μειώσει κατά περίπου 9,7% την κατανάλωση ενέργειας ενώ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα τονώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Χρονοδιάγραμμα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 850 εκατ. ευρώ για το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2021. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα γίνει το Νοέμβριο σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε περιφέρεια. Η αρχή θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου με τις περιφέρειες Κρήτης, Β. Αιγαίου και Ν. Αιγαίου. Οι αιτήσεις για την κεντρική Μακεδονία θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου και για την Αττική στις 23 Νοεμβρίου. Για τις πολυκατοικίες θα υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός και η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει το Δεκέμβριο.

Ποιοι δικαιούνται

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του Προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα που πληρούν 4 προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία
-Υφίστανται νόμιμα.
-Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
-Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάλυμνος: Θρίλερ με τον 48χρονο ψαρά που βρέθηκε νεκρός ‑ Ερευνάται δολοφονία μετά από καυγά

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Στην Κάλυμνο, 47χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά από σοβαρό περιστατικό σε αλιευτικό σκάφος όπου επέβαινε με άλλον άνδρα

«Μαχαίρωσέ τον»: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών με ματσέτες μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Εικόνες ωμής βίας καταγράφηκαν μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Λονδίνου χθες, σε μια δολοφονική επίθεση που έγινε μπροστά σε δεκάδες οικογένειες με παιδιά που εκείνη την ώρα απολάμβαναν τη βόλτα τους

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιασμών και παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Θείος και ανιψιοί έδερναν και εκβίαζαν αγρότες

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Η σπείρα από τα Βορίζια είχε εισπράξει από παράνομες επιδοτήσεις 586.000 ευρώ ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και περιουσίες αγροτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η Αβάνα προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει «αιματοχυσία»

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση «εξαιρετική απειλή» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρεξαν με νεροπίστολα, έδειραν και βιντεοσκόπησαν 22χρονο

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Οι νεαροί κατέγραψαν το περιστατικό με κινητά τηλέφωνα και κατηγορείται για παραβίαση νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, εξύβριση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη: Θα πλησιάσει πιο κοντά από το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια

Θείος και ανιψιοί ξυλοκοπούσαν και εκβίαζαν αγρότες στην Κρήτη

Ελλάδα 18.05.2026
Κατέστρεφαν καλλιέργειες, έκλεβαν χωράφια και εισέπρατταν παράνομες επιδοτήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ

Μαλδίβες: Εντοπίστηκαν οι σοροί των τεσσάρων δυτών από την Ιταλία

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος

Η νέα Siri της Apple θα λειτουργεί σαν το ChatGPT και θα διαγράφει αυτόματα τις συνομιλίες

Tech + Science 18.05.2026
Το νέο πρότζεκτ της Apple με τη Sir αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά ως beta έκδοση μέσα στο iOS 27

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε πλοία του Global Sumud Flotilla με προορισμό τη Γάζα

Κόσμος 18.05.2026
Τέσσερα ισραηλινά πολεμικά πλοία έδωσαν εντολή στους ακτιβιστές να σβήσουν τις μηχανές - 100 συλλήψεις σύμφωνα με το Al Jazeera

Βενζίνη: Πάνω από τα 2,10 ‑ Πού οδεύουν οι τιμές και τι ζητά τώρα η αγορά

Οικονομία 18.05.2026
Η αμόλυβδη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,10 ευρώ και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για περαιτέρω ανατιμήσεις έως και τα 2,5 ευρώ, ζητώντας παράταση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.