E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκπτωση 25% στον ΦΠΑ: Ποιοι τη δικαιούνται και πως θα την πάρουν

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο είτε αυτεπάγγελτα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/4/2020 | 12:21

Έκπτωση 25% στον ΦΠΑ: Ποιοι τη δικαιούνται και πως θα την πάρουν

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών είχε από καιρό ανακοινώσει ειδική έκπτωση 25% εάν πληρωθεί εγκαίρως ο ΦΠΑ για το 1ο τρίμηνο του 2020. Η ΑΑΔΕ, με εγκύκλιό της, έρχεται να την ενεργοποιήσει και να την εξειδικεύσει.

Με την εξόφληση του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου θα ενεργοποιείται η έκπτωση 25% από μελλοντικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα, με αίτηση που θα υποβάλουν μέσω email στην εφορία, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 25% του ποσού του με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από την 1η Μαΐου και μετά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση, ο συμψηφισμός θα γίνει αυτεπάγγελτα από την αρμόδια ΔΟΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το αίτημα που θα υποβάλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Σε καμία περίπτωση το 25% του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν από την 1η Μαΐου 2020. Ειδικότερα, την έκπτωση δικαιούνται:

  1. Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 30 Απριλίου θα εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου.
  2. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 30 Απριλίου εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Μαρτίου.
  3. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, και έχουν επιλέξει να εξοφλήσουν τον ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου σε δύο δόσεις (Μάρτιο και Απρίλιο), θα πρέπει να εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ έως το τέλος Απριλίου. Ανάλογη προϋπόθεση εξόφλησης οφειλών της προηγούμενης φορολογικής περιόδου δεν υφίσταται για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία.

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφορία είτε με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές.

Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως. Για παράδειγμα, με την αρχική δήλωση το χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, χορηγείται το ευεργέτημα του συμψηφισμού για το ποσό των 250 ευρώ. Στην περίπτωση που υποβληθεί τροποποιητικής δήλωση και μειωθεί το χρεωστικό ποσό στα 800 ευρώ, το ευεργέτημα του συμψηφισμού περιορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ (το 25% των 800 ευρώ) και εκπίπτει του ευεργετήματος του συμψηφισμού η διαφορά των 50 ευρώ.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

  • Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί στις 15/4/2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α΄ τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής΄, τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος κατά τον χρόνο αυτό (15/4/2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ. Η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε ο φορολογούμενος μπορεί να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ του ευεργετήματος με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ. Και αυτό, διότι πρόκειται για οφειλή που έληξε πριν από την 1η Μαΐου 2020.
  • Φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (ομόρρυθμη εταιρεία) εξοφλεί 30/4/2020 ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (εφόσον απαιτείται). Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό. Η εταιρεία υποβάλλει 30/6/2020 τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά τον χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές. Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ δύναται να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη φορολογική διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η στιγμή που αστυνομικοί βρίσκουν το βρέφος σε κάδο απορριμμάτων στον Αλιμο – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 14.05.2025
Οι Αρχές εξετάζουν το περιστατικό με προσοχή, ενώ η καταγγελία της γυναίκας ερευνάται ως προς την αξιοπιστία και τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται να χάθηκε το μωρό

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Καθηγητής πληροφορικής έστελνε ερωτικά μηνύματα σε 11χρονη μαθήτρια του

Ελλάδα 14.05.2025
Φρίκη προκαλούν τα όσα καταγγέλλει η 11χρονη μαθήτρια

Μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο λόγω... TikTok

Κόσμος 14.05.2025
Παρά τις ρομαντικές εικόνες που προβάλλονται στα social media, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και σοβαροί

Φυλάκιση με αναστολή σε 44χρονο που ξυλοκόπησε με καδρόνι την πρώην σύζυγό του ‑ Τη χτυπούσε με μανία

Ελλάδα 14.05.2025
Ο άγριος ξυλοδαρμός σταμάτησε μόνο όταν κάτοικοι άρχισαν να πετούν από τα παράθυρά τους γλάστρες και καρέκλες για να τον απομακρύνουν

Λάρισα: Το σκάνδαλο που ξεσκέπασε 28 χρόνια πριν ο ιερέας πατέρας της δολοφονημένης 52χρονης

Ελλάδα 14.05.2025
Πώς είχε απασχολήσει την δημοσιότητα πριν αρκετά χρόνια ο πατέρας της αδικοχαμένης 52χρονης που δολοφονήθηκε από τον γιο της

Πάνος Βαλαβάνης: Πέθανε ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον αρχαιότερο ελληνικό ιππόδρομο

Ελλάδα 14.05.2025
Διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής

Πέθανε o Ρόμπερτ Μπέντον

Κόσμος 14.05.2025
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Λάρισα: Ο μητροκτόνος μαχαίρωσε την 52χρονη 23 φορές μετά θάνατον – Μετά το έγκλημα έβγαλε τα σκυλιά βόλτα

Ελλάδα 14.05.2025
«Τον είδα 50 μέτρα από το σπίτι, ηρεμότατος είχε βγάλει τα σκυλιά βόλτα, ήταν μια χαρά» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας

Σοκ στη δίκη του Diddy ‑ Προβλήθηκε αμοντάριστο το βίντεο του ξυλοδαρμού της Κάσι Βεντούρα

Κόσμος 14.05.2025
Στο μικροσκόπιο των ενόρκων το βίντεο με τον Diddy

Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Ελλάδα 14.05.2025
Η διήμερη παράταση που είχε δοθεί λόγω όγκου αιτήσεων τελειώνει σήμερα