E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κώστας Μπακογιάννης για Ομόνοια: «Τα άκουσα κανονικά, κάναμε λάθος»

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων

Δημοσίευση 15/5/2020 | 11:58

Κώστας Μπακογιάννης για Ομόνοια: «Τα άκουσα κανονικά, κάναμε λάθος»

«Κάναμε λάθος», με αυτή του τη φράση ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απαντά στην κριτική για τον χθεσινό συνωστισμό στην πλατεία Ομονοίας.

Με ένα μικρό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί, μεταξύ άλλων, τι ακριβώς έγινε, λέγοντας ότι δεν έγιναν εγκαίνια και πως ο ίδιος έμεινε εκεί για λίγα λεπτά.

«Η πλατεία ήταν έτοιμη από τον Μάρτιο αλλά δεν την ανοίγαμε λόγω κορωνοϊού»

«Σύμβολο ασιοδοξίας» χαρακτήρισε τη νέα πλατεία Ομονοίας τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Το δικό μας στοίχημα είναι να το προστατεύσουμε» πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης.

Απαντώντας στην κριτική για συνωστισμό ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι «εμείς την είχαμε από τον Μάρτιο έτοιμη την πλατεία αλλά δεν την ανοίγαμε λόγω κορωνοϊού»

«Δεν έγινε καμία φιέστα, δεν έγιναν εγκαίνια, δεν απευθύναμε προσκλήσεις, δεν δημοσιοποιήσαμε καν την ώρα που θα λειτουργήσει το συντριβάνι» πρόσθεσε..

Επιπλέον, όπως είπε, «εγώ ο ίδιος πήγα για μερικά λεπτά, για να ευχαριστήσω τους χορηγούς που δώσανε τα ζεστά τους λεφτά και να ‘ναι καλά οι άνθρωποι. Από εκεί και πέρα ήταν εκεί και η Ελληνική και η δημοτική αστυνομία. Μάλιστα η δημοτική αστυνομία είχε πάρει και τα μεγάφωνα και φώναζε στον κόσμο να κρατήσουν αποστάσεις».

«Ήρθε ένας κόσμος παραπάνω από ότι το περιμέναμε. Ξέρετε, ακόμη και τώρα περνάει κόσμος από την πλατεία, σταματάει, βγάζει φωτογραφίες. Και δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε όλοι τον ελεύθερο χώρο, το δημόσιο χώρο. Εύχομαι να είναι τόπος ευχάριστου συνωστισμού στο μέλλον»..

Την ίδια ώρα όμως, «αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε και να μην διαφυλάσσουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Επέστρεψε το συντριβάνι-σημείο αναφοράς

Με την προσφορά σημαντικών δωρητών και με τον σχεδιασμό και την φροντίδα των ανθρώπων του Δήμου, στην Ομόνοια ξεκίνησε να λειτουργεί το τεράστιο σιντριβάνι - ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη - με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.

Ομόνοια συντριβάνι

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία. Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Η Ομόνοια γίνεται παράλληλα και μία όαση δροσιάς, καθώς σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του έγινε με τρόπο ώστε να λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Η συμβολή μεγάλων και σημαντικών εταιριών και ιδρυμάτων ήταν καθοριστική, ώστε το συνολικό έργο της αναβάθμισης της πλατείας να προχωρήσει γρήγορα αφού ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν έτοιμο από τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η μεγάλη υγειονομική κρίση και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν να αποδοθεί σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Μεγάλοι δωρητές του έργου είναι: Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη» με γενναία χρηματοδότηση, η «Fontana Fountains» που κατασκεύασε το σιντριβάνι, ο «Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ» που ανέλαβε την εξ ολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης και την εκτέλεση του συνόλου των οικοδομικών εργασιών και είχε μέσω της θυγατρικής του «ΤΟΜΗ» τον γενικό συντονισμό και την επίβλεψη του εργοταξίου.

Ειδικά για το μοναδικό Γλυπτό του Ζογγολόπουλου καθοριστική ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση που έδωσε την δυνατότητα της πλήρους επαναλειτουργίας του μετά από χρόνια.

Συμβολή στην ολοκλήρωση του έργου είχαν επίσης οι εξής εταιρίες: «LANDCO ΕΠΕ», «AGROHOUM Α.Ε», «KERGON ΙΚΕ» και «Green Code – Γ.Χ. Μπακούλας & ΣΙΑ ΕΕ».

«Η Αθήνα και οι άνθρωποι της ανακτούν το δημόσιο χώρο τους. Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και τον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια που επιστρέφει στους πολίτες, όχι ως κόμβος διέλευσης αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού. Η Ομόνοια είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος. Το συμπληρώνει και το αναδεικνύει. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου που αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους» τονίζει με αφορμή την απόδοση της πλατείας Ομονοίας σε κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, τόνισε τα εξής: «Η Ομόνοια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Με την ανάπλαση της πλατείας και την κατασκευή του υπερσύγχρονου και αισθητικού σιντριβανιού, η Ομόνοια ξαναγίνεται σημείο αναφοράς για την πόλη, ανακτώντας την αίγλη της. Για το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η δωρεά αυτή, η οποία ακολουθεί τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της Πλατείας Συντάγματος από τον κ. Αθανάσιο Λασκαρίδη, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, σηματοδοτεί τον σεβασμό και τη διαρκή μέριμνα για τον δημόσιο χώρο, στην ουσιαστική αλλά και στη συμβολική του διάσταση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που από σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν και πάλι να περπατήσουν στην πλατεία Ομονοίας με ένα αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης μετά από χρόνια».

Από τους εκπροσώπους της Fontana Fountains έγινε η εξής δήλωση «Είμαστε περήφανοι που φέραμε ξανά στην πόλη μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας από έργα σε 80 χώρες για να γίνει ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα και αυτό που όλοι θυμόμαστε και θέλουμε να ξαναζήσουμε. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δωρητές και τους υπεύθυνους του Δήμου, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ένα μοναδικό σιντριβάνι, φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά και τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, φιλικό προς το περιβάλλον ώστε να κοσμεί το κέντρο της Αθήνας για δεκαετίες και να το χαίρεται ο κάθε πολίτης. Είναι τιμή μας που αυτό το επιβλητικό σιντριβάνι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αθήνα, όπως αυτή εξελίσσεται και αναβιώνει».

Αναφερόμενος στην ανάπλαση της Ομόνοιας, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Δημήτρης Καλλιτσάντσης, δήλωσε «Οι πλατείες δεν είναι απλά καλλωπιστικά στοιχεία μίας πόλης. Είναι σημεία αναφοράς μίας συλλογικής αίσθησης «ανήκειν» και «μοιράζεσθαι», η σημασία της οποίας συχνά παραβλέπεται. Στους πολίτες και στους επισκέπτες της χώρας μας, αξίζει μία πλατεία Ομονοίας, αντάξια αυτού που η Αθήνα αντιπροσωπεύει διεθνώς ως σύμβολο του πρώτου «δήμου» στην παγκόσμια ιστορία. Είναι τιμή για τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ το ότι είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν αφιλοκερδώς την πολύτιμη τεχνογνωσία και την ανεκτίμητη εργασία των ανθρώπων τους, για να αναβιώσουν ένα τοπόσημο-σύμβολο της ελληνικής πρωτεύουσας».

Εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση, η Διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου υπογράμμισε τα εξής «Η Πλατεία Ομονοίας, δεν ενώνει μόνο ορισμένους από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ενώνει και νοηματικά το παρελθόν με το μέλλον της, είναι ένας παραδοσιακός τόπος συνάντησης, ένα εμβληματικό σημείο στο χαμηλό υπογάστριο της Αθήνας. Το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου, ενός καλλιτέχνη που μεγάλωσε σε αυτή την πλατεία, είναι ένα ιδιαίτερο δημιούργημα που στηρίζεται στην αδιάλειπτη ροή που μοιάζει σαν να συμπληρώνει τον ρυθμό του κέντρου της πόλης. Στο Ίδρυμα Ωνάση πιστεύουμε στην δημοκρατικότητα της Τέχνης, στην διάχυση της στον δημόσιο χώρο όταν μιλάμε για πολιτισμό στον δημόσιο χώρο, σκεφτόμαστε μια πόλη που μας περιέχει όλους. Ένα έργο τέχνης πρέπει να αποκτά σχέση με τους πολίτες, το περιβάλλον, την τοποθεσία, το παρόν, το παρελθόν και κυρίως το μέλλον της πόλης. Μέσα από την ανάγκη της καθημερινής εμπειρίας, εγκαινιάζουμε σήμερα τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να ενισχυθεί ο πολιτισμός στην καθημερινή εμπειρία της Αθήνας και να υπογραμμιστούν αξίες όπως η συνύπαρξη, η ενσωμάτωση, η αισθητική, η περιβαλλοντική ηθική και ο δημόσιος διάλογος. Στόχος μας, είναι να μειωθεί το αίσθημα φόβου και απομόνωσης, να δημιουργηθεί αισθητική απόλαυση, αλλά και να αναδειχθούν τοπόσημα και φυσικά χαρακτηριστικά που μέχρι στιγμής χάνονταν μέσα στη βουή της πόλης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση