E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 21/4/2020 | 17:56

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, συνολικά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 επιβεβαιώθηκαν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, ανεβάζοντας τον συνλικό αριθμό στην Ελλάδα στα 2.401.

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι νεκροί πλέον φθάνουν τους 121, καθώς άλλοι πέντε άνθρωποι κατέληξαν μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνολικά 59 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς, εκ των οποίων γυναίκες είναι οι 16. Από τις ΜΕΘ έχουν πάρει εξιτήριο 46 ασθενείς. Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, στο νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα, είπε.

«Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα. Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα. Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο, ενώ σε άλλους απλά ένα σπυράκι. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη.

Ωστόσο, είπε, ότι από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το R0 ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα. Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, είπε, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται και είμαστε κοντά στην μείωση της έντασης των μέτρων. Δεν θα θέλαμε να επανακάμψει η πανδημία στην χώρα μας, πρόσθεσε.

«Εχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξάπλωση του ιού μέσω των κλιματιστικών ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν τέτοιες αναφορές, ενώ σε περιπτώσεις κρουσμάτων η δειγματοληψία έχει δείξει ότι ο ιός κυκλοφορούσε και στα κλιματιστικά. «Εγώ προτιμώ να ανοίγω το παραθυράκι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της γρίπης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του κορωνοϊού και αν η σύγκριση δικαιολογεί τα σκληρά μέτρα.

«Εδώ ήταν κάτι το διαφορετικό, μεταδιδόταν με μεγάλη ταχύτητα στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία. Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, δείχνουν ότι υπήρχε και εποχή που φτάσαμε τους 197 θανάτους και 400 διασωληνωμένους. Σε ένα μήνα, αυτός ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε όπως η γρίπη συμπεριφέρθηκε σε 3,5 μήνες και με εμβόλιο. Μας δείχνει αυτός ο ιός πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει στις κοινωνίες.

Η γρίπη είναι σημαντικός εχθρός και μας απασχολεί. Η θνητότητα ανά περίπτωση, επειδή όλα είναι εκτιμήσεις, εξακολουθεί να είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Πολύ λίγες μελέτες έχουν γίνει και η αξιοπιστία των αντισωμάτων δεν έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στην Ουκρανία

Κόσμος 22.11.2025
Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Ελλάδα 22.11.2025
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία Χτες
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα Χτες
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος Χτες
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Κόσμος Χτες
Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο