E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα γίνεται η διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στα σχολεία

Πότε θα διακόπτονται τα μαθήματα

Δημοσίευση 8/5/2020 | 12:47

Πώς θα γίνεται η διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στα σχολεία

Αναλυτικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στη σχολική κοινότητα έχει εκπονήσει ο ΕΟΔΥ, ενόψει της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορωνοϊό δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου. Οι συμμαθητές του, οι οποίοι είναι στο ίδιο τμήμα, προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν.

Όσο για τον μαθητή που τυχόν νοσήσει, προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αναλυτικά, το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στα σχολεία προβλέπει τα εξής:

Υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα
Με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19, με τον αναπληρωτή του. Εκείνος είναι επιφορτισμένος με το να ενημερώνει το προσωπικό σχετικά με την αναγνώριση/διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19.

Σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
Ο μαθητής θα φοράει μάσκα και θα οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει ήδη προβλεφθεί σε κάθε σχολείο. Θα ειδοποιείται ο γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή (κατά προτίμηση με μάσκα) και θα ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID- 19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr).

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο (μαθητής, εκπαιδευτικός ή άλλο προσωπικό)

Αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση που το μοριακό διαγνωστικό τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνονται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος θα επικοινωνεί με τη σειρά του με τον υπεύθυνο του σχολείου για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).

Επίσης, θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.

Ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.

Αν το τεστ βγει αρνητικό

Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών.

Σε αυτήν την περίπτωση θα διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες.

Θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκαν τα κρούσματα και θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών.

Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.

Σε περίπτωση εμφάνισης 3 ή περισσοτέρων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε θα δούμε το Μπλε Φεγγάρι

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο του μήνα, καθώς την 1η Μαΐου απολαύσαμε το Φεγγάρι των Λουλουδιών

Η Ferrari παρουσιάζει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Είναι το πρώτο πενταθέσιο αυτοκίνητο στην ιστορία της ιταλικής εταιρείας

Επιδότηση σε πετρέλαιο Diesel: Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

Κόσμος 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

Κόσμος 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού