E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκα, πρόστιμα και στο βάθος ποινικές κυρώσεις για τους «ασυνεπείς»

Πως θα γίνονται οι έλεγχοι

Δημοσίευση 9/4/2020 | 09:13

Μπλόκα, πρόστιμα και στο βάθος ποινικές κυρώσεις για τους «ασυνεπείς»

Το μπουτόν της εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού πάτησε χθες η κυβέρνηση, αυξάνοντας κατακόρυφα το επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε δεύτερες σκέψεις πολιτών για πασχαλινές εξορμήσεις στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα.

Τον τόνο για την αυστηροποίηση των μέτρων έδωσε από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης «φωτογραφίζοντας» ενισχυμένα μπλόκα και πολλαπλάσια πρόστιμα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για «μακρά περίοδο αποκλιμάκωσης» των περιοριστικών όρων. Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η επιτήρηση των κανόνων προστασίας απευθύνεται σε όσους λοξοκοιτούν προς την ύπαιθρο, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να εξειδικεύει τις επόμενες ώρες το νέο πλαίσιο των μετακινήσεων μέχρι τις 27 Απριλίου, το οποίο μόλις είχε τεθεί σε εφαρμογή.

«Η ανάγκη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο, τα χωριά μας, τα νησιά μας και, κυρίως, όλους εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κάθε περιοχής της Πατρίδας μας, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις» ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και πρόσθεσε πως «αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε».

Η ΕΛΑΣ σε ρόλο-κλειδί

Ο «αποκλεισμός» από ξηράς, θαλάσσης και αέρος θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να έχει αποτυπωθεί η πορεία της επιδημικής καμπύλης του ιού στη χώρα σε μεγάλο βαθμό, αρκεί να ελαχιστοποιηθούν στο έπακρο φαινόμενα «ανυπακοής». Προς αυτή την κατεύθυνση, από χθες στις έξι το απόγευμα, εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται:

Στο οδικό δίκτυο σε:

· εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους,

· σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους

· και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, με σημεία ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία κατά μήκος τους σε όλα τα ιδιωτικά οχήματα και σε 24ωρη βάση.

Στις θαλάσσιες διαδρομές:

Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς, όσιο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και την μετάβαση κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα για μετακινήσεις αυστηρά Β1, Β2 και Β3, δηλαδή πρόσβαση σε γιατρό, φαρμακείο και σούπερ μάρκετ.

Στις αεροπορικές διαδρομές:

Με δεδομένο ότι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) ισχύει η απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων από και προς αυτές, η μετακίνηση από τα αεροδρόμια επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για μετακίνηση μόνιμων κατοίκων προς την μόνιμη κατοικία τους, με βάση την Ε1 δήλωσή τους και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.

Στις πύλες εξόδου:

Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, αφού δυνατότητα αναχώρησης από αυτά έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με προορισμό την μόνιμη κατοικία (βάση της δήλωσης Ε1) και με εισιτήριο χωρίς επιστροφή μέχρι τις 27 Απριλίου. «Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» ξεκαθάρισε, άλλωστε, προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Χαρδαλιάς.

Drones, κιάλια νυχτερινής όρασης και μπάρες νερού!

Η αστυνομία πάντως είναι προετοιμασμένη ακόμα και για νυχτερινό κρυφτό, καθώς εκτιμάται ότι ίσως κάποιοι πολίτες θελήσουν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για να αποφύγουν τους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, θα «επιστρατευτούν» μέχρι και κιάλια νυχτερινής όρασης σε σημεία των εθνικών οδών. Επίσης θα τοποθετηθούν και μπάρες νερού ως εμπόδια γιατί ο στόλος της ΕΛΑΣ δεν επαρκεί. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί όλος ο στόλος των drones για να ενημερώνει τις επίγειες δυνάμεις για το τι συμβαίνει στο έδαφος.

Εξαιρέσεις στον κανόνα

Από τα νέα μέτρα προστασίας εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του Κράτους, με την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις τους αφορούν σε εκπλήρωση του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Τσουχτερές παραβάσεις

Αναβαθμισμένες προβλέπονται και οι κυρώσεις για όσους επιχειρήσουν να παραβούν το νέο πλαίσιο μετακινήσεων, αφού κάθε απόπειρα καταχρηστικής μετακίνησης εκτός νομού κατοικίας -πλην των εξαιρέσεων- λογίζεται μέχρι τις 27 Απριλίου ως αιτία αναψυχής και συνοδεύεται από:

· Πρόστιμο 300 ευρώ (διπλό από το ισχύον μέχρι χθες)

· Αφαίρεση των πινακίδων των παραβατών για 60 ημέρες και

· Επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας του

Δυναμικός συνδυασμός

Παρότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις στεγανοποιείται σχεδόν στο έπακρο κάθε πιθανότητα καταχρηστικής μετακίνησης, «τα μέτρα δεν είναι καινούρια» έσπευσε να υπενθυμίσει χθες ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως «αυτό που αλλάζει, είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους», καθώς ο συνδυασμός των περιοριστικών προβλέψεων σε ένα πιο δυναμικό σχήμα υπήρξε τελικά η κεντρική επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου τις ημέρες των γιορτών (ανάμεσα και σε άλλες εκδοχές και σενάρια), με την πρόνοια να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που τηρεί στωικά τους κανόνες αυτοπεριορισμού.

Η κατάληξη, ωστόσο, στο νέο «σχηματισμό μάχης» με τον κορωνοϊό επιβλήθηκε και από την…εφευρετικότητα, την οποία επιδεικνύουν μεμονωμένοι πολίτες στη διάρκεια της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να υπερβούν τις απαγορεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμπίπτουν τόσο οι βεβαιώσεις εργασίας τύπου Α που φαίνεται να έχουν από επιχειρήσεις σε άτομα που δεν απασχολούνται, ωστόσο, σε αυτές με τον κ. Χαρδαλιά να καλεί τους επιχειρηματίες να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τις λίστες χορήγησης των βεβαιώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν απέναντι στις κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, ήτοι 10.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ ο κάτοχος της βεβαίωσης θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις.

Κατηγορηματικός υπήρξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και αναφορικά με όσους εργάζονται στα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και διαμένουν μόνιμα σε άλλο νομό, ώστε να μην μετακινηθούν προς την ύπαιθρο κάνοντας χρήση της άδειάς τους, αφού η βεβαίωση του εργοδότη τους καλύπτει μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν στα χωριά τους, σε περίπτωση που το αποτολμήσουν.

Στις οθόνες το Άγιο Φως

Μετρώντας αντίστροφα προς την Εβδομάδα των Παθών, ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, πρόθεση που εκδήλωσαν κάποιοι δήμοι στη χώρα, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αργυρούπολης–Ελληνικού το βράδυ της Ανάστασης.

Αναγνωρίζοντας μεν τα κίνητρα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι ανεκτή από την Πολιτεία, έχοντας ενημερώσει και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την απόφαση αυτή. «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, αν και άλλοι Δήμοι προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες πολίτες εργαζόμενοι ή εθελοντές των Δήμων να μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια όλων μας, το κοινό μας στοίχημα για παραμονή κατ’ οίκον» περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι το Άγιο Φως φωτίζει «φέτος με έναν διαφορετικό τρόπο όμως, με την ουσία της πίστης μας να παραμένει ίδια και το αίσθημα ελπίδας αναλλοίωτο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο