E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Στην Αττική το ένα τρίτο του συνόλου των κρουσμάτων τον Ιούλιο

Δημοσίευση 28/7/2020 | 08:28

Συναγερμός έχει σημάνει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση μετά τη διασπορά του κορωνοιού στην κοινότητα που αποτυπώνεται σταθερά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ όπου ήδη εφαρμόζεται, φαίνεται ότι είναι μονόδρομος.

Το ζήτημα, μάλιστα, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, σε εμπορικά κέντρα, σε εκκλησίες, που ιδίως τον Αύγουστο θα βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των θρησκευτικών εκδηλώσεων, θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοιό του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για ένα θέμα που όχι μόνο δεν διχάζει τους επιστήμονες - μέλη της Επιτροπής όπως τον περασμένο Μάρτιο -που τα δεδομένα για τα οφέλη της μάσκας δεν ήταν πολλά- αλλά τους βρίσκει σε απόλυτη ομοφωνία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, από το Μέγαρο Μαξίμου ως την Επίδαυρο, εχει πάντοτε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα.

Αλλά και στο κυβερνητικό πεδίο φαίνεται πως είναι σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι για να δεχτούν και να υλοποιήσουν την πιθανότατα θετική εισήγηση των επιστημόνων για περαιτέρω υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι "τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους". Έδωςε και μια πρώτη εικόνα των χώρων όπου είναι πολύ πιθανό να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Έτσι, μετα τα σούπερ μάρκετ όπου πριν από ένα 10ήμερο επιβλήθηκε ως υποχρεωτική η μάσκα και από τους καταναλωτές, εκτός από τους εργαζόμενους, στο νέο πλέγμα χώρων όπως είπε ο κ. Πέτςας θα μπορούςαν να περιλαμβάνονται τα εμπορικά καταστήματα, ακόμα και οι εκκληςίες "όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός" όπως σημείωσε.

Ο εφησυχασμός των πολιτών είναι η αιτία της αυξημένης κυκλοφορίας του κορωνοιού κατά τους ειδικούς. Στην προςπάθεια να μπει φρένο στην κυκλοφορία αυτη, εκτός από την διαρκή υπενθύμιςη στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά.

Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θεωρείται καλή -ιδίως σε σύγκριση με εκείνη άλλων χωρών- ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές δεν ανησυχούν και δεν προβληματίζονται για το πως θα διατηρηθεί σε αυτο το επίπεδο. Αλλά και πως θα προληφθούν τυχόν αιφνίδια γεγονότα που θα αλλάξουν τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα είναι οι υπερμεταδόσεις του κορωνοιού, απο κοινωνικές, ψυχαγωγικές ή αλλες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Ο Ιούλιος είχε χαρακτηριστεί ως μήνας κομβικός καθως θα άνοιγαν οι πύλες εισόδου της χώρας και όλοι γνώριζαν πως παρά τον σχέδιαςμό και την ετοιμότητα θα καταγράφονταν και εισαγόμενα περιστατικά κορωνοιού. Στις τελευταίες ημέρες του όμως ο Ιούλιος δείχνει πως η ανατροπή ήρθε μάλλον από τα εγχώρια και όχι απο τα εισαγόμενα κρεούσματα κορωνοιού. Ο απολογιςμός των κρουσμάτων δείχνει πως την τελευταία εβδομάδα η ζυγαριά γέρνει περισσότερο στην πλευρά των εγχώριων και όχι τόσο των εισαγόμενων για τα οποία διαγράφεται τάση σταθεροποίησης.

Χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 35 νέα περιστατικά κορονοϊού. Από αυτά, τα εννέα είναι "εισαγόμενα" και συγκεκριμένα τέσσερα εντοπίστηκαν στους ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε ταξιδιώτες προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο. Τα "εισαγόμενα" ανέρχονται πλέον σε 472.

Τα εγχώρια είναι 450. Το 1/3 αυτών έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Μάλιστα, χθες, ακόμη 17 κρούσματα κορωνοϊού προστέθηκαν στο Λεκανοπέδιο, που διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε θετικά στον κορωνοιό περιστατικά. Επιπλέον, είναι η δευτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που στην Αττική ο ημερήσιος απολογισμός δείχνει 17 κρούσματα. Τον ίδιο υψηλό αριθμό έδειξαν οι έλεγχοι και την περασμενη Τριτη 21 Ιουλίου.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 160 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική. Μάλιστα, τα περισσότερα (101) δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ από τις 15 του μήνα και μετά. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 15 είχαν καταγραφεί 59 νέα περιστατικά στην Αττική.

Η κινητικότητα του κορωνοϊού το δεύτερο 15νθημερο του Ιουλίου στην Αττική αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Την ίδια κινητικότητα δείχνουν και τα στοιχεία από τις εισαγωγές περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοιού στο λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Σωτηρία νοσηλεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες 12 με 15 ασθενείς στις απλές κλινικές Covid-19. Τρεις ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι.

Στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού είναι 6 και άλλοι 12 στο Θριάσιο. Επισης, ένα παιδι νοσηλεύεται στο Αγία Σοφία.

Ωστόσο, η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων δείχνει εξάπλωση του ιού σε ολοένα και περισσότερες περιοχές. Συγκεκριμένα, στον χάρτη με τους «σταθμούς» του κορωνοϊού εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τουλάχιστον 18 Περιφερειακές ενότητες: Ξάνθη, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Σάμος, Αχαϊα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκιδική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

Κόσμος 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου