E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτοιμα νέα μέτρα και απαγορεύσεις

Ορόσημο το Πάσχα και το αν θα ακολουθηθεί η «συμβουλή» του «μένουμε σπίτι»

Δημοσίευση 15/4/2020 | 08:38

Έτοιμα νέα μέτρα και απαγορεύσεις

Θα υπάρξει ή όχι αυστηροποίηση των μέτρων και, ενδεχομένως, ολική απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα; «Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ», δήλωσε χθες (Open) ο Στέλιος Πέτσας. Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου – τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή. Το πλαίσιο, άλλωστε, είναι ήδη ξεκάθαρο: δεν επιτρέπει μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, όπως λένε από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το newsit.gr, η πρόταση για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Αποτελεί πάντως την εσχάτη των λύσεων προκειμένου ν’ αποτραπούν μετακινήσεις και συγχρωτισμός που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, άλλωστε, ο Σωτήρης Τσιόδρας για πρώτη φορά είπε ανοιχτά πως «η νόσος στην Ελλάδα φθίνει». Πρόσθεσε, όμως, με νόημα ότι «ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η τάση», εννοώντας ακριβώς ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αυτές τις μέρες, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πισωγύρισμα. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτούργησε προειδοποιητικά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για πρώτη φορά ανοικτά για τη στιγμή της… «απελευθέρωσης». Αρκεί, όπως τόνισε, να τηρηθούν οι περιορισμοί το Πάσχα και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μάιος ο… μήνας απεγκλωβισμού

Εάν πράγματι όλα κυλήσουν ομαλά, τότε – επίσης όπως έγραψε το newsit.gr – την επόμενη εβδομάδα θ’ αρχίσει στο Μαξίμου η προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Δεν θα υπάρξουν άλλα περιοριστικά μέτρα πλην ίσως όσων κριθούν απαραίτητα σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρους (καραντίνα σε οικισμούς ή γηροκομεία κτλ.) κι αντιθέτως το κυβερνητικό επιτελείο θα επεξεργαστεί με τη συμβουλή των ειδικών της υγείας τα σενάρια για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διατηρηθούν και μετά τις 27 Απριλίου, πιθανότατα για δύο ακόμη εβδομάδες. Όμως, στις 27 Απριλίου θα υπάρξει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για το Μάιο, ο οποίος θα είναι ο μήνας του απεγκλωβισμού και της σταδιακής επανεκκίνησης της παραγωγικής δραστηριότητας, εφόσον η εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης εξακολουθήσει να έχει φθίνουσα πορεία.

Τόσο η ανάγκη να λειτουργήσει ξανά η οικονομία όσο και οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν για επιστροφή στην κανονικότητα επιτάσσουν την πορεία αυτή, αλλά πάντοτε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, όπως λένε από την κυβέρνηση. Και πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα δεν θα υπάρξουν εφησυχασμός και… παρεκτροπές.

Σχετικά με την οικονομία, στο φόντο της σημερινής εξόδου στις αγορές με επταετές ομόλογο, κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, έλεγαν πως ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Όμως, προσθέτουν, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αν προχωρήσουν, δηλαδή, γρήγορα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και τη χώρα γενικότερα, τότε θα διατηρηθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε πριν από την πανδημία. Επίσης, θα συνεχιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών και θ’ αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία ρευστότητας για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!