E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς

Έχετε αναρωτηθεί;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/6/2020 | 00:11

Ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς
@unlockfood.ca

Τα περισσότερα φαγητά ψήνονται στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σας έχει κάνει ποτέ εντύπωση γιατί φαγητά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ψήνονται στην ίδια θερμοκρασία; Σε αυτό έρχεται να απαντήσει η επιστήμη.

Ο αριθμός αυτός οφείλεται στον Louis Camille Maillard, έναν γάλλοφαρμακοποιόι που περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912 την περίφημη «αντίδραση Maillard». Πρόκειται για μαι χημική αντίδραση μεταξύ αμινοξέων και αναγωγικών σακχάρων που ροδίζει το φαγητό και το κάνει πιο νόστιμο. Η αντίδραση Maillard αρχίζει να συμβαίνει όταν ξεπεράσεις τους 100 βαθμούς Κελσίου, για να δώσεις στα φαγητά το χρώμα με το οποίο τα γνωρίζουμε. Κι όσο ανεβαίνεις συμβαίνει, σε διάφορα φαγητά, όλο και πιο γρήγορα. Ωστόσο στους 180 βαθμούς παύει να ισχύει, γιατί αρχίζει να λειτουργεί μια άλλη αλυσιδωτή αντίδραση, η πυρόλυση που οδηγεί στην αποσύνθεση του φαγητού.

Χωρίς την αντίδραση του Maillard, φαγητά όπως οι μπριζόλες, τα μπισκότα, τα ψωμιά και πολλά ακόμα αρτοσκευάσματα δεν θα είχαν ούτε την όψη, ούτε την γεύση που τα έχουμε συνηθίσει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως μερικά φαγητά, όπως το ψωμί, δεν χρειάζεται να ξεπεράσει του 180 βαθμούς για να ψηθεί καλά. Σημαίνει όμως πως τα περισσότερα φαγητά χρειάζεται να ψηθούν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να μην καούν και να παραμείνουν όμορφα και νόστιμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kραγιόν: Ενας εύκολος οδηγός για να βρεις το nude που σου αξίζει

Style 15.05.2025
Βρες το σωστό nude για κραγιόν για σένα

Δεν είναι σολομός, δεν είναι τόνος: Αυτό είναι το φτηνό ψάρι που κάνει θαύματα στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τη διάθεση

Food 15.05.2025
Το ψαράκι που κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ, αλλά προσφέρει οφέλη που θα ζήλευε κι ο σολομός

Τα δάχτυλά σου γίνονται λευκά, μπλε και μετά κόκκινα; Μάθε γιατί αυτό το φαινόμενο μπορεί να σε προειδοποιεί για κάτι πολύ σοβαρό!

Body+Mind 15.05.2025
Όταν τα δάχτυλά σου αλλάζουν χρώμα, το σώμα σου ίσως προσπαθεί να σου πει κάτι πιο σοβαρό απ’ ό,τι νομίζεις!

Η Bella Hadid άφησε πίσω το σοκολατί καρέ της και αποκαλύπτει ένα honey blonde λουκ που κανείς δεν περίμενε

Style 15.05.2025
Από σοκολατί καλλονή σε ξανθό είδωλο – η Bella Hadid κάνει το πιο ανατρεπτικό comeback της χρονιάς λίγο πριν σαγηνεύσει το κόκκινο χαλί των Καννών

Stop the press! Αυτό είναι το παντελόνι που θα φορεθεί παντού το καλοκαίρι

Style Χτες
Η Hailey Bieber τα φοράει με τακούνια, η Bella Hadid με σακάκι… Εσύ θα μείνεις εκτός; Το trend του καλοκαιριού είναι cropped, cool και εντελώς απρόσμενο!

Αυτό είναι το άρωμα που φοράει η Ελένη Μενεγάκη εδώ και 30 χρόνια

Style Χτες
Θα τολμήσεις να μυρίσεις όπως η Ελένη; Ανακάλυψε το άρωμα που δεν έβγαλε ποτέ από τη ζωή της – και ίσως γίνει και το δικό σου signature scent!

Το ακριτικό χωριό με τις 1.200 οικογένειες, τους ληστές και τις μάχες που μοιάζει βγαλμένο από ταινία εποχής!

Ταξίδια Χτες
Το ορεινό χωριό–θρύλος που αγναντεύει τη Δρόπολη και ψιθυρίζει ιστορίες αιώνων

Το ελληνικό «μαύρο διαμάντι» που λιώνει το λίπος, νικά τον διαβήτη και κάνει απότομο reset στο σώμα σου

Food Χτες
Το ταπεινό λαχανικό που δεν τρως αρκετά – κι όμως, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου!

Μήπως κοιμάσαι περισσότερο απ’ όσο πρέπει; Αυτό το σπάνιο γονίδιο μπορεί να «βραχυκυκλώνει» τον ύπνο σου

Body+Mind Χτες
Ξυπνάς κουρασμένος μετά από 8 ώρες ύπνου; Ίσως να είσαι... μεταλλαγμένος!!

5 οικογενειακές ταβέρνες στα βόρεια προάστια για να φας παραδοσιακό φαγητό σαν στο σπίτι σου

Eat + Drink Χτες
Μοναδικές γεύσεις σαν να τα μαγείρεψε η αγαπημένη σου γιαγιά!

Ποντίκια στο σπίτι; Πόσο κινδυνεύει η υγεία σας και πώς θα προστατευθείτε

Σπίτι Προχτές
Φορείς σοβαρών κινδύνων για την υγεία