E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράθυρο άρσης περιορισμών Μάιο, μέτρα για την οικονομία και Ιούνιο

Ποια η βασική προϋπόθεση

Δημοσίευση 6/4/2020 | 14:15

Παράθυρο άρσης περιορισμών Μάιο, μέτρα για την οικονομία και Ιούνιο

Παράθυρο για χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό από το Μάιο άφησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, μόνον, όμως, εφόσον τον Απρίλιο τηρηθούν με αυστηρό τρόπο τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η εξέλιξη των κρουσμάτων ακολουθήσει τη σημερινή θετική πορεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι στο χέρι μας το Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας», αφού πρώτα υπογράμμισε ότι «ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». Επικαλέστηκε δε ένα στίχο του Λέοναρντ Κοέν: «Ο Απρίλιος είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φως» και πρόσθεσε ότι «το στοίχημα τότε θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα χωρίς λάθη που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας», αναφερόμενος και στην αισιόδοξη εξέλιξη της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Σχετικά με τυχόν νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εν όψει Πάσχα. Μολαταύτα, ανέφερε ότι προσώρας, με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για τις παραβάσεις, θα πυκνώσουν οι στοχευμένοι έλεγχοι εκεί όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα κι εξήγησε ότι στην Αττική π.χ. εντοπίζονται μεν αυξημένα ποσοστά συμμόρφωσης, αλλά, λόγω του μεγάλου πληθυσμού, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού.

Επίσης, θα ενταθούν οι προσπάθειες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εξετάζεται η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Όμως, την κυβέρνηση προβληματίζουν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα και την Πάτρα και τα οποία ο κ. Πέτσας απέδωσε σε φανατικούς και όχι σε πιστούς. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση ήδη ασχολείται με τη «σύνθετη άσκηση» για την παραλαβή του Αγίου Φωτός και τη διασπορά του ανά την επικράτεια.

Επέκταση των μέτρων και για τον Ιούνιο

Για την οικονομία, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το αρχικό πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε αφορούσε το Μάρτιο και τον Απρίλιο και ήδη σχεδιάζεται η επέκταση των μέτρων για Μάιο και Ιούνιο. Τα μέτρα αυτά, όπως πρόσθεσε, είναι καλυμμένα χρηματοδοτικά και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αρχική δέσμη προτάσεων που κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ύψους 30 δις, εκτίμησε πως θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοδοτικά προβλήματα στην οικονομία, ενώ δεν διευκρινίζεται ο χρονικός ορίζοντάς της και δη σε μια κρίση που ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Μάλιστα, συνέκρινε το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνθήκες που οδήγησαν την οικονομία το 2009-2010 στα μνημόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στην Ουκρανία

Κόσμος 22.11.2025
Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Ελλάδα 22.11.2025
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία Χτες
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα Χτες
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος Χτες
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Κόσμος Χτες
Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο