E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτή είναι η «νέα κανονικότητα»: Τι ανοίγει και πότε

Ο κύβος ερρίφθη

Δημοσίευση 28/4/2020 | 08:26

Αυτή είναι η «νέα κανονικότητα»: Τι ανοίγει και πότε

Ο κύβος ερρίφθη. Ύστερα από σχεδόν τέσσερις ημέρες αλλεπάλληλων συσκέψεων που κορυφώθηκαν χθες στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στο σχέδιο για τη «νέα κανονικότητα» που φέρνει ο κορονοϊός και θα το ανακοινώσει στις 6 το απόγευμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το γενικό περίγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων και παράλληλα, αφού θα ευχαριστήσει τους πολίτες για το βαθμό συμμόρφωσης που έδειξαν έως και σήμερα, θα προειδοποιήσει ότι η μάχη δεν έχει κερδηθεί οριστικά, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και κυρίως ν’ ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των ειδικών επί της υγείας. Θ’ ανακοινώσει, επίσης, ότι από τις 4 Μαΐου θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κουρεία, ενώ θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις.

Αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το σχέδιο θα εξειδικεύσουν έξι υφυπουργοί και ο επικεφαλής των ειδικών επί της υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας: ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και επικεφαλής της task force που επεξεργάστηκε το σχέδιο, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ειδικά για τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσει σε διευκρινίσεις αύριο Τετάρτη.

Σχέδιο «νέα κανονικότητα»

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στην κυβέρνηση μιλούν για ένα σχέδιο που αφορά την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», ήτοι αυτοί που δημιούργησε η υγειονομική κρίση κι επιβάλλει νόρμες και συμπεριφορές όπως η χρήση μάσκας και αντισηπτικών, η κοινωνική αποστασιοποίηση κτλ.

Τις οδηγίες των ειδικών ακολουθεί και η κυβέρνηση, καθώς το πλάνο αποτελεί εν πολλοίς εισήγηση αυτών, ενώ θα έχουν τον πρώτο λόγο για τα όσα θα συμβούν εφεξής, αφού η εφαρμογή του σχεδίου θα αξιολογείται διαρκώς. Ανά πάσα στιγμή υπάρχει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα κυρίως σε τοπικό επίπεδο, εάν διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων – εξ ου και ο πρωθυπουργός θα συστήσει αυτοσυγκράτηση και τήρηση των κανόνων. Το σχέδιο ούτως ή άλλως, στην πλήρη ανάπτυξή του, έχει δίμηνη διάρκεια, έως τις αρχές Ιουλίου.

Τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η επαναλειτουργία τους εξακολουθεί να είναι «το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου». Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, όπως και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου. Η επαναλειτουργία των σχολείων, ωστόσο, θα γίνει σταδιακά και με βάση τη διαρκή αξιολόγηση των συνθηκών και του σχεδίου «απελευθέρωσης». Έτσι, στις 11 Μαΐου θα γυρίσουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά το ενδεχόμενο μαζί τους να επιστρέψουν ακόμη και οι συμμαθητές τους από τις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου ή ακόμη και του Γυμνασίου αποτελεί υπαρκτή εισήγηση και δεν έχει εγκαταλειφθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να διεξαχθούν εφέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ενώ έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν επιστρέψει στις αίθουσες και οι μαθητές του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων. Δεδομένη θεωρείται, επίσης, η μικρή παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου περίπου.

Τα μέσα μεταφοράς

Μία ακόμη δύσκολη άσκηση είναι αυτή των Μέσων Μεταφοράς, καθώς η πληρότητα συρμών, λεωφορείων και τρόλεϊ δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% για να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπερ σημαίνει ότι στις πρωινές ώρες αιχμής θα πρέπει ν’ αλλάξουν οι ώρες προσέλευσης στην εργασία προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα θ’ ανοίγουν μία ώρα αργότερα γι’ αυτό το λόγο, δηλαδή στις 10 κι όχι στις 9 το πρωί. Επίσης, εξετάζεται τμηματική προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων σε τρία κύματα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί, με επέκταση της ώρας προσέλευσης μισή ώρα νωρίτερα.

Σε δυο φάσεις οι Εκκλησίες και Πρωτομαγιά… στα μέσα Μάη

Δεδομένη θεωρείται, εξάλλου, ως προς τις μετακινήσεις η κατάργηση του SMS στο 13033 και των έγγραφων βεβαιώσεων. Όμως, στην πρώτη φάση δεν θ’ αρθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός του νομού του τόπου μόνιμης κατοικίας, ήτοι ένας μόνιμος κάτοικος της Αθήνας θα μπορεί να μεταβαίνει στο εξοχικό του εντός Αττικής, αλλά όχι αν αυτό είναι π.χ. στην Εύβοια ή στην Πελοπόννησο.

Σε δύο φάσεις θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων και σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, καθώς αρχικά θα επιτραπεί η ατομική λατρεία και σε δεύτερη φάση – όταν, δηλαδή, ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, στο β’ 15νθήμερο του Μαΐου – θα γίνονται λειτουργίες με την παρουσία πιστών, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και όρια προσέλευσης.

Τέλος, οι εορτασμοί της εργατικής Πρωτομαγιάς μετατίθενται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα

Κόσμος 09.01.2026
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Κόσμος 09.01.2026
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Κόσμος 09.01.2026
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Αθλητικά Νέα 09.01.2026
Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.

Πάτρα: Πώς πήγαν να «καλύψουν» τον φόνο του 30χρονου ‑ Καθάρισαν με χλωρίνη και ξήλωσαν κάμερες

Ελλάδα 09.01.2026
Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου σε κλαμπ στην Πάτρα, με τις κινήσεις των ιδιοκτητών να διαγράφουν ξεκάθαρη απόπειρα συγκάλυψης

Στο δικαστήριο οι ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν Μοντανά: Το παρελθόν με τις αρχές και το βίντεο που προκάλεσε οργή

Κόσμος 09.01.2026
Το παρελθόν τους με τις αρχές και το βίντεο από το μοιραίο βράδυ.

Χρήστος Πολίτης: Πότε θα γίνει η τελετή αποτέφρωσης

Ελλάδα 09.01.2026
Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό Χρήστο Πολίτη

Πάτρα: Συναγερμός για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας

Ελλάδα 09.01.2026
Η Λόρα Λ έχει ύψος 1,60 μ., είναι 50 κιλά, έχει ξανθοκόκκινα μαλλιά και γαλάζια μάτια

Νικ Ράινερ: Πιστεύει ότι είναι «θύμα συνωμοσίας» για τη διπλή δολοφονία ‑ Έχει παραισθήσεις

Κόσμος 09.01.2026
Ένα ντοκιμαντέρ του ΤΜΖ αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ψυχική υγεία του κρατούμενου Νικ Ράινερ και ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του

Ρούτσι κατά Καρυστιανού: «Πρέπει να παραιτηθεί από τον σύλλογο για τα Τέμπη»

Ελλάδα 09.01.2026
Ο Πάνος Ρούτσι δήλωσε πως όσα έκανε ο ίδιος, ήταν «για το παιδί μου, για να βρω την αλήθεια»

Ιωάννινα στα λευκά: Χιονίζει στο κέντρο της πόλης, μαγευτικές εικόνες από τα ορεινά της Κόνιτσας

Ελλάδα 09.01.2026
Η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη, με μεγάλο μέρος της Ηπείρου, και ειδικά τις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων και της Αρτας, να έχουν ντυθεί από χθες στα λευκά