E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον κορωνοϊό

Συναγερμός στο Μαξίμου: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κοντοζομάνη

Δημοσίευση 3/8/2020 | 08:47

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον κορωνοϊό

Αναρτήθηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία ισχύουν εδώ και κάποιες ώρες, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα εφαρμοστούν πρακτικά από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
  • Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
  • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
  • Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Συναγερμός στο Μαξίμου

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το Σαββατοκύριακο σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία εστιάζει επί του παρόντος στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν την Παρασκευή και παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση.

Σήμερα στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλο, αρμόδιο για το αλγοριθμικό σύστημα εποπτείας της πανδημίας. Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα πραγματοποιείται τρις την εβδομάδα για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Δεν αναμένεται άλλωστε να ληφθούν νέες αποφάσεις σήμερα, αλλά θα γίνει επισκόπηση των δεδομένων και των μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να σταλεί νέο μήνυμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στους πολίτες. Και αυτό καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι ο εχθρός είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός, άρα θα πρέπει να κατανοήσουν άπαντες ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ απαγορεύονται οι όρθιοι σε μπαρ και από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν πιο συστηματικοί έλεγχοι σε μπαρ, γάμους κλπ καθώς και σε εργοστάσια, στους χώρους δηλαδή που αποτελούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Τα πιο ανησυχητικά περιστατικά άλλωστε αφορούν στα μαζικά κρούσματα στο γάμο στη Θεσσαλονίκη και στο εργοστάσιο στην Καβάλα. Κατά τα λοιπά πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η κατάσταση συνολικά είναι ακόμη υπό έλεγχο και πως ανάλογα με τη συμμόρφωση στα μέτρα που αποφασίστηκαν με την ΚΥΑ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Κυριακής, θα εξαρτηθεί εάν η πανδημία θα περιοριστεί ή εάν θα απαιτηθούν στο μέλλον και άλλα μέτρα.

Ένα ακόμη γενικευμένο lockdown πάντως επί του παρόντος αποκλείεται και το πιθανότερο είναι εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο αυστηρότερα μέτρα. Η τήρηση αποστάσεων και η χρήση της μάσκας ωστόσο θεωρείται ότι μπορούν να ανακόψουν ένα νέο κύμα κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια