E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 2‑3 εβδομάδες

Η Ευρώπη δοκιμάζεται από τη φρενήρη εξάπλωση

Δημοσίευση 23/3/2020 | 08:21

Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 2‑3 εβδομάδες

Κορωνοϊός - Ευρώπη: Σε δραματικούς τόνους οι εκκλήσεις των ηγετών για συμμόρφωση στα μέτρα - Στα χνάρια της Ιταλίας η Ισπανία με 1720 νεκρούς - 18 χρονών το νεότερο μέχρι στιγμής θύμα του ιού στη Βρετανία

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται παγκοσμίως σε καραντίνα, εξαιτίας της επέλασης του κορωνοϊού, με τη Γηραιά Ήπειρο να πλήττεται σφοδρά. Μετά την αλματώδη αύξηση θανάτων και κρουσμάτων, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι δύο-τρεις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και ενδεικτικές για τη δυναμική της πανδημίας.

Προς το παρόν, πρωταγωνίστρια της τραγωδίας παραμένει η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι χθες έχασαν τη ζωή τους 651 ασθενείς, λίγο λιγότεροι από όσοι προχθές. Καταγράφηκαν, όμως, 5.560 νέα κρούσματα. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.009 ασθενείς και συνολικά 19.846 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.


Ακόμα κι αυτή η μικρή βελτίωση στον ρυθμό των καθημερινών θανάτων, όμως, στάθηκε ικανή να εμψυχώσει τους Ιταλούς, οι οποίοι δοκιμάζονται εδώ και ένα μήνα, ενώ ο δρόμος εξακολουθεί να είναι ανηφορικός και δύσβατος. Στο τελευταίο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Έβαλε λουκέτο στις επιχειρήσεις, αφήνοντας ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία. «Είναι μια απόφαση, η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οξύτερη φάση της επιδημίας. Προέκυψε και κατάσταση οικονομικής, έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνησή μας θα παρέμβει καθοριστικά για να μπορέσει, η Ιταλία, να σηκωθεί και πάλι όρθια», δήλωσε.

Στην Ισπανία, ο ιός συνεχίζει την φρενήρη πορεία του, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους συνολικά τους 1.720. Όπως ήταν φυσικό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για επιπλέον 15 ημέρες. Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους καραντίνας, με την κυβέρνηση να επιδεικνύει ιδιαίτερη αυστηρότητα σε όσους την παραβιάζουν. Όσο περνάνε οι ημέρες είναι όλο και περισσότερες οι αναγνωρίσιμες προσωπικότητες που δηλώνουν θετικοί στον ιό. Τελευταία τέτοια περίπτωση, ο 79χρονος τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο. Ανακοίνωσε μέσω των σόσιαλ μίντια ότι βρίσκεται σε απομόνωση με την οικογένειά του.

Η Γαλλία θρηνεί τον πρώτο ιατρό που έχασε τη ζωή του και πλέον συγκαταλέγεται στους 674 νεκρούς (112 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο τελευταίο 24ωρο). Πρόκειται για έναν 68χρονο, ο οποίος αν και συνταξιούχος επέστρεψε εθελοντικά εν μέσω της κρίσης. Το βράδυ της Κυριακής, ο Πύργος του Άιφελ άναψε προς τιμήν αυτού και όλων των ιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.018. Η χώρα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές, μοιάζει σαν να έχει βγει από την πρίζα. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι σε καραντίνα και οι επιχειρήσεις κλειστές. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εργάζεται για να αυξηθούν οι ποσότητες των διαθέσιμων τεστ, ενώ ψάχνει τρόπους αντιμετώπισης του ιού. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε πως «η ελπίδα μού αρκεί για να κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν μια φαρμακευτική θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι». Αναφερόταν στο φάρμακο χλωροκίνη και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στη μάχη κατά του ιού.

Ο Μπόρις Τζόνσον, υιοθετώντας αρκετά δραματικό τόνο, έκανε έκκληση στο 1,5 εκατομμύριο ηλικιωμένων πολιτών να περιοριστούν επί 12 εβδομάδες στο σπίτι τους και στους νεότερους να σεβαστούν τα μέτρα και να τηρούν απόσταση δύο μέτρων. Απείλησε, μάλιστα, ότι θα κλείσει τα πάρκα αν δεν συμμορφωθούν, τονίζοντας ότι «είμαστε λίγες εβδομάδες πίσω από την Ιταλία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας αρχίατρου της χώρας Τζένι Χάρις, περίπου το 12% των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνεται από ασθενείς του Covid-19. Ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους 281 άτομα, ενώ ένας 18χρονος είναι το νεότερο μέχρι σήμερα θύμα του κορωνοϊού, διαψεύδοντας την εντύπωση πως οι νέοι είναι άτρωτοι.

Ζοφερή είναι και η κατάσταση στη Γερμανία, η οποία, όμως, δεν έχει θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους τοπικούς πρωθυπουργούς, σε μία προσπάθεια να προλάβουν τις εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια αυτής αποφασίστηκαν νέα δραστικά μέτρα. Εφεξής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Εξαιρέσεις θα αποτελούν μόνο οι οικογένειες και τα άτομα που ζουν μαζί στα ίδια νοικοκυριά, ανέφερε η ίδια η καγκελάριος, η οποία επίσης βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός Στέφεν Ζάιμπερτ, ένας γιατρός με τον οποίο ήλθε σε επαφή την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος Χτες
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος Χτες
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα Χτες
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science Χτες
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα Χτες
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό