E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταρρέει ο όμιλος Renault

Κλείσιμο εργοστασίων, μαζικές απολύσεις και παραγωγή μόνο βασικών μοντέλων

Δημοσίευση 29/5/2020 | 13:31

Καταρρέει ο όμιλος Renault

Η Renault, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά συνομιλίες με τα συνδικάτα για την αναδιάρθρωση αρκετών γαλλικών εργοστασίων αυτοκινήτων.

Είναι πιθανόν να αποφασισθεί και το κλείσιμο εργοστασίων, καθώς η εταιρεία επιβεβαίωσε σχέδια για περικοπή περίπου 15.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Περίπου 4.500 θέσεις εργασίας θα χαθούν στη Γαλλία, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εθελούσιας και συνταξιοδότησης. Οι συνολικές περικοπές θα επηρεάσουν λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των 180.000 της Renault. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 48.500 υπαλλήλους στη Γαλλία.

Το σχέδιο για την παραγωγή

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία είναι αντιμέτωπη με πτώση της ζήτησης των μοντέλων της, η οποία όμως έχει επιδεινωθεί από την πανδημία. Η Renault στοχεύει στην εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια καθώς μειώνει την παραγωγή και ενισχύει τα βασικά μοντέλα αυτοκινήτων που κατασκευάζει.

Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει την παγκόσμια παραγωγική της ικανότητα σε 3,3 εκατομμύρια οχήματα το 2024 από 4 εκατομμύρια τώρα, εστιάζοντας σε κατηγορίες όπως τα μικρά φορτηγά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παγώνει την επέκταση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ρουμανία.

Η εταιρεία – που αναμένεται να εγκαθιδρύσει τον πρώην εκτελεστικό της Volkswagen Luca de Meo ως CEO τον Ιούλιο – δήλωσε ότι θα μειώσει επίσης το κόστος μειώνοντας τον αριθμό των υπεργολάβων σε τομείς όπως η μηχανική, μειώνοντας τον αριθμό των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί και μειώνοντας την κατασκευή κιβωτίων ταχυτήτων παγκοσμίως.

“Πιάνεται” από την Nissan

Ο ιαπωνικός συνεργάτης Nissan, με τον οποίο ελπίζει να βρει τρόπο για επιπλέον εξοικονόμηση με την παραγωγή περισσότερων αυτοκινήτων από κοινού, αυτή την εβδομάδα σκιαγράφησε επίσης ένα σχέδιο για να γίνει μια μικρότερη και πιο αποτελεσματική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Renault δήλωσε ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών θέσεων εργασίας και των αλλαγών στην εργασίας, θα επηρεάσουν σχεδόν το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της και θα κοστίσουν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Renault, η οποία ανήκει κατά 15% στο γαλλικό κράτος, δήλωσε ότι ορισμένα εργοστάσια όπως αυτό στο Flins, κοντά στο Παρίσι, όπου κατασκευάζει το ηλεκτρικό μοντέλο Zoe, θα σταματήσει να συναρμολογεί αυτοκίνητα και θα επικεντρωθεί σε δραστηριότητες ανακύκλωσης.

Έξι εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου εξαρτημάτων στη Βρετάνη και του εργοστασίου Dieppe όπου κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα του ομίλου Alpine, είναι υπό εξέταση.

Φόβοι για κλείσιμο 4 εργοστασίων

Τα συνδικάτα στη Γαλλία έχουν δηλώσει ότι φοβούνται ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων και πως το κλείσιμο αυτών των μονάδων είναι πιθανό να οδηγήσει σε δημόσια αντίδραση.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει ένα προγραμματισμένο κρατικό δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Renault έως ότου η διοίκηση και τα συνδικάτα ολοκληρώσουν συνομιλίες για τις θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια στη Γαλλία. Η Renault ήταν ήδη υπό πίεση πριν ξεσπάσει η πανδημία, σημειώνοντας την πρώτη της απώλεια σε μια δεκαετία, το 2019.

Όπως και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προσπαθεί τώρα να κάνει μείωση των εσόδων με αλλαγές σε ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως επενδύσεις που απαιτούνται για την παραγωγή πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό