E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έως 39 ετών ένας στους τρεις που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊο στην Ελλάδα

Αδύναμος κρίκος στις ΜΕΘ οι άνδρες

Δημοσίευση 7/4/2020 | 09:07

Έως 39 ετών ένας στους τρεις που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊο στην Ελλάδα

Αμείωτη συνεχίζεται η προσπάθεια των ειδικών να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γίνεται τα οποία θα τους επιτρέψουν να έχουν ευκρινή και πλήρη επιδημιολογική εικόνα για τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19 - μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με εκείνη για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκου για τη νόσο.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η επιδημιολογική εικόνα συμπληρώνεται ημέρα με την ημέρα, με τα στοιχεία που συλλέγονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και αφορούν την πορεία του κορωνοϊού, τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων, τα χαρακτηριστικά των ασθενών, την εξέλιξη της νοσηλείας τους. Μάλιστα, την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται, κομβικό ρόλο στην οποία έχει και η ιχνηλάτηση που συνεχίζεται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ένας στους 3 προσβληθέντες από τον κορωνοιό είναι ηλικίας 0-39 χρόνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοιό είναι ηλικίας 40 -64 χρόνων (45,1%).

Μεγάλη είναι όμως η επίπτωση που έχει ο νέος κορωνοϊός στις νέες ηλικίες, καθώς 1 στους 3 από όσους έχουν προβληθεί είναι ηλικίας μέχρι 39 χρόνων. Ειδικότερα, ποσοστό 2,9% είναι ανήλικοι και ποσοστό 30,9% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων υφίστανται τις πιο σοβαρές επιπτώσεις λόγω του κορωνοιού και είναι εκείνοι που κυρίως διασωληνώνονται αλλά και έχουν μοιραία κατάληξη.

Το 21% των ατόμων που έχουν προσβληθεί στη χώρα μας από κορωνοϊό είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, ωστόσο είναι η ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφεται το 74% των θανάτων. Ένα στα 4 θύματα του κορωνοιού στη χώρα μας είναι ηλικίας 40-64 χρόνων.

Από τα 18 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που κατέληξαν στις ΜΕΘ, οι 17 ήταν άνδρες.

Αλλά και στα θύματα της πανδημίας της πιο επιβαρυμένες ηλικιακής ομάδας, δηλαδή εκείνων ηλικίας 65 χρόνων και άνω, η επίπτωση φαίνεται σαφώς μεγαλύτερη στους άρρενες ασθενείς. Από τα 54 άτομα που κατέληξαν, οι άνδρες ήταν 34 και οι γυναίκες 20.

Αδύναμος κρίκος οι άνδρες στις ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κλίνες ΜΕΘ καταλαμβάνονται σχεδόν εξ ημισείας τόσο από άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων (53,8%) όσο και από άτομα νεώτερα, ηλικίας 40 έως 64 χρόνων (46,2).

Ωστόσο, καταγράφονται αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στους διασωληνωμένους με βάση το φύλο. Από τους 43 ασθενεις ηλικίας 40-64 χρόνων που ήταν διασωληνωμένοι την περασμενη Κυριακή, οι 31 ήταν άνδρες και οι 12 γυναίκες. Από τους 50 ασθενείς ηλικίας άνω των 65 χρόνων που επίσης βρίσκονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, οι 43 ήταν άνδρες και οι 7 γυναίκες.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ επί συνόλου 1.735 κρουσμάτων.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.755, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 361 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και τα 655 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 90 ασθενείς - έναντι 93 που ήταν την περασμένη Κυριακη. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, δηλαδή περίπου το 79% είναι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 79. Από τα θύματα τα 56 ήταν άνδρες και οι 23 γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη και το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου