E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή στην Αθήνα για τη «φιέστα» Ερντογάν ‑ Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά

«Θα βάλουμε πλώρη για ακόμα μεγαλύτερους στόχους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μήνυμά του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2020 | 08:28

Οργή στην Αθήνα για τη «φιέστα» Ερντογάν ‑ Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά

Με επίκεντρο την Αγία Σοφία αλλά χωρίς κοινό, εξαιτίας της πανδημίας, κορυφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι εορτασμοί των Τούρκων για την επέτειο των 567 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η γιορτή που «έστησε» ο «σουλτάνος» μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση. Εντός της Αγίας Σοφίας διαβάστηκαν αποσπάσματα από το Κοράνι, ενώ στον πραύλιο χώρο είχε στηθεί ομοίωμα του βυζαντινού τείχους, πάνω στο οποίο προβλήθηκε όλη η φιέστα με σύμμαχο την τεχνολογία. Μάλιστα, αυτή περιλάμβανε τοξοβόλους και κανόνια που στόχευαν προς τα τείχη.

Η επετειακή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταδόθηκε σε γιγαντοθόνη εντός του ναού, ενώ η εκδήλωση καλύφθηκε σε απευθείας μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση: «Δεν είναι δυνατόν για μια γενιά που δεν γνωρίζει τον πολιτισμό της να επιβιώσει, όπως ένα δέντρο χωρίς τις ρίζες του δεν μπορεί να επιβιώσει».

«Για τη 1000ή επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ (μεταξύ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και Σελτζούκων το 1071 μ.Χ.) θα βάλουμε πλώρη για ακόμα μεγαλύτερους στόχους, το 2071» κατέληξε.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετούσε από το μπαλκόνι τα σκάφη που διέσχιζαν πανηγυρικά τον Βόσπορο.

Έντονη αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Ως «απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα» της Αγίας Σοφίας αλλά και «πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός του ναού την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «φιέστας» Ερντογάν για την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Τέλος, το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση