E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί υπάρχει ένα χωριό μέσα στον ωκεανό στα ανοιχτά του Μαϊάμι;

Η ιστορία του Stiltsville

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/7/2020 | 00:07

Γιατί υπάρχει ένα χωριό μέσα στον ωκεανό στα ανοιχτά του Μαϊάμι;
@wikipedia.org

Ένα μίλι μακριά από τις ακτές του Μαϊάμι, κάποιος μπορεί να δει επτά σπίτια πάνω σε πασσάλους, που στην αρχή μοιάζουν με πλοία. Την δεκαετία του ’60, τα σπίτια ξεπερνούσαν τα 27 αλλά λόγω φυσικών φαινομένων σήμερα έχουν μείνει μόλις επτά.

Γιατί όμως υπάρχουν εκεί αυτά τα σπίτια; Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, προς το τέλος της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, ο «Crawfish» Eddie Walker αποφάσισε να στήσει αυτές τις κατασκευές μέσα στον ωκεανό για να προσφέρει ένα καταφύγιο σε όσους ήθελαν να πιούν ένα ποτήρι αλκοόλ και για όσους ήθελαν να τζογάρουν, αφού τίποτα από τα δυο δεν ήταν παράνομο ένα μίλι μακριά από την ακτή.

Το «Stiltsville» όπως έχει ονομαστεί («Πασσαλοχώρι» σε μια ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά), έχει συγκεντρώσει γύρω του ένα σωρό μύθους. Κάποιοι έχουν κάνει λόγο για ένα καταφύγιο πειρατών ή ακόμα και ένα μικρό-έθνος.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stiltsville

@wikipedia.org

Όπως και να έχει η παράγκα του «Crawfish» Eddie, δεν έμεινε μόνη για πολύ. Δυο φίλοι του έχτισαν μια κοντά στη δική του, ενώ την δεκαετία που ακολούθησε αρκετές κοινωνικές λέσχες αποφάσισαν να χτίσουν κι αυτές τις δικές τους, ώστε να συμπεριλάβουν τον τζόγο τις δραστηριότητές τους. Πρώτο ήταν το Calvert Club, ενώ ακολούθησε το Quarterdeck Club, όπου η είσοδος ήταν 150 δολάρια και μόνο μετά από πρόσκληση μέλους.

Το Quarterdeck Club έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη του Μαϊάμι. Οι τοπικές εφημερίδες άρχισαν να αναφέρουν ιστορίες με διασημότητες και όχι μόνο. Οι φήμες για τυχερά παιχνίδια υπήρχαν αλλά μετά από μια έφοδο το 1949, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Το 1962, ένα γιοτ 45 μέτρων μετατράπηκε σε «Bikini Club», προσφέροντας δωρεάν ποτά σε όσες γυναίκες φορούσαν bikini, ενώ από το 1967 υπήρξαν και ραδιοφωνικοί σταθμοί που εξέπεμπαν από τα σπίτια πάνω στους πασσάλους.

Η χρυσή του εποχή είχε τελειώσει όμως πριν από δυο χρόνια, όταν ένας τυφώνας χτύπησε αλύπητα το Stiltsville. Από το 1976 και έπειτα, η πολιτεία απαγόρευσε την κατασκευή νέων παραγκών, ενώ οι υπάρχουσες είχαν πλέον επίσημα μισθωτήρια. Τα μισθωτήρια έληγαν το 1999 και άφηναν στον ενοικιαστή την ευθύνη για την κατεδάφισή τους.

Ωστόσο μετά από δικαστικές διαμάχες, οι επτά παράγκες που υπάρχουν σήμερα σώθηκαν και αφού επιβίωσαν το 2017 μετά τον τυφώνα Ίρμα, έχουν γίνει πλέον τουριστικά αξιοθέατα, ενώ πολλοί τα επισκέπτονται με βάρκες για να γιορτάσουν την 4η Ιουλίου ή άλλες περιστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η κρυφή αγορά εργασίας του σκοτεινού ιστού: Ποιοι μπαίνουν, πόσα παίρνουν και γιατί κινδυνεύουν

Νέα Εποχή 22.11.2025
Αυτός είναι ο μέσος χρήστης του dark web – και δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Νόμπελ Ειρήνης: Η τραγική ειρωνεία στην περίπτωση της γυναίκας που «κέρδισε» τον Τραμπ

Stories 22.11.2025
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάδο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «φυγόδικη»

Όταν το κραγιόν έγινε όπλο: Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Victory Red»

Ιστορικά 22.11.2025
Πώς ένα χρώμα έγινε σύμβολο αντίστασης και γυναικείας δύναμης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

5 αθλητές που εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ

Αθλητισμός 22.11.2025
Μυστήρια που δεν λύθηκαν ποτέ

Νέο ρεκόρ για τη Frida Kahlo: Πίνακας της πουλήθηκε για 54,7 εκατ. δολάρια

Stories Χτες
Kαταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για έργο γυναίκας καλλιτέχνιδας

Τα εντυπωσιακά αγάλματα που ... εμφανίζονται μόνο δυο ώρες την ημέρα!

Νέα Εποχή Χτες
Η εντυπωσιακή εγκατάσταση που εμφανίζεται μόνο όσο η παλίρροια το επιτρέπει – και μας δείχνει το μέλλον που χτίζουμε.

Η γενιά που δεν λέει να αφήσει το τιμόνι: Γιατί οι Boomers εμποδίζουν την αλλαγή

Νέα Εποχή Χτες
Boomers vs Millennials: Η μεγάλη σύγκρουση για εξουσία, σπίτια και δουλειές

Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα δεν σκέφτονται να κάνουν οικογένεια;

Μπες στο Πλάνο Χτες
Τι ζητούν για να μείνουν στην χώρα

Ο Έλληνας που εφηύρε το παγωτό μηχανής

Ιστορικά Χτες
Η συγκλονιστική ιστορία του Θανάση Καρβέλα