E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Kοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το 2020

Δημοσίευση 1/6/2020 | 16:27

Kοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές
Pexels

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τρέξουν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για 400.000 δικαιούχους και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που θα προσφέρει διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις για 250.000 δικαιούχους 

Επιπλέον, οι 113.000 δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού από πέρσι μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους μέχρι τέλος Οκτωβρίου αντί για 31 Ιουλίου.

Θα προηγηθεί η νομοθέτηση του έκτακτου προγράμματος διακοπών στην Ελλάδα που θα ισχύσει φέτος, για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων φέτος μπορεί να φτάσει στα 420.000 άτομα, συν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ.

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο κοινωνικός τουρισμός δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι χαμηλή λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Τα στελέχη του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς στις 10 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.

Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

Η επιδότηση διαμονής στο πρόγραμμα του 2019 έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» των «προσφυγικών νησιών» και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις για φέτος, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός