E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία: Οι Τούρκοι ελπίζουν να «σπάσει» και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή

«Μακάρι αυτή η απόφαση να είναι αφορμή για να σταματήσει αυτή η κατάρα να βαρύνει αυτό το έθνος»

Δημοσίευση 12/7/2020 | 19:29

Δεν θα αλλάξει όνομα η Αγία Σοφία δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, σημειώνοντας πως η μετατροπή σε τζαμί «σπάσει» και την... κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή.

Παράλληλα, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι επεξεργάζονται φόρμουλα κάλυψης των αγιογραφιών την ώρα της προσευχής.

Για τους επισκέπτες τουρίστες ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν στο τμήμα του μνημείου όπου θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Α Χαμπέρ, ο επικεφαλής Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγιάς Σοφιάς επειδή από το 1453 και μετά αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγιάς Σοφιάς».

«Δεν τίθεται καμιά αλλαγή σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή», είπε.

Ερωτηθείς για τις αγιογραφίες μέσα στην Αγιά Σοφιά, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ: «ίνσαλλάχ από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα κλείσουν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός. Μετά την προσευχή η κουρτίνα θα ανοίγει και πάλι ή θα σταματά η συσκότιση προκειμένου να γίνονται επισκέψεις. Μακάρι να το λύσουμε με ένα ωραίο σύστημα», ανέφερε.

Ο Αλί Ερμπάς είπε ακόμη πως δεν θα υπάρξουν ειδικές προσκλήσεις για την προσευχή της 24ης Ιουλίου και πως όλος ο κόσμος είναι προσκεκλημένος, ενώ επεσήμανε ότι θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου. Πρόσθεσε ότι από αύριο θα ξεκινήσουν εργασίες για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ανακοίνωσε ακόμη το θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες για να ασκούν καθήκοντα θρησκευτικά, λέγοντας μάλιστα ότι θα τους επιλέξουν με βασικό κριτήριο την καλή φωνή.

Για τις επισκέψεις τουριστών, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή. «Σε αυτό το ζήτημα πιστεύω δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν εξ ολοκλήρου για επισκέψεις τα σημαντικά τμήματα της Αγίας Σοφίας, ο Αλί Ερμπάς είπε ότι αυτό θα το διευκρινίσουν το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ενώ είπε ότι θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί.

Μάλιστα, ανέφερε πως κάποια σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα γίνεται έκθεσή τους αλλού.

Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πάρει τέλος και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία η κατάρα του Αλλάχ και των αγγέλων θα πέσει πάνω σε εκείνους που χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για την οποία εκείνος την έταξε.

«Μακάρι αυτή η απόφαση να είναι αφορμή για να σταματήσει αυτή η κατάρα να βαρύνει αυτό το έθνος», ανέφερε ο Αλί Ερμπάς λέγοντας ότι μεγάλωσαν ακούγοντας συνεχώς ότι «ενόσω η Αγία Σοφία είναι κλειστή (για μουσουλμανική προσευχή) η κατάρα του Πορθητή είναι πάνω στο έθνος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια