E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

EncroChat: Τεράστιο «χτύπημα» στο οργανωμένο έγκλημα

Η γαλλική και ολλανδική αστυνομία διέλυσαν ένα παγκόσμιο δίκτυο κρυπτογραφημένων επικοινωνιών

Δημοσίευση 2/7/2020 | 20:20

EncroChat: Τεράστιο «χτύπημα» στο οργανωμένο έγκλημα

Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Γαλλίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέλυσαν ένα παγκόσμιο δίκτυο κρυπτογραφημένων επικοινωνιών με την ονομασία EncroChat, το οποίο χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά από εγκληματικές οργανώσεις.

Λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες, ξέπλυμα χρημάτων, εκβιασμοί, απαγωγές... Η κοινή αυτή επιχείρηση οδήγησε σε «πολλές συλλήψεις» σε ευρωπαϊκές χώρες και εμπόδισε την πραγματοποίηση πολλών εγκληματικών πράξεων, εξήγησαν οι γαλλικές και οι ολλανδικές αρχές σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας, στην έδρα του Eurojust, του οργανισμού δικαστικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών.

«Είναι σαν να βρισκόμασταν απ' ευθείας στο τραπέζι των συζητήσεων εγκληματιών», συνόψισε η Ζανίν φαν ντεν Μπεργκ, η αρχηγός της ολλανδικής αστυνομίας και σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ συμπλήρωσε:«αυτό είναι που καθιστά την έρευνα αυτή μοναδική».

«Χρησιμοποιήσαμε το γεγονός ότι οι εγκληματίες εμπιστεύονται τυφλά την κρυπτογραφημένη επικοινωνία και μιλούν ελεύθερα», πρόσθεσε ο συνάδελφός της Άντι Κράαγκ, ο οποίος παρομοίασε τις πληροφορίες αυτές με «ένα χρυσωρυχείο που μας προσφέρει αποδείξεις για τις οποίες θα είχαμε χρειαστεί χρόνια υπό κανονικές συνθήκες».

Η εισαγγελέας της Λίλλης Καρόλ Ετιέν, ο υποδιευθυντής της δικαστικής αστυνομίας της γαλλικής Χωροφυλακής Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ και ο ολλανδός γενικός εισαγγελέας Τζον Λούκας συμμετείχαν κυρίως στη συνέντευξη αυτή.

Η κοινή γαλλο-ολλανδική έρευνα, υπό την αιγίδα της Eurojust, η οποία άρχισε το 2019 από τη Γαλλία και με την υποστήριξη της Europol, της ευρωπαϊκής εγκληματολογικής υπηρεσίας, επέτρεψε τους τελευταίους μήνες να υποκλαπούν και να αποκωδικοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο, εν αγνοία των εγκληματιών, «περισσότερα από 100 εκατομμύρια μηνύματα» που είχαν ανταλλαγεί μέσω της EncroChat μεταξύ εγκληματιών σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η μεγάλης έκτασης διείσδυση έλαβε τέλος στις 13 Ιουνίου όταν το δίκτυο αντελήφθη, σύμφωνα με μήνυμα «συναγερμού» που απηύθυνε σε όλους τους πελάτες του, πως είχε «παραβιασθεί παρανόμως» από «κυβερνητικές οντόητες» και τους συνέστησε τότε να ξεφορτωθούν «αμέσως» τα τηλέφωνά τους.

Όμως ήταν «πολύ αργά γι' αυτούς», διότι «είχαμε ήδη πρόσβαση σε εκατομμύρια μηνύματα», υπογράμμισε ο Κράαγκ.

«Διαρροές» στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης;

Σύμφωνα με τις αρχές, σχεδόν το σύνολο των πελατών της EncroChat («από 90% έως 100%») συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Περίπου 50.000 από τα τηλέφωνα αυτά ήταν σε χρήση το 2020.

Η χρήση αυτών των κρυπτογραφημένων τηλεφώνων από εγκληματίες είχε εντοπισθεί από το 2017 στη Γαλλία στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον του οργανωμένου εγκληματος από το Ινστιτούτο Εγκληματολογικής Έρευνας της Χωροφυλακής, το οποίο εργάσθηκε στη συνέχεια πάνω στη λειτουργία αυτών των κωδικοποιημένων επικοινωνιών.

Από το 2018 και μετά η έρευνα διεξήχθη από την εισαγγελία της Λίλλης, επειδή οι σέρβερ που εξασφάλιζαν τη λειτουργία της EncroChat εντοπίσθηκαν στην περιοχή της αρμοδιότητάς της.

«Αποτροπή δεκάδων βίαιων εγκλημάτων»

Οι ολλανδικές αρχές διαβεβαιώνουν πως η διείσδυση στην EncroChat επέτρεψε να εμποδισθεί η διάπραξη «δεκάδων βίαιων εγκληματικών πράξεων», ανάμεσα στις οποίες απαγωγές, φόνοι και πυροβολισμοί.

«Προκαλεί σοκ να διαπιστώνει κανείς με πόση ευκολία και χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό συζητούνται και σχεδιάζονται αυτού του είδους οι σοβαρές εγκληματικές πράξεις» στην EncroChat, επιμένουν οι Ολλανδοί. «Αυτή η επιχείρηση, που προχώρησε και συντονίσθηκε σε διεθνές επίπεδο, είχε την επίδραση ενός σεισμού για το οργανωμένο έγκλημα».

Μόνο στην Ολλανδία, η έρευνα επέτρεψε τη σύλληψη «περισσοτέρων των 100 υπόπτων», την κατάσχεση «άνω των 8.000 κιλών κοκαΐνης και 1,2 τόνου κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης», τη διάλυση «19 εργαστηρίων συνθετικών ναρκωτικών», την κατάσχεση «δεκάδων αυτόματων πυροβόλων όπλων», «ρολογιών πολυτελείας» «25 αυτοκινήτων, μερικά από τα οποία περιέχουν κρύπτες», καθώς και «σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά».

Όμως οι έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα εξακολουθήσουν να χρησιμεύουν «για χρόνια», αποκάλυψαν επίσης «ενδείξεις διαρροής στο επίπεδο των αστυνομικών υπηρεσιών», οι οποίες «αντμετωπίζονται πολύ σοβαρά», υπογράμμισε η φαν ντεν Μπεργκ. Κατέδειξαν «ξεκάθαρα τον ρόλο της διαφθοράς σε όλο το μήκος της αλυσίδας του παράνομου εμπορίου», υπογράμμισε και ο Βιλ φαν Χέμερτ, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων στη Europol.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν