E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες ‑ Πώς θα γίνονται τα τεστ

Με barcode τα τεστ στους τουρίστες από 1η Ιουλίου – Πώς θα λειτουργεί

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/6/2020 | 16:18

Τέλος οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες ‑ Πώς θα γίνονται τα τεστ
Pexels

Νέα στοχευμένα τεστ στους τουρίστες που φτάνουν στα 27 αεροδρόμια της Ελλάδας, θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου.

Παράλληλα με τα αεροδρόμια θα ανοίξουν 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με barcode, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα σύνορα δεν θα ανοίξουν εκείνη την ημερομηνία για ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες 8 χώρες.

Πλέον, από πρώτη του μήνα προς κατάργηση οδεύουν οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας να γίνονται «έξυπνα» βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου.», είπε ο κ. Παρασκευής.

Η «λευκή λίστα»
Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία. Παρόλο που η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου, οι χώρες αυτές θα παραμείνουν στη… «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων εξαιτίας του βεβαρυμμένου υγειονομικού τους προφίλ. Εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Είναι το πρώτο βήμα της συμφωνίας των διπλωματών των 27 κρατών μελών που συνεδρίαζαν για τρίτη μέρα χθες προκειμένου να συμφωνήσουν στο άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ και ποιες χώρες θα αφορά. Στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης χθες το βράδυ, η Κροατική προεδρία έθεσε την τελική λίστα προς έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email, αφού χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία για επίσημη υιοθέτηση από Δευτέρα.

Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων που μπήκαν στην «λευκή λίστα» συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).

Το κριτήριο για τη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Η Αμερική, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Κατάρ και άλλες χώρες ήταν πολύ μακριά από τον «στόχο», πιο κοντά ήταν η Τουρκία αλλά σημασία έχει και η τάση στη χώρα, που είναι προς το παρόν αυξητική. Οι λίστες θα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες.

Η νέα φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας , έχει εκδοθεί αεροπορική οδηγία (Notam), σήμερα ο Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και θα ισχύει από σήμερα έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή της. Οι ταξιδιώτες καλούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Από την Τετάρτη, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την χώρα θα πρέπει:   

1) Τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr  

2) Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών.   

Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται:  Η χώρα προέλευσης -  Το ιστορικό υγείας -  Οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει   

3)  Εφόσον συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία οι επισκέπτες θα λαμβάνουν με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.   

Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.