E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς

Έχετε αναρωτηθεί;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/6/2020 | 00:11

Ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς
@unlockfood.ca

Τα περισσότερα φαγητά ψήνονται στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σας έχει κάνει ποτέ εντύπωση γιατί φαγητά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ψήνονται στην ίδια θερμοκρασία; Σε αυτό έρχεται να απαντήσει η επιστήμη.

Ο αριθμός αυτός οφείλεται στον Louis Camille Maillard, έναν γάλλοφαρμακοποιόι που περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912 την περίφημη «αντίδραση Maillard». Πρόκειται για μαι χημική αντίδραση μεταξύ αμινοξέων και αναγωγικών σακχάρων που ροδίζει το φαγητό και το κάνει πιο νόστιμο. Η αντίδραση Maillard αρχίζει να συμβαίνει όταν ξεπεράσεις τους 100 βαθμούς Κελσίου, για να δώσεις στα φαγητά το χρώμα με το οποίο τα γνωρίζουμε. Κι όσο ανεβαίνεις συμβαίνει, σε διάφορα φαγητά, όλο και πιο γρήγορα. Ωστόσο στους 180 βαθμούς παύει να ισχύει, γιατί αρχίζει να λειτουργεί μια άλλη αλυσιδωτή αντίδραση, η πυρόλυση που οδηγεί στην αποσύνθεση του φαγητού.

Χωρίς την αντίδραση του Maillard, φαγητά όπως οι μπριζόλες, τα μπισκότα, τα ψωμιά και πολλά ακόμα αρτοσκευάσματα δεν θα είχαν ούτε την όψη, ούτε την γεύση που τα έχουμε συνηθίσει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως μερικά φαγητά, όπως το ψωμί, δεν χρειάζεται να ξεπεράσει του 180 βαθμούς για να ψηθεί καλά. Σημαίνει όμως πως τα περισσότερα φαγητά χρειάζεται να ψηθούν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να μην καούν και να παραμείνουν όμορφα και νόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πανέμορφο χωριό με τις μπλε πόρτες που μοιάζει με LEGO

Ταξίδια 19.08.2025
Ένα χωριό-μυστήριο, χτισμένο εξολοκλήρου από πέτρα, με γαλάζιες πόρτες, παραμυθένια εκκλησία και σοκάκια που σε κάνουν να νιώθεις πως περπατάς μέσα σε καρτ-ποστάλ

Ποιο είναι το χειρότερο τρόφιμο για το έντερο σου

Food 19.08.2025
Καλή στιγμή να το κόψεις εντελώς

Τα άνετα παπούτσια των ’90s που λατρέψαμε και επιστρέφουν δυναμικά

Style 19.08.2025
Και παίρνουν τη θέση των τακουνιών το φθινόπωρο 2025

Το απόλυτο παγωτό Biscoff χωρίς παγωτομηχανή

Food Χτες
Κρεμώδες, αρωματικό και γεμάτο γεύση μπισκότου

Το ψυχολογικό φαινόμενο που χτυπά μετά τις διακοπές

Body+Mind Χτες
Όταν η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι πιο βαριά απ’ όσο περίμενες

Αυτό είναι το άρωμα που φοράει η Ελένη Μενεγάκη εδώ και 30 χρόνια

Style Χτες
Θα τολμήσεις να μυρίσεις όπως η Ελένη; Ανακάλυψε το άρωμα που δεν έβγαλε ποτέ από τη ζωή της – και ίσως γίνει και το δικό σου signature scent!

Τι να κάνεις όταν νιώθεις ότι έχει «κολλήσει» η ζωή σου;

Body+Mind Χτες
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές;

Πού να φας φρέσκο ψάρι στην Αθήνα χωρίς να φύγεις για νησί

Eat + Drink Προχτές
Τρεις προτάσεις για ψαροφαγία στην καρδιά της Αθήνας

Η μικρή αλλαγή που βελτιώνει την κυκλοφορία στο αίμα, καίει λίπος και φτιάχνει διάθεση

Body+Mind Προχτές
Αυτό που αγνοείς κάθε μέρα επηρεάζει την ενέργειά σου

Πόσο μπορείς να αδυνατίσεις με 1 ώρα περπάτημα την ημέρα;

Body+Mind Προχτές
Όχι, δεν μιλάμε για μια απλή βόλτα μέχρι το περίπτερο

10 πολύτιμες συμβουλές κηπουρικής για να κερδίσεις χρόνο, χρήμα και προσπάθεια

Σπίτι Προχτές
Με τις παρακάτω συμβουλές, όχι μόνο θα γλιτώσεις κόπο και χρήματα, αλλά θα αποκτήσεις έναν όμορφο και βιώσιμο κήπο που θα σε ανταμείβει καθημερινά!

Η απλή τεχνική που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς

Body+Mind Προχτές
Ανακάλυψε το μυστικό της βαθιάς χαλάρωσης μέσα σε λίγα λεπτά