E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καλοκαίρι: Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πώς θα κάνουμε μπάνια φέτος

Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο σε αμμουδιές και πισίνες

Δημοσίευση 23/4/2020 | 10:52

Καλοκαίρι: Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πώς θα κάνουμε μπάνια φέτος

Μπορεί οι αριθμοί να δημιουργούν μια αισιοδοξία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν χωράει αμφιβολία ότι φέτος θα ζήσουμε «το καλοκαίρι του κορωνοϊού», αφού όπως όλα δείχνουν η «σκιά» της πανδημίας θα παραμείνει για καιρό ακόμα πάνω από την ανθρωπότητα. Πολλοί πολίτες αναρωτιούνται αν και πώς θα μπορέσουν να κάνουν φέτος μπάνια σε θάλασσες και πισίνες, αν θα είναι εφικτό να πάνε διακοπές και πώς θα επηρεάσει ο ζεστός καιρός την εξέλιξη της πανδημίας.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, δίνει εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους: Τι θα αλλάξει στον τρόπο που κάνουμε μπάνια φέτος; Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό από τη θάλασσα ή την πισίνα; Θα πρέπει να φοράμε μάσκες στις παραλίες; Πόσο ασφαλείς είναι οι οργανωμένες παραλίες και τί θα πρέπει να προσέξουμε; Η ζέστη «σκοτώνει» τον ιό;

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, «οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κολλήσει τον ιό από την αμμουδιά ή από τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο κ. καθηγητής ξεκαθαρίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. Από σταγονίδια δηλαδή, τον βήχα, το φτέρνισμα, τη δυνατή ομιλία με ακάλυπτο το στόμα κλπ. «Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό», επισημαίνει.

«Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Συμπληρώνει ότι «στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό».

«Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι "στριμωγμένοι" ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», σημειώνει ο κ. Νικολαίδης και εξηγεί πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί – μετά την «χαλάρωση» των μέτρων – αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, τότε είναι σίγουρο πως αυτά θα αυστηροποιηθούν και θα διαμορφωθούν ανάλογα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία