E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετατροπή σε τζαμί παρά την κατακραυγή

Δημοσίευση 12/7/2020 | 10:18

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες

Παρά την διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία προχώρησε ήδη στο επόμενο βήμα, ξεκινώντας προετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείς της χώρας.   

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.   

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία έκλεισε χθες για τους επισκέπτες προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.   

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι αγιογραφίες πρόκειται να καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνε με την εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και χαλιά στο πάτωμα, που θα φωτίζονται με τρόπο ώστε να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.   

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και οι επισκέπτες, θα πρέπει πλέον για να εισέλθουν στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.   

Ο Ερντογάν απορρίπτει τις σφοδρές επικρίσεις - Πανηγυρίζει η Εμινέ   

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε χθες τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.   

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (...) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.   

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του Τούρκου προέδρου, σε μήνυμά της στο Τwitter.   

Διεθνής Τύπος: «Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση»   

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν πως, με την συγκεκριμένη απόφαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση».   

Για «εκπλήρωση του ονείρου» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης», κάνει λόγο η Le Figaro, για το «τέλος του οράματος του Κεμάλ» οι Times, ενώ το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο σε τζαμί.   

Το AFP εκτιμά ότι ο Ερντογάν είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ το Reuters ότι πρόκειται για κίνηση ολοκλήρωσης του σχεδίου του.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα 25.11.2025
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το λιγουρεύεσαι;»: Η ανάρτηση Τσίπρα με την αφιέρωση του βιβλίου του στον Αδωνι Γεωργιάδη

Πολιτική 25.11.2025
«Βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Κίνα: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην ιστορία της χώρας

Κόσμος 25.11.2025
Στους 1.444 τόνους τα εκτιμώμενα αποθέματα