E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόψε το «φεγγάρι των λουλουδιών» στον ουρανό: Γιατί ονομάζεται έτσι

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020

Δημοσίευση 7/5/2020 | 19:37

Απόψε το «φεγγάρι των λουλουδιών» στον ουρανό: Γιατί ονομάζεται έτσι
Pexels

Το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως απόψε Πέμπτη 7 Μαΐου, όταν θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. Το Φεγγάρι των Λουλουδιών όπως αλλιώς ονομάζεται, συμβολίζει την εποχή που ανθίζουν τα λουλούδια και το μήνα Μάιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη.

Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί τον Μάιο του 2021.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για το φαινόμενο, ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας είπε ότι οι ονομασίες των φεγγαριών προέρχονται από τις ΗΠΑ γιατί οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο. Το Φεγγάρι του Μαΐου ονομαζόταν το Φεγγάρι των Λουλουδιών.

«Το βράδυ όταν σκοτεινιάσει, θα απολαύσουμε ένα όμορφο Φεγγάρι και είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε και τον πλανήτη Αφροδίτη που κοσμεί τον ουρανό μετά τη δύση του Ηλίου, το γνωστό Αποσπερίτη. Το Φεγγάρι θα είναι πολύ φωτεινό, μια υπερπανσέληνος η οποία αξίζει να την απολαύσουμε», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι όλα ουράνια σώματα κάνουν ελλειπτικές τροχιές το ένα γύρω από το άλλο έτσι και το Φεγγάρι κινείται ελλειπτικά γύρω από την Γη και λόγω αυτής της έλλειψης κάποιες φορές είναι στο μακρινότερο σημείο, το απόγειο, και κάποιες φορές είναι πολύ κοντά στη Γη, το κοντινότερο σημείο το περίγειο . Και όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο της τροχιάς της, δηλαδή το πιο κοντινό σημείο με τη Γη και συμπτωματικά έχει και πανσέληνο, είναι αυτό που ονομάζουμε υπερπανσέληνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στην Ουκρανία

Κόσμος 22.11.2025
Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Ελλάδα 22.11.2025
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία Χτες
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα Χτες
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος Χτες
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Κόσμος Χτες
Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο