E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θερινά σινεμά: Oι νέοι κανόνες

Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει τα νέα δεδομένα

Δημοσίευση 29/5/2020 | 19:40

Θερινά σινεμά: Oι νέοι κανόνες

Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει τα νέα δεδομένα για τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου
Τα θερινά σινεμά είναι οι πρώτοι χώροι πολιτισμού που ανοίγουν από την ερχόμενη εβδομάδα με ταινίες της χειμερινής σεζόν αλλά και πολλές πρεμιέρες.

Μετά από διαπραγμάτευση των αιθουσαρχών και του ΥΠΠΟΑ, το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας του Υπουργείου Υγείας παρέχει στους θερινούς κινηματογράφους τη δυνατότητα αύξησης της πληρότητας από το 40% που είχε προαποφασιστεί στο 75% του χώρου, ενώ δεν θα γίνονται διαλείμματα προς αποφυγήν συνωστισμού. Τα κυλικεία των σινεμά θα λειτουργούν κανονικά προκειμένου οι θεατές να εξυπηρετούνται όποτε το επιθυμούν κατά τη διάρκεια των προβολών.

Παρακάτω όλες οι σχετικές οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία των θερινών κινηματογράφων.

Το νέο έγγραφο αντικαθιστά οποιαδήποτε προηγούμενη εγκύκλιο για το ίδιο θέμα.

• Η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων μπορεί να ξεκινήσει ξανά από την 1 Ιουνίου, εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική καμπύλη και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

α) Χώρος

• Η πληρότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 75%. Θα πρέπει να τηρούνται οι μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις μεταξύ των θεατών. Πρακτικά θα πρέπει ανά δύο θέσεις να δημιουργείται κενό είτε με τοποθέτηση τραπεζιού, είτε με τοποθέτηση καθίσματος, το οποίο δεν θα προορίζεται για χρήση από θεατή, είτε με πρόβλεψη ανάλογου κενού χώρου. Στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενό, θα πρέπει να τοποθετούνται θεατές που προσέρχονται μαζί.

• Ο διαχειριστής του κινηματογράφου θα πρέπει να αξιολογήσει τις δυνατότητες διαχείρισης κοινού και να ορίσει τον μέγιστο αριθμό θεατών που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια.

• Στους κλειστούς χώρους των κινηματογράφων θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1, δηλαδή 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης, πριν και μετά από κάθε προβολή. Αυτό ισχύει και για τους χώρους υγιεινής. Για επιφάνειες που είναι πιθανό να καταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη συγκέντρωσης 70%. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα, διακόπτες, κουπαστές κ.ο.κ.

• Τα τραπέζια και οι καρέκλες θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν κάθε χρήση

• Στους κινηματογράφους θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος (70%).

• Προτείνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν τον χώρο.

• Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια της προβολής προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της ταινίας. Με το ίδιο σκεπτικό προβλέπεται να μην υπάρχει διάλειμμα κατά την διάρκεια της προβολής. Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, αποστάσεις 1,5 μέτρου στην ουρά, και να υπάρχει μονοδρόμηση της ροής προς και από το κυλικείο/bar. Προτείνεται η περισχοίνιση όπου είναι εφικτό προκειμένου να διασφαλίζει την ομαλή ροή του κοινού. Το προσωπικό θα πρέπει να φορά γάντια και προστατευτική μη ιατρική μάσκα, ενώ ενθαρρύνονται οι ανέπαφες συναλλαγές.

β) Προβολή

• Οι θεατές συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)

• Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί ως προς τη ροή του κοινού κατά την είσοδο και έξοδό τους από τον κινηματογράφο.

• Κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου. Προτείνεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά, με τον συντονισμό ταξιθετών.

• Όπως προαναφέρθηκε, δεν επιτρέπεται να υπάρχει διάλειμμα, τόσο προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, όσο και για να εξοικονομείται χρόνος μεταξύ των προβολών για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου.

• Ως προς τα εισιτήρια προτείνεται: Εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ανέπαφος έλεγχος εισιτηρίων (με scanner), τοποθέτηση χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ – στα ταμεία θα πρέπει να τηρείται ουρά με αποστάσεις 1,5 μέτρου –, Αποφυγή δυνατότητας αγοράς εισιτηρίων επιτόπου (επιθυμητή είναι η προαγορά), καθώς αλλιώς θα καταστεί δυσχερέστερο το έργο της ταξιθεσίας, αλλά και θα παρατηρηθούν μεγάλες ουρές στα ταμεία. Ανέπαφες συναλλαγές όπου απαιτούνται (χρήση POS)

• Μετά το τέλος της παράστασης όλα τα προστατευτικά είδη μιας χρήσεως, τα ατομικά μπουκάλια κ.ο.κ θα πρέπει να απορρίπτονται σε ειδικές στεγανές συσκευασίες και να πετιούνται.

γ) Ασφάλεια εργαζομένων

• Όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και γάντια.

• Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται θα πρέπει πριν τοποθετηθεί στον χώρο να έχει απολυμανθεί με τον ενδεικνυόμενο από τον κατασκευαστή τρόπο

• Οι χρησιμοποιημένες από τους εργαζόμενους υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, να πλένονται στους 60ο βαθμούς και να σιδερώνονται. Σημειώνεται ότι θέατρα σκιών εφόσον λειτουργούν εντός θερινών κινηματογράφων ή εντός θερινών μόνιμων σκηνών που προσομοιάζουν με θερινούς κινηματογράφους, επιτρέπονται, υπό την επιπλέον προϋπόθεση ότι κατά την διάρκεια της παράστασης απασχολούνται μέχρι δύο άτομα πίσω από την οθόνη, τηρώντας απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Τα παραπάνω μέτρα είναι ενδεικτικά, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις και εφαρμόζονται παράλληλα με τα ευρύτερα μέτρα τα οποία ισχύουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην διεύθυνση https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τα άλλα άτομα. Ειδικά οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των θερινών κινηματογράφων θα πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των θεατών και να προβούν κατά την κρίση τους στην λήψη επιπλέον μέτρων που συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου ενδεχομένως απαιτούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική αύξηση της τιμής του χρυσού – Για πρώτη φορά ξεπερνά τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά

Οικονομία 08.10.2025
Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε τις 4.001,11 δολάρια ανά ουγγιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές της Ασίας.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά να διατίθεται ‑ Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα νησιά

Οικονομία 08.10.2025
Οι εκτιμήσεις της αγοράς - Συστάσεις για προσοχή στις απάτες

Σκληρό «παζάρι» στην Αίγυπτο για τη Γάζα – ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κόσμος 08.10.2025
Εντατικές επαφές στο Σαρμ ελ Σέιχ με τη συμμετοχή Ηνωμένων Πολιτειών, Κατάρ και Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Έκρηξη στην ντισκοτέκ Jacky.O στη Μιχαλακοπούλου

Ελλάδα 08.10.2025
Κατέρρευσε η πρόσοψη της ντισκοτέκ, υλικές ζημιές σε ένα όχημα

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Ελλάδα Χτες
Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Αθλητικά Νέα Χτες
Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Ελλάδα Χτες
«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Ελλάδα Χτες
Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα