E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τώρα είναι πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν

O Τσαβούσογλου έθεσε χθες θέμα κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο

Δημοσίευση 7/5/2020 | 09:10

Γιατί τώρα είναι πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν

Ούτε ο κορωνοϊός, ούτε η επώδυνη οικονομική κρίση που πλήττει την γειτονική χώρα, ανακόπτουν την επιθετικότητά της στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ακρίβεια, τα αυξανόμενα βάρη της είναι που την καθιστούν ακόμα πιο τυχοδιωκτική και πιο επικίνδυνη τόσο για τον εαυτό της όσο και για τον Ελληνισμό.

Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αποτέλεσε απλά το κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής προκλητικότητας που έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αρχή του χρόνου έχουν σημειωθεί περίπου 300 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Σταματημό δεν έχουν ούτε οι απόπειρες προώθησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς από την εξίσωση και τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα συνεχίζει τις έρευνες αλλά και τις γεωτρήσεις μέχρι και τον Ιούνιο. Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέλεξε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε πως «στο Αιγαίο, όπως ξέρετε, υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί... Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR, των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Όπως υπάρχουν τα νησιά οι νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους». Έκανε, μάλιστα, αναφορά και στην κρίση των Ιμίων το 1996, κάνοντας λόγο για νησιά και νησίδες με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών», σχολίασε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα οδηγεί τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση που δεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία, ούτε και για την ευρύτερη περιοχή. Επίσημη απάντηση έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών: «Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”».

Ο κορωνοϊός στην γειτονική χώρα φαίνεται να οδεύει σε φθίνουσα πορεία. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με την οικονομία, η οποία απομακρύνει την πολυπόθητη επιστροφή σε μία ανθηρή κανονικότητα, ικανή να συντηρήσει τις προσδοκίες του καθεστώτος Ερντογάν για ανάδειξή της Τουρκίας σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Αντιθέτως, φέρνει πιο κοντά την ανάγκη προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία προοπτική ανάθεμα για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η τουρκική λίρα διολισθαίνει στο αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις αρχές του έτους έχει υποτιμηθεί κατά 17%. Πλέον, η ισοτιμία του νομίσματος ξεπέρασε τις 7 λίρες ανά δολάριο. Αντίστοιχα, η ισοτιμία ευρώ-λίρας διαμορφώθηκε στο επίπεδο 1 ευρώ να ισούται με 7,71 λίρες.

Η υποτίμηση του νομίσματος γονατίζει τις χρεωμένες σε συνάλλαγμα μεγάλες επιχειρήσεις της Τουρκίας, διώχνει τους επενδυτές και συνεπάγεται την εντυπωσιακή πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Εν μέσω αυτού του τοξικού οικονομικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει επιδοθεί σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές και κεφάλαια, χωρίς, όμως, αξιόλογο αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

Πολιτική 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία