E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως θα γίνει η άρση μέτρων

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Δημοσίευση 27/4/2020 | 08:26

Πως θα γίνει η άρση μέτρων

Σχέδιο απεγκλωβισμού που θα διαρκέσει έως δυο μήνες θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ψάχνουν απάντηση στο γρίφο των σχολείων. Παρά την άρση μέτρων, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις στην επαρχία. Ο Μάιος και ο Ιούνιος κρίνουν πολλά…

Ακόμη 24 ώρες θα χρειαστούν για ν’ ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που συσκέπτονταν συνεχώς το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα που αφορούν τη σταδιακή άρση των μέτρων κι ιδιαίτερα το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, αφού το εν λόγω ζήτημα εξακολουθεί να δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό. Προς τούτο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα νέες επαφές και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει στο μήνυμά του προς τους πολίτες ότι το σχέδιο απεγκλωβισμού θα διαρκέσει έως και δύο μήνες, με ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει – είτε τους προσεχείς μήνες είτε το φθινόπωρο. Ακριβώς δε γι’ αυτό το λόγο το σχέδιο θα αξιολογείται διαρκώς και θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο οι ειδικοί επί της υγείας. Θα συστήσει, επίσης, εγρήγορση και τήρηση των κανόνων προστασίας και ατομικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Άρση μέτρων μέρος πρώτο

Η αρχή, άλλωστε, γίνεται με τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ενώ την επόμενη Δευτέρα, στις 4 Μαΐου, αναμένεται σύμφωνα με το πλάνο ν’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Από εκεί και πέρα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου. Το βασικό σενάριο προβλέπει επαναλειτουργία των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου έως τα τέλη Μαΐου, αλλά και των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων πάντοτε υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης των ειδικών επί της υγείας.

Τα τρία ορόσημα

Ουσιαστικά το πλάνο περιλαμβάνει τρία ορόσημα και αντίστοιχα «κύματα» επαναλειτουργίας υπηρεσιών και καταστημάτων: την 4η Μαΐου που θα είναι η εκκίνηση, τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου όπου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης κι εν συνεχεία τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και τα μέσα Ιουνίου, όταν θ’ ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες ετήσιας λειτουργίας – σηματοδοτώντας έτσι και την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο τουρισμός.

Ο γενικός κανόνας που διαπνέει το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πως ανοίγει νωρίτερα ό,τι δεν προκαλεί συνωστισμό και μπορεί να λειτουργήσει σε εξωτερικό χώρο – εξ ου και τα εστιατόρια θα έχουν τραπέζια μόνο σε εξωτερικό χώρο και γι’ αυτό ενδέχεται να υπάρξουν ρυθμίσεις που αφορούν τους δήμους για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

«Αντίο» 13033

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταργηθούν το SMS στο 13033 και η βεβαίωση μετακίνησης, αλλά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Θα επιτρέπονται π.χ. οι μετακινήσεις στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας, αλλά όχι στην επαρχία. Κάποιος, δηλαδή, που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ένα εξοχικό σε παραλιακή περιοχή της Αττικής θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, αλλά δεν θα συμβαίνει το ίδιο με κάποιον που επίσης είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας και διαθέτει εξοχικό π.χ. στην Πελοπόννησο.
Τέλος, σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον Σκάι ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες. Επίσης, τόνισε ότι εξετάζεται η αλλαγή των ωρών της πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το Δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς στις ώρες της πρωινής αιχμής. Τούτο διότι θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας της πληρότητας του 50% σε τρένα, λεωφορεία και τρόλεϊ για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη αναμένεται στη Βουλή η «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών, ύστερα από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να κάνει χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ενημέρωση της Ολομέλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

Κόσμος Χτες
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

Ελλάδα Χτες
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα