E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ποδηλάτης που ήταν τόσο κυρίαρχος ώστε πληρώθηκε για να μην τρέξει σε αγώνα

Ο θρύλος του Alfredo Binda στο «Giro d’ Italia»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/5/2020 | 01:00

Ο ποδηλάτης που ήταν τόσο κυρίαρχος ώστε πληρώθηκε για να μην τρέξει σε αγώνα
@cycling-passion.com

Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος αλλά δεν έχει φτάσει τα επίπεδα δημοφιλίας όπως π.χ. στη Γαλλία και την Ιταλία. Αν έχει τύχει ποτέ να δείτε το «Tour de France» θα καταλάβετε τι εννοώ. Κατά μήκος της διαδρομής βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους που έχουν «στρατοπεδεύσει» τα τροχόσπιτά του το ένα δίπλα στο άλλο και περιμένουν τη σύντομη στιγμή που οι ποδηλάτες θα περάσουν από μπροστά τους.

Εκτός από το «Tour de France», ο άλλος αγώνας που είναι σχεδόν εξίσου σημαντικός είναι o «Giro d’ Italia». Ο πρώτος αγώνας έγινε το 1909 για να αυξήσει τις πωλήσεις της γνωστής ιταλικής αθλητικής εφημερίδας «Gazzetta dello Sport», μέχρι και σήμερα η εφημερίδα είναι υπεύθυνη για ένα μέρος της διοργάνωσης. Στις πρώτες 11 διοργανώσεις υπήρξαν δυο ποδηλάτες που τον κέρδισαν από 2 φορές. Αλλά μέχρι εκεί.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίστηκε ένας ποδηλάτης που έγραψε ιστορία. Ο Alfredo Binda γεννήθηκε το 1902 στο χωριό Cittiglio λίγο έξω από την πόλη Varese. Στα 23 του χρόνια έτρεξε για πρώτη φορά στο «Giro d’ Italia». Εκείνη η χρονιά ήταν η τελευταία εμφάνιση του θρυλικού πρωταθλητή Costante Girardengo. Όλοι οι Ιταλοί περίμεναν πως θα επικρατήσει άνετα, αλλά ο Binda τον νίκησε. Αρχικά αυτό τον έκανε αντιπαθή σε πολλούς αλλά τα επόμενα χρόνια αυτή η αρχική αντιπάθεια άλλαξε εντελώς.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alfredo_Binda

@wikipedia.org

Κέρδισε ξανά το «Giro D’ Italia», to 1927, to 1928 kai to 1929. Το 1930 ήατν τόσο κυρίαρχος στον αγώνα που οι ιθύνοντες της «Gazzeta dello Sport» μαζεύτηκαν στα γραφεία τους. Ύστερα από έντονες διαφωνίες αποφάσισαν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στα χρονικά της διοργάνωσης. Ο αγώνας τους απέφερε πολλά κέρδη, αλλά με τη συμμετοχή του Binda είχε γίνει προβλέψιμος και βαρετός. Οι διαφημιστές δεν είχαν τόσο ενδιαφέρον, αλλά και οι πωλήσεις της διάσημης ροζ εφημερίδας παρέμεναν στα ίδια επίπεδα.

Οπότε αποφάσισαν να στείλουν μια επιτροπή στον Binda. Του προσέφεραν 22.000 λιρέτες για να μην τρέξει στον αγώνα εκείνη την χρονιά. Ο Binda το σκέφτηκε για λίγο. Σκέφτηκε πως ήδη έχει κερδίσει τον αγώνα 4 φορές και πως το ποσό ήταν ίσο με την τιμή δυο σπιτιών στο Μιλάνο. Και απάντησε θετικά. Ήταν τόσο κυρίαρχος λοιπόν, που τον πλήρωσαν μια περιουσία για να μην αγωνιστεί.

Για την ιστορία, ο Alfredo Binda κέρδισε για άλλη μια φορά το «Giro d’ Italia» το 1932. Την χρονιά που τον πλήρωσαν για να μην αγωνιστεί ανακηρύχθηκε για δεύτερη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ πήρε και για τρίτη φορά τον τίτλο το 1932. Μέχρι να αποσυρθεί κατάφερε να κερδίσει περισσότερους από 120 αγώνες. Πέθανε το 1986 σε ηλικία 83 ετών στο χωριό που γεννήθηκε, το Cittiglio. Εκεί διοργανώνεται κάθε χρόνο ένας αγώνας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Γυναικών, με τον νικητή να παίρνει ένα τρόπαιο που φέρει το όνομά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα καθαρότερα στην Ευρώπη: Το μέρος της Ελλάδας με τα πιο διάφανα νερά που μοιάζουν ψεύτικα

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Ποτάμια σαν κρύσταλλο, εξωτικές παραλίες και τιρκουάζ εικόνες που θυμίζουν εξωτερικό κρύβονται σε έναν προορισμό που όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ξανά

«Η επιστροφή στο Αφγανιστάν θα ήταν χειρότερη από τον θάνατο»

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Οι γυναίκες Χαζάρα ζουν έναν αόρατο εφιάλτη στο Αφγανιστάν

Η Ελλάδα μπήκε στο Top 10 των αντικαταθλιπτικών – Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξάνεται διαρκώς μετά την πανδημία, με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις υψηλότερες καταναλώσεις στην Ευρώπη

Το σκοτεινό μυστικό της Μυκόνου που λίγοι γνωρίζουν ‑ Τρόμαζε ολόκληρο το νησί

E-Daily 1.Hero 20.05.2026
Πολύ πριν γίνει παγκόσμιο σύμβολο διασκέδασης, η Μύκονος κουβαλούσε έναν θρύλο γεμάτο τρόμο και .... νυχτερινές εμφανίσεις

Γιατί η Μελόνι άνοιξε πολιτική αντιπαράθεση με τα… παγώνια;

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η πολιτική στα καλύτερά της...

Έρευνα: Η γενιά που κουράστηκε από το internet πιο γρήγορα απ’ όλους

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η πιο online γενιά είναι εκείνη που θέλει περισσότερο την ιδιωτικότητα

Πώς τα drones των 50.000 δολαρίων αλλάζουν τον πόλεμο

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι σε οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων

Ποιος είναι ο «Ανθρωπος του Έβερεστ»

E-Daily 1.Hero 20.05.2026
Ο 56χρονος που ανέβηκε 32 φορές στην κορυφή του κόσμου

Η Ελλάδα ξανά σε αρνητική λίστα της ΕΕ ‑ Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

E-Daily 3.Left Χτες
Πάνω από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κοντά στη φτώχεια

Η μάχη της Delta Goodrem με τον καρκίνο στα 18 της και η ζωή μετά

E-Daily 3.Left Χτες
Η ποπ σταρ που θαυμάσαμε και στη Eurovision έχει μια μακρά ιστορία

Από τις φτωχογειτονιές του Μπρονξ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της Αμερικής

E-Daily 3.Left Χτες
Η Σόνια Σοτομαγιόρ έγινε η πρώτη Λατίνα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών