E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Le Figaro: Σωτήρης Τσιόδρας, ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων

«Ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο»

Δημοσίευση 22/3/2020 | 12:06

Le Figaro: Σωτήρης Τσιόδρας, ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων

«Λαμπρός λοιμωξιολόγος, γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, “αποκαλύφθηκε” στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Είναι η καθημερινή φωνή της ενημέρωσης για τον ιό»: με τα λόγια αυτά ξεκινά το εκτενές αφιέρωμά της για τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Είναι 18:00, χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος μετά βίας προσελκύει την προσοχή και είναι αξιόπιστος. Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνθρωπος, με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός, με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του, με την επιγραφή "Μείνετε σπίτι". Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα» γράφει η γαλλική εφημερίδα, παρουσιάζοντας επί της ουσίας τον λοιμωξιολόγο στο κοινό της.

Στη συνέχεια, η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως «αυτός ο ειδικός λοιμωξιολόγος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν είναι ο οποιοσδήποτε».

«Στο 27 σελίδων βιογραφικό του, μαθαίνουμε ότι ο Σωτήριος Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Αθήνα, εξειδικεύτηκε στις λοιμώξεις στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στο Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School). Στη συνέχεια ήταν ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο και έλαβε τον τίτλο του ειδικού για τις λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2012. Έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του στους ελέγχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City το 2002, της Αθήνας το 2004. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχει συμβουλεύσει τις Αρχές για το H5N1, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, τη λύσσα των ζώων, κλπ. Μόλις ο COVID-19 άρχισε να καταστρέφει τη γειτονική Ιταλία, ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας ειδοποίησε αμέσως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να επιβάλει δραστικά μέτρα» αναφέρει επίσης η εφημερίδα, που στη συνέχεια του αφιερώματος υποστηρίζει πως ο Σωτήρης Τσιόδρας κατάφερε να κάμψει και την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν έχει διαχωριστεί από το κράτος.

Αναφέρεται, μάλιστα, και στην ιδιαίτερη σχέση του κ. Τσιόδρα με την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι κάθε Κυριακή ο καθηγητής ξυπνάει όχι για να κάνει τζόγκινγκ αλλά για να πάει στη λειτουργία.

«Είναι στην πραγματικότητα ένας βυζαντινός ψάλτης. Ένα πάθος που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου Ιατρών και του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας, για απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων, η Ιερά Σύνοδος αρνήθηκε να διακόψει τις Λειτουργίες ή τους Εσπερινούς. Παρά την κατακραυγή, μερικοί αρχιεπίσκοποι καλούσαν τους πιστούς να συνεχίσουν να φιλούν τις εικόνες και να κοινωνούν, επειδή γι’ αυτούς, "η Θεία Κοινωνία δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει φορέα μόλυνσης". Αν και κοντά στην Εκκλησία, ο Τσιόδρας συμβούλευσε την πλήρη απαγόρευση κάθε λειτουργίας» γράφει το δημοσίευμα, σημειώνοντας παράλληλα πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην κίνηση αυτή –μια δύσκολη απόφαση σε μια ορθόδοξη χώρα κατά 98%.

Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας» τονίζει επίσης η Le Figaro.

Το αφιέρωμα φιλοξενεί και ένα σχόλιο του κοινωνιολόγου Αντρέα Δρυμιώτη, ο οποίος αναφέρει πως οι Έλληνες εκτιμούν τον Σωτήρη Τσιόδρα για την ηρεμία του, τις γνώσεις του, τη συμπάθειά του προς όλα τα θύματα και το γεγονός ότι κάθε μέρα αναφέρεται στην ακλόνητη αφοσίωση του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Αποτελεί, επίσης, και αντίδοτο για τις ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη και αν επικρίνει τη στάση ορισμένων Ελλήνων, που παραμένουν ασυνείδητοι και συνεχίζουν να τρέχουν στις παραλίες, το κάνει χωρίς να υιοθετεί ένα τόνο σαν να κάνει μάθημα. Αν και με το βιογραφικό που έχει, θα μπορούσε να το κάνει» καταλήγει λέγοντας ο κοινωνιολόγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία