E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Le Figaro: Σωτήρης Τσιόδρας, ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων

«Ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο»

Δημοσίευση 22/3/2020 | 12:06

Le Figaro: Σωτήρης Τσιόδρας, ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων

«Λαμπρός λοιμωξιολόγος, γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, “αποκαλύφθηκε” στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Είναι η καθημερινή φωνή της ενημέρωσης για τον ιό»: με τα λόγια αυτά ξεκινά το εκτενές αφιέρωμά της για τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Είναι 18:00, χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος μετά βίας προσελκύει την προσοχή και είναι αξιόπιστος. Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνθρωπος, με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός, με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του, με την επιγραφή "Μείνετε σπίτι". Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα» γράφει η γαλλική εφημερίδα, παρουσιάζοντας επί της ουσίας τον λοιμωξιολόγο στο κοινό της.

Στη συνέχεια, η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως «αυτός ο ειδικός λοιμωξιολόγος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν είναι ο οποιοσδήποτε».

«Στο 27 σελίδων βιογραφικό του, μαθαίνουμε ότι ο Σωτήριος Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Αθήνα, εξειδικεύτηκε στις λοιμώξεις στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στο Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School). Στη συνέχεια ήταν ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο και έλαβε τον τίτλο του ειδικού για τις λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2012. Έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του στους ελέγχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City το 2002, της Αθήνας το 2004. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχει συμβουλεύσει τις Αρχές για το H5N1, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, τη λύσσα των ζώων, κλπ. Μόλις ο COVID-19 άρχισε να καταστρέφει τη γειτονική Ιταλία, ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας ειδοποίησε αμέσως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να επιβάλει δραστικά μέτρα» αναφέρει επίσης η εφημερίδα, που στη συνέχεια του αφιερώματος υποστηρίζει πως ο Σωτήρης Τσιόδρας κατάφερε να κάμψει και την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν έχει διαχωριστεί από το κράτος.

Αναφέρεται, μάλιστα, και στην ιδιαίτερη σχέση του κ. Τσιόδρα με την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι κάθε Κυριακή ο καθηγητής ξυπνάει όχι για να κάνει τζόγκινγκ αλλά για να πάει στη λειτουργία.

«Είναι στην πραγματικότητα ένας βυζαντινός ψάλτης. Ένα πάθος που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου Ιατρών και του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας, για απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων, η Ιερά Σύνοδος αρνήθηκε να διακόψει τις Λειτουργίες ή τους Εσπερινούς. Παρά την κατακραυγή, μερικοί αρχιεπίσκοποι καλούσαν τους πιστούς να συνεχίσουν να φιλούν τις εικόνες και να κοινωνούν, επειδή γι’ αυτούς, "η Θεία Κοινωνία δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει φορέα μόλυνσης". Αν και κοντά στην Εκκλησία, ο Τσιόδρας συμβούλευσε την πλήρη απαγόρευση κάθε λειτουργίας» γράφει το δημοσίευμα, σημειώνοντας παράλληλα πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην κίνηση αυτή –μια δύσκολη απόφαση σε μια ορθόδοξη χώρα κατά 98%.

Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας» τονίζει επίσης η Le Figaro.

Το αφιέρωμα φιλοξενεί και ένα σχόλιο του κοινωνιολόγου Αντρέα Δρυμιώτη, ο οποίος αναφέρει πως οι Έλληνες εκτιμούν τον Σωτήρη Τσιόδρα για την ηρεμία του, τις γνώσεις του, τη συμπάθειά του προς όλα τα θύματα και το γεγονός ότι κάθε μέρα αναφέρεται στην ακλόνητη αφοσίωση του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Αποτελεί, επίσης, και αντίδοτο για τις ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη και αν επικρίνει τη στάση ορισμένων Ελλήνων, που παραμένουν ασυνείδητοι και συνεχίζουν να τρέχουν στις παραλίες, το κάνει χωρίς να υιοθετεί ένα τόνο σαν να κάνει μάθημα. Αν και με το βιογραφικό που έχει, θα μπορούσε να το κάνει» καταλήγει λέγοντας ο κοινωνιολόγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πληθωρισμός: Αυξήσεις «φωτιά» σε καφέ και σοκολάτα

Οικονομία 09.10.2025
Στο 1,9% ανήλθε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

Οι Έλληνες γλυκάθηκαν από το ανοδικό «ράλι» του χρυσού και πωλούν τις λίρες τους

Οικονομία 09.10.2025
Η δυνατότητα αγοράς ή πώλησης χρυσών λιρών επίσημα γίνεται αποκλειστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς

Έκλεψε τυριά αξίας 25 ευρώ από σούπερ μάρκετ για να ταΐσει τον άρρωστο πατέρα του

Ελλάδα 09.10.2025
Ενας άνδρας οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, κατηγορούμενος ότι έκλεψε τυριά αξίας 25 ευρώ από σούπερ μάρκετ, προκειμένου να φάει ο ίδιος και ο ασθενής πατέρας του.

Απίστευτη απάτη στη Φλώρινα: Έπεισαν 70χρονο να μετρήσει τις... κότες του και του άρπαξαν 14.000 ευρώ

Ελλάδα 09.10.2025
Οι απατεώνες προσποιήθηκαν ότι είναι μέλη φιλοζωικής οργάνωσης

«Επάγγελμα» τη σύλληψή του έκανε ο 43χρονος που κάρφωσε εκατοντάδες φορές με πιρούνι την έγκυο σύζυγό του

Ελλάδα 09.10.2025
Από το 2012 μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να απασχολεί

«Συναγερμός» στην ΑΑΔΕ για παρακάμψεις στη διασύνδεση POS και ταμειακών

Οικονομία 09.10.2025
Οι αρχές επιχειρούν να εντοπίσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Βροχή τα πρόστιμα από την πρώτη κάμερα τεχνητής νοημοσύνης!

Auto + Moto 09.10.2025
Δείτε την κάμερα τεχνητής νοημοσύνης που έχει τοποθετηθεί στην Μεσογείων

Νέο voucher έως 800 ευρώ για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

Οικονομία 09.10.2025
Τα vouchers που θα διατεθούν ανέρχονται στο ποσό των €12.000.000 και ο αριθμός των ωφελούμενων του προγράμματος καθορίζεται κατ’ ελάχιστον σε 2.500 παιδιά

Στον Ούγγρο Λάζλο Κρασναχορκάι το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025

Κόσμος 09.10.2025
Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάζλο Κρασναχορκάι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο φορέας απονομής του βραβείου

Μειώνονται συνεχώς τα διαθέσιμα καταλύματα Airbnb λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που θέτει ο νέος νόμος

Οικονομία 09.10.2025
Για ένα μικρό διαμέρισμα το κόστος συμμόρφωσης ανέρχεται μεταξύ 5.000-8.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες κατοικίες ξεπερνά τα 15.000 ευρώ

«Καμπάνα» 5,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τον ΧΥΤΑ Ζακύνθου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ελλάδα 09.10.2025
Η χώρα μας θα καταβάλει άμεσα 5,5 εκατ. ευρώ και επιπλέον 12.500 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης από σήμερα - Το χρονικό της υπόθεσης