E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρισμός: Ποιες χώρες είναι στη μαύρη λίστα της Ελλάδας λόγω της πανδημίας

Ποια είναι τα κράτη που βρίσκονται στη «λευκή» λίστα υποδοχής

Δημοσίευση 25/5/2020 | 16:11

Τουρισμός: Ποιες χώρες είναι στη μαύρη λίστα της Ελλάδας λόγω της πανδημίας
Pexels

Υπό διαμόρφωση είναι το νέο τοπίο στη βαριά βιομηχανία της χώρας, αυτό του τουρισμού μετά και το σημερινό πρώτο άνοιγμα της μετακίνησης στα νησιά και του yachting. Ωστόσο το βλέμμα όλων είναι στις δύο επόμενες ημερομηνίες σταθμούς: Στις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Όταν και οι Ελλάδα θα ξεκινήσει να δέχεται τουρίστες από το εξωτερικό.

Μαζί με τον προβληματισμό των επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού και της εστίασης υπάρχει και μία στροφή και στον εναλλακτικό τουρισμό και το glamping. Ωστόσο θα υπάρξει και μία διαφορετική και αποστειρωμένη καθημερινότητα σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια και καφέ.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από δεκάδες διεθνή ΜΜΕ καθώς πλασάρεται ως ασφαλής προορισμός, απαλλαγμένος από τον ιό, ενώ τα μέτρα σε πλοία και αεροδρόμια είναι αυστηρά.

Σε ποιες χώρες δείχνει κόκκινη κάρτα η Ελλάδα, για ποιες ανοίγουν οι πύλες
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κορονοϊού.

Στη «μαύρη» λίστα είναι οι εξής χώρες:

Βραζιλία
Δομινικανή Δημοκρατία,
ΗΠΑ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ιαπωνία
Ινδία
Ινδονησία
Ιράν
Ισημερινός
Καναδάς
Κατάρ
Κολομβία
Κουβέιτ
Λευκορωσία
Μεξικό
Μπαγκλαντές
Ουκρανία
Πακιστάν
Περού
Ρωσία
Σαουδική Αραβία
Σινγκαπούρη
Τουρκία
Χιλή

Αν και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του EASA, δύσκολα επίσης θα δεχτεί η Ελλάδα τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Αντίθετα, με βάση ρεπορτάζ του MEGA, η «λευκή λίστα» της κυβέρνησης περιλαμβάνει περίπου 20 χώρες: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα χωρίζεται σε ζώνες επικινδυνότητας ανάλογα και με τα κρούσματα που παρουσίασαν αλλά και τις υγειονομικές δομές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά.

Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.

Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας, καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).

Όπως φαίνεται η Κρήτη, λόγω της μεγάλης της έκτασης και των δυνατοτήτων που έχει στον τομέα της Υγείας, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τον αριθμό των τουριστών που θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν