E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Στέγνωσε» η αγορά από αρνιά και κατσίκια ‑ Σοβαρές ελλείψεις στις μεγάλες πόλεις

Όσοι το άφησαν για τελευταία στιγμή ίσως βρεθούν προ εκπλήξεως

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/4/2020 | 12:35

«Στέγνωσε» η αγορά από αρνιά και κατσίκια ‑ Σοβαρές ελλείψεις στις μεγάλες πόλεις

Σημαντικές ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια παρατηρούνται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (18/4) στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως στην Αττική. Πάρα πολλά κρεοπωλεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν υποτυπωδώς στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

Μάλιστα εάν κάποιος δεν είχε φροντίσει να προπαραγγείλει τις προηγούμενες μέρες θα βρεθεί προ εκπλήξεως σήμερα. Μάλιστα πολλοί κρεοπώλες από νωρίς έδιωχναν τον κόσμο που είχε κάνει ουρές έξω απ’ τα καταστήματα τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας προς ώρας το αντιμετωπίζουν τα κρεοπωλεία ενώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τη Βαρβάκειο εξακολουθεί να υπάρχει διαθεσιμότητα, αν και αυτή ενδεχομένως να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η έλλειψη παρατηρείται κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι εισαγωγές που έγιναν φέτος ήταν περιορισμένες τόσο λόγω των προβλημάτων στην τροφοδοσία από γειτονικές χώρες λόγω του κορωνοϊού.

Ενδεικτικά η Ρουμανία απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των αμνοεριφίων που εισάγουμε επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές. Αν και ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης διαβεβαίωνε ότι αυτό δεν θα προκαλέσει πρόβλημα μιας και η εθνική παραγωγή – λόγω μειωμένης ζήτησης αλλά και το φρένο που μπήκε στις ελληνικές εξαγωγές - θα καλύψει τη ζήτηση, τελικά αυτό δε συνέβη.

Η ζήτηση παρέμεινε μεγάλη πιάνοντας επίσης εμπόρους και κρεοπώλες στον «ύπνο». Και αυτό καθώς είχαν φροντίσει όλοι να κάνουν μικρότερες προμήθειες φοβούμενοι ότι λόγω της απαγόρευσης θα ξέμεινε στοκ.

Μάλιστα και οι ίδιοι ως δικαιολογία αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν με ακρίβεια να υπολογίσουν τη ζήτηση, αφού είναι η πρώτη φορά που δεν υπήρξε μετακίνηση πληθυσμού προς την επαρχία και έπειτα οι προπαραγγελίες που είχαν δεχθεί ήδη εδώ και δύο εβδομάδες μπορεί να ήταν αυξημένες στον αριθμό αλλά αφορούσαν σαφώς λιγότερα κιλά. Κάτι που συνδέθηκε με το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα ακολουθήσουν τη Γενική Οδηγία να μην βάλουν σούβλα.

Με δεδομένο το παραπάνω οι περισσότεροι κρεοπώλες και έμποροι στράφηκαν κυρίως στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι φέτος πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα εισαγόμενα, καθώς επικρατούσε ο ίδιος φόβος, να μην καταφέρουν να πουλήσουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους. Οι δε συμφωνίες κλείστηκαν αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς κανείς δεν ήθελε να αναλάβει, δεδομένων των συνθηκών, μεγαλύτερο ρίσκο ενώ και τα έκτακτα μέτρα στη λειτουργία των σφαγείων επέβαλαν από μόνα τους περιορισμούς σε μία μαζική τροφοδοσία της αγοράς.

Σημειωτέον φέτος πολλοί Έλληνες παραγωγοί πούλησαν ακόμα και 3 ευρώ το κιλό το αρνί, από πέντε που ήταν ο μ.ο. πέρυσι, ενώ τα εισαγόμενα είχαν τιμή 4 με 4,5 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα χθες (17/4) έφθασαν οι τελευταίες παρτίδες, κυρίως αμνοερίφια εισαγόμενα, με τα οποία καλείται σήμερα η αγορά να καλύψει τις ανάγκες.

Γι αυτό και οι τιμές εξάλλου εμφανίζονται αυξημένες σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Έτσι λοιπόν ο καταναλωτής που θα βρει αρνάκι στη Βαρβάκειο θα πληρώσει 6,5 με 7,5 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ 7 με 7,5 ευρώ. Στα κρεοπωλεία, όσα ακόμα διαθέτουν στοκ, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 9 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα