E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έξαρση των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία

Ηρεμία στην Ελλάδα

Δημοσίευση 2/8/2020 | 20:11

Έξαρση των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία

O οργή πολλών ιταλών δημάρχων κατά της κυβέρνησης στη Ρώμη είναι μεγάλη. Ολοένα και συχνότερα μιλούν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης για άθλιες συνθήκες στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας. Φέτος έφθασαν στην Ιταλία περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, 9.000 περισσότεροι από ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ο Φέλιξ Βάις από την οργάνωση διάσωσης προσφύγων Sea Watch εργάστηκε στους τελευταίους μήνες στο νησάκι Λαμπεντούζα, μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης: «Η κατάσταση στο νησί είναι τεταμένη. Πεντέμισι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τους τελευταίους μήνες από τα παράλια της βόρειας Αφρικής στη Λαμπεντούζα. Δηλαδή δύο ή τρία πλεούμενα τη μέρα».

Το κλίμα έναντι των προσφύγων έχει αλλάξει στη Λαμπεντούζα

Το πλήγμα της πανδημίας στον τουρισμό της Λαμπεντούζα περιπλέκει ακόμα περισσότερα τα πράγματα. Ο τουρισμός μειώθηκε κατά 50% και όταν οι τουρίστες βλέπουν πλοιάρια με πρόσφυγες να καταφθάνουν στις παραλίες όπου κάνουν μπάνιο θέλουν να εγκαταλείψουν το ταχύτερο το ιταλικό νησάκι. «Και σκεφτείτε ότι το νησί ζει από το τουρισμό. Αισθάνεσαι ότι το κλίμα έναντι των προσφύγων έχει αλλάξει πια στο νησί», τονίζει ο γερμανός ακτιβιστής.

Αύξηση νεοαφιχθέντων προσφύγων καταγράφεται και στην Ισπανία. Τον Ιούλιο έφθασαν στη χώρα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλοί περισσότεροι από ότι τους τελευταίους μήνες. Η Μαδρίτη ωστόσο δεν επιθυμεί την εγκατάσταση των νεοαφιχθέντων στα προσφυγικά κέντρα φοβούμενη εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Η φιλοξενία σε άλλες δομές ωστόσο βρίσκεται στην ευθύνη των περιφερειακών κυβερνήσεων, οι οποίες, εύλογα, δυσφορούν.

Πιο ήρεμη κρίνεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Σε ερώτηση της DW η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απάντησε ότι τον Ιούλιο κατέγραψε μόλις 244 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα πάνω από 5.000 αφίξεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οι υπερπλήρεις προσφυγικοί καταυλισμοί στα νησιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική αύξηση της τιμής του χρυσού – Για πρώτη φορά ξεπερνά τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά

Οικονομία 08.10.2025
Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε τις 4.001,11 δολάρια ανά ουγγιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές της Ασίας.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά να διατίθεται ‑ Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα νησιά

Οικονομία 08.10.2025
Οι εκτιμήσεις της αγοράς - Συστάσεις για προσοχή στις απάτες

Σκληρό «παζάρι» στην Αίγυπτο για τη Γάζα – ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κόσμος 08.10.2025
Εντατικές επαφές στο Σαρμ ελ Σέιχ με τη συμμετοχή Ηνωμένων Πολιτειών, Κατάρ και Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Έκρηξη στην ντισκοτέκ Jacky.O στη Μιχαλακοπούλου

Ελλάδα 08.10.2025
Κατέρρευσε η πρόσοψη της ντισκοτέκ, υλικές ζημιές σε ένα όχημα

Επίδομα θέρμανσης: Τα «κλειδιά» που «ξεκλειδώνουν» έως 1.200 ευρώ για 1,2 εκατ. νοικοκυριά

Οικονομία 08.10.2025
Τα κριτήρια, οι αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση, τα ποσά και οι δόσεις - Πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Ελλάδα Χτες
Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Αθλητικά Νέα Χτες
Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Ελλάδα Χτες
«Κλείδωσε» η μέρα