E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Safe in COVID‑19: Η εφαρμογή που θα παρακολουθεί την υγεία των πολιτών στην Ελλάδα

Δίνει την δυνατότητα στις δημόσιες αρχές να παρακολουθούν τα κρούσματα

Δημοσίευση 27/4/2020 | 20:34

Τη δυνατότητα σε δημόσιες αρχές (ΕΟΔΥ, Κινητές Ομάδες Υγείας, κ.α.) να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των πολιτών που αποτελούν επιβεβαιωμένα, πιθανά ή ύποπτα κρούσματα COVID-19 δίνει εφαρμογή/λύση του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ).

Πρόκειται για το αποτέλεσμα πρότασης του ΙΤΕ, στην πρόσκληση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Δράση Άμεσης Εφαρμογής Ώριμων Ψηφιακών Λύσεων», την οποία υπέβαλλε και αφορά στην άμεση εφαρμογή συγκεκριμένης ψηφιακής λύσης που έχει αναπτύξει το τεχνολογικό ίδρυμα στο Ηράκλειο, με δυνατότητα αξιοποίησης από ήδη υφιστάμενες παραγωγικές δομές του Κράτους.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής στο Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ Δημήτριο Κατεχάκη, η προτεινόμενη λύση με την ονομασία "Safe in COVID-19" (Μένω ασφαλής με COVID-19) ανταποκρίνεται άμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού και παρέχει στους πολίτες, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να καταγράφουν σε καθημερινή βάση την πορεία της υγείας τους και να επικοινωνούν σύγχρονα ή ασύγχρονα με επαγγελματίες υγείας, εφόσον απαιτείται, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής, μαζί με τα υπόλοιπα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, έχουν τεθεί στη διάθεση της Πολιτείας και των Υγειονομικών Αρχών, ώστε να συμβάλλουν όπως επισημαίνει ο κ. Κατεχάκης, με το υψηλό επίπεδο υποδομών και τεχνογνωσίας που διαθέτουν, στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Σχετικά με την ολοκληρωμένη αυτή ψηφιακή υπηρεσία / προϊόν, αυτή, αποτελεί την πιο πρόσφατη επέκταση της βραβευμένης σουίτας λογισμικών ηλεκτρονικής υγείας Integrated Care SolutionsTM του ΙΤΕ-ΙΠ, όπως εξηγεί ο επικεφαλής του κέντρου στο ΙΤΕ. «Περισσότερα από 75% των λογισμικών αυτών έχουν αξιοποιηθεί από την Πολιτεία ή ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από συμβόλαια που έχει υπογράψει το Ινστιτούτο για την αξιοποίησή τους μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Το ΙΤΕ-ΙΠ, το οποίο έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2015, διαθέτει όλη εκείνη την απαραίτητη υποδομή για την ασφαλή ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών και την παροχή σχετικών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Επίσης, το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας διαθέτει τμήμα τεχνικής υποστήριξης εξειδικευμένο στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και πιστοποίηση ISO 27001:2013».

Με βασικό μήνυμα «Προστατεύουμε την κοινότητα, προστατεύουμε εμάς, αποσυμφορίζουμε το σύστημα υγείας», οι εννέα επιστήμονες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο έργο δράση, στοχεύουν μεταξύ άλλων στο να επιτευχθούν καλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης της επιδημίας από τις δημόσιες αρχές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση Safe in COVID-19 στη σελίδα όπου το ΙΤΕ την παρουσιάζει https://covid19.forthehealth. gr/.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων