E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Τα «40αρια» στο θερμόμετρο και οι ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

«Ψήθηκε» και η Ευρώπη σε αρκετά σημεία της την Τρίτη

Δημοσίευση 29/7/2020 | 08:21

Καιρός: Τα «40αρια» στο θερμόμετρο και οι ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

Ο καύσωνας είναι, πλέον, εδώ, το θερμόμετρο ανεβαίνει καθημερινά σε όλη τη χώρα και από τους 38-39 βαθμούς που αναμένεται να φτάσει σήμερα, σαν μέγιστη θερμοκρασία, την Πέμπτη θα ξεπεράσει, κατά τόπους, τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε τροχιά ανόδου, πάντως, παραμένει ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Μπορεί, λοιπόν, στη χώρα μας να καταγράφουμε φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν μόνο τοπικά τους 38° και το μελτέμι να δροσίζει την Ανατολική Ελλάδα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης όμως η θερμοκρασία είναι υψηλότερη έως και 10°C σε σχέση με τις φυσιολογικές/κλιματικές τιμές.

Όσο για τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη την Τρίτη 28 Ιουλίου, ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Στην Ισπανία καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως 41°C και στην Κεντρική Ευρώπη έως 35°C, όπου συνδυάστηκαν με υψηλές τιμές υγρασίας που ανέβασαν τον δείκτη δυσφορίας κοντά στους 40°C.

Στο μεταξύ, οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Μεσόγειο κινούνται προς την Κεντρική Ευρώπη, και προς το τέλος της εβδομάδας θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα στη βορειοδυτική Ευρώπη, ψυχρές αέριες μάζες κινούνται γρήγορα ανατολικά και θα οδηγήσουν σε έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου.

Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα συνεχίσει να πνέει ισχυρό και την Τετάρτη, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ.

Η χώρα θα είναι «καμίνι», λοιπόν, μέχρι και το Σάββατο, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στα ύψη, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιοχές και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 01/08.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 - Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι δύσκολες ημέρες θα είναι και οι τρεις τελευταίες του μήνα (29, 30 και 31), ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα, καθώς ο υδάργυρος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς. Κορύφωση του καύσωνα θα έχουμε την Πέμπτη.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1500 μέτρων την Τρίτη 28/07 και το Σάββατο 01/08 και πιο συγκεκριμένα η απόκλιση των θερμοκρασιών τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές τους.

Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, βρέθηκαν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά την Τρίτη 28/07 και 6 με 7 βαθμούς πάνω από αυτά το Σάββατο 01/08.

Έτσι, ο μήνας Ιούλιος μας αποχαιρετά με ζεστό καιρό και θερμοκρασίες στα ύψη που ευνοούν μόνο όσους βρίσκονται σε περίοδο διακοπών.

Μέχρι και 40 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη - Βόρειοι άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικά αυξημένες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια. Βόρειοι άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες. Τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 38, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 16 έως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 38, με εξαίρεση τη Νότια Πελοπόννησο όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39 με 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 37, και στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 37 βαθμούς, αλλά στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ τοπικά και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 1 με 2 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΌΤΙΟΙ με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-07-2020 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 01-08-2020
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο