E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε και πώς θα βγούμε από την καραντίνα

Τα σενάρια που εξετάζονται

Δημοσίευση 27/3/2020 | 09:05

Πότε και πώς θα βγούμε από την καραντίνα

Μια πρώτη γεύση για το πότε, αλλά και το πώς θα γίνει η άρση της καραντίνας στην οποία έχει βάλει ο κορονοϊός όλη τη χώρα έδωσε χθες (26.03.2020) κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η μάχη κατά του κορονοϊού είναι ακόμα στην αρχή της αλλά ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα της πολύπλοκης πορείας που θα διανύσουμε μέχρι την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Ένας δρόμος που προβλέπεται μακρύς και ίσως επίπονος. Όμως, όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας «μια εσπευσμένη άρση των μέτρων θα ήταν καταστροφική».

Ως προς το πότε μπορεί να συμβεί η μεγάλη έξοδος από το lockdown; Έφερε ως παράδειγμα την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός: τα μέτρα κράτησαν πάνω από 10-11 εβδομάδες.

Κορονοϊός: Τα σενάρια που εξετάζονται

Εάν ο κορονοϊός δεν προκαλέσει στη χώρα μας προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας και ο κίνδυνος αρχίσει να απομακρύνεται, θα μπορέσουμε ίσως σταδιακά να χαλαρώνουμε τα μέτρα με σκοπό την ομαλή επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Η άρση των μέτρων, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, στρατηγική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και κυρίως … υπομονή και μεθοδικότητα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι με την άρση του lockdown θα χρειαστεί να γίνει μαζική εξέταση του πληθυσμού για την νόσο COVID-19: «Μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική.

Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι μας δίνει ευκαιρία όλη αυτή η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας, να σκεφτούμε πιο σοβαρά και να οργανώσουμε αυτή την επόμενη φάση», είπε.

Τι προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο Ηλίας Μόσιαλος, ο χρίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορονοϊού, έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Τα σενάρια, όμως, είναι πολλά και η συμπεριφορά του ιού ακόμη αβέβαιη. Γιατί δεν είναι μόνο το πρόβλημα της συγκράτησης της εκθετικής αύξησης της νόσου στον πληθυσμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες. Αλλά και το πως ο ιός θα “συμπεριφερθεί” στη συνέχεια, όπως τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην εκπομπή “Δέκα” της ΕΡΤ.

Υπάρχουν δύο εκδοχές:

Ή θα γίνει εποχική νόσος και ίσως τον Μάιο θα υπάρχει κάμψη της επιδημίας και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουμε πάρει το καλοκαίρι μια ανάσα ώστε να προμηθευτούμε προστατευτικό υλικό για το υγειονομικό προσωπικό για να μην έχουμε σημαντικές απώλειες

Ή αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, τότε οι προσπάθειες μας θα πρέπει να ενταθούν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο μέχρι να καταφέρουμε να τη δαμάσουμε.

Σημαντικό ερώτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες και σύμφωνα με τον Ηλίας Μόσιαλο θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι εάν όσοι νοσούν αποκτούν αντισώματα στον ιό και κάνουν ανοσία. «Θα το ξέρουμε όμως πιθανότητα σε λίγες εβδομάδες, με βάση τις μελέτες που θα βγουν από τη Γουχάν, γιατί εκεί άρχισαν να νοσούν από το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Άρα θα πιστοποιηθεί πόσοι από αυτούς που κόλλησαν είχαν ανοσία, ή ακόμα έχουν ανοσία», είπε.

Οι τρεις φάσεις του ελέγχου της επιδημίας

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ηλία Μόσιαλου, οι φάσεις ελέγχου της επιδημίας είναι τρεις κι εμείς βρισκόμαστε στην δεύτερη.

Η πρώτη φάση ήταν η πρόληψη όπου γίνονταν τα διαγνωστικά τεστ και κάναμε την ιχνηλάτηση όλων των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έπασχαν από κορονοϊό.
Η δεύτερη φάση, είναι η φάση του μετριασμού της επέκτασης της νόσου, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, όπου επικρατούν τα μέτρα προσωπικής απόστασης και υγιεινής, τα οποία εφαρμόζονται πολύ πιο έντονα

Η τρίτη φάση θα είναι η φάση της καταστολής. «Αν μπορέσουμε και τα πάμε καλά τώρα, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στη φάση της καταστολής, που σημαίνει ότι θα αρχίσουν αρκετοί να επιστρέφουν σιγά – σιγά στη δουλειά τους, αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στον πρωθυπουργό να συστήσει από τώρα μια ομάδα εργασίας, η οποία θα σχεδιάζει την τρίτη φάση, όσο διαρκεί η δεύτερη φάση της επιδημίας. Δηλαδή να οργανώνει τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στις δουλειές μας.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι να γίνουν μαζικά τεστ για τον κορονοϊό. Όσοι επιστρέφουν δηλαδή στις δουλειές τους να γνωρίζουμε εάν έχουν περάσει κορονοϊό. Γιατί εάν έχεις περάσει κορονοϊό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το καλό σενάριο της ανοσίας, όσοι νόσησαν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν πλέον τον ιό στους φίλους τους και τις οικογένειές τους.

Η τρίτη φάση της επανένταξης του πληθυσμού θα απαιτήσει σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics.

«Θα χρειαστούμε ίσως και 2 με 3 χιλιάδες ειδικούς στη δημόσια υγεία, όχι απαραίτητα γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές και ανθρώπους που έχουν σπουδάσει δημόσια υγεία στα Τεχνολογικά Ινστιτούτα και στα ΑΕΙ, οι οποίοι να μπορούν να κάνουν αυτά τα διαγνωστικά τεστ μαζικά και εάν υπάρχει μια έξαρση μαζική ή σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο ή σε μια πόλη ή χωριό, να μπορούμε να τα “πιάνουμε” αυτά και να τα σταματάμε», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία