E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε «μπήκε» ο κορωνοϊός στην Ελλάδα; Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Επιδημιολογίας

Αναλυτικά οι δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρη Παρασκευή

Δημοσίευση 8/5/2020 | 13:38

Πότε «μπήκε» ο κορωνοϊός στην Ελλάδα; Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Επιδημιολογίας

Ο κορωνοϊός μπορεί να είχε εισαχθεί στη χώρα μας με τη μορφή μεμονωμένων περιστατικών, ως συνέπεια διεθνών μετακινήσεων, νωρίτερα από τα πρώτα διαγνωσμένα κρούσματα, δηλώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

«Στην Ελλάδα η μετέπειτα πορεία της επιδημίας υποδεικνύει ότι ξεκίνησε λίγο πριν τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος την 26η Φεβρουαρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.

Όσον αφορά τα υπαίθρια πάρτι και τις συναθροίσεις στις πλατείες των τελευταίων ημερών ο αν. καθηγητής αναφέρει ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις εγκυμονούν κινδύνους, ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες πολλαπλών μεταδόσεων στον πληθυσμό, λόγω υψηλού συγχρωτισμού. «Γενικά είμαστε σε επαγρύπνηση και η διασπορά του κορωνοϊού επιτηρείται καθημερινά, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, αν τυχόν συμβεί σημαντική αύξηση μεταδόσεων στην κοινότητα».

Για το άνοιγμα των σχολείων που μερίδα γονέων διαφωνεί, ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι γίνεται σταδιακά, για να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια της επαναλειτουργίας τους.

«Η κατάσταση θα εξετάζεται καθημερινά και για αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κατανοητό το άγχος των συνανθρώπων μας, αλλά το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνοδεύεται από μια σειρά προληπτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών».

Η κατάσταση της πανδημίας είναι πρωτόγνωρη και ειδικά για την περίοδο των διακοπών, αλλά η τήρηση των συστηνόμενων μέτρων, θα μας επιτρέψει να χαρούμε τις διακοπές μας με ασφάλεια, επισημαίνει ο επιδημιολόγος για το φετινό καλοκαίρι. «Τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν στις μετακινήσεις μας, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, τους χώρους εστίασης, ακόμα και τον τρόπο που θα καθόμαστε στην παραλία, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα ατομικά μέτρα προστασίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν